ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ξενοδοχείο και spa μέσα στο Κτήμα Τατοΐου – Παρουσιάστηκε η μελέτη αξιοποίησης

Published

on

Το Κτήμα Τατοΐου από ψηλά - Φωτό: Λ. Μάλαμας

Με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα, παρουσιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η μελέτη βιωσιμότητας για την αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου.

Η παρουσίαση σκιαγράφησε τις βασικές κατευθύνσεις της αξιοποίησης της τεράστιας έκτασης 42.000 στρεμμάτων στους πρόποδες της Πάρνηθας, που περιλαμβάνει και χρήσεις αναψυχής με πρόβλεψη δημιουργίας πολυτελούς ξενοδοχείου και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων εντός του κτήματος, μεταξύ άλλων.

Τι περιλαμβάνει το Κτήμα

Η συνολική έκταση αγγίζει τα 42.000 στρέμματα, εκ των οποίων 1.600 στρέμματα είναι ο ιστορικός πυρήνας, στον οποίο θα μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και περίπου 1.200 στρέμματα είναι καλλιέργειες. Η υπόλοιπη έκταση είναι δασική και ως έχει θα παραμείνει, καθώς αποτελεί τμήμα του δάσους της Πάρνηθας.

Ο κεντρικός πυρήνας του κτήματος περιλαμβάνει τα κτίρια, που διαχωρίζονται σε 5 ενότητες:

  • τα ανάκτορα
  • τα υποστηρικτικά κτίρια των ανακτόρων
  • η διοικητική ενότητα (το χωριό)
  • οι εγκαταστάσεις γεωργίας και κτηνοτροφίας
  • τα ταφικά συγκροτήματα

Συνολικά υπάρχουν εντός του Κτήματος 55 κτίρια συνολικής επιφάνειας 15.085 τ.μ. Από τα κτίρια αυτά, τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003, με την τότε ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πώς θα γίνει η αξιοποίηση της έκτασης – Τι προβλέπει η μελέτη

Η μελέτη βιωσιμότητας του Κτήματος υλοποιήθηκε απο διεπιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από στελέχη του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα (της KPMG μεταξύ άλλων) και χρηματοδοτήθηκε (ως χορηγία) από το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη.

Ο σκοπός της είναι να διαμορφώσει μια οριστική πρόταση για το πώς θα αξιοποιηθεί το Κτήμα ώστε να καταστεί σημαντικός προορισμός σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η τελική μελέτη περιλαμβάνει και στοιχεία από τις πολυάριθμες μελέτες (της ΕΤΑΜ, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Αθήνας και της Ελληνικής Εταιρείας) που είχαν γίνει ήδη στο παρελθόν, από το 2003, οπότε και το Κτήμα περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η μελέτη στηρίχθηκε σε best practices από αντίστοιχα ανακτορικά συγκροτήματα και κτήματα, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες μελέτες που είχαν εκπονηθεί κατά καιρούς αλλά και τις 2 βασικές αρχές της αξιοποίησης: το σεβασμό στην ιστορία, το περιβάλλον και την κοινωνία, και την οικονομική βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με τη μελέτη το δάσος θα εξακολουθεί να αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Κτήματος και η όποια αξιοποίηση θα περιλαμβάνει την χρήση των υφιστάμενων κτιρίων με περιορισμένες προσθήκες, αν χρειαστεί. Υπολογίστηκε ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί οι προσθήκες νέων κτιρίων δε θα ξεπερνούν τα 3 στρέμματα, τα οποία στο σύνολο των 42.000 στρεμμάτων αποτελούν ένα ουσιαστικά μηδενικό ποσοστό.

Για να μπορέσει το πλάνο αξιοποίησης να είναι διαχειρίσιμο αλλά και στρατηγικά σωστό, επιλέχθηκαν 5 θεματικές κατευθύνσεις για το Κτήμα και 5 συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε κάθε μια από αυτές τις κατευθύνσεις.

Οι θεματικές κατευθύνσεις

  1. Ιστορία και πολιτισμός
  2. Υπαίθρια άθληση και αναψυχή
  3. Αγροτική οικονομία
  4. Έρευνα και γνώση
  5. Ευεξία και ηρεμία

Οι οικονομικές δραστηριότητες

  1. παροχή υπηρεσιών
  2. καταστήματα πώλησης προϊόντων
  3. παραγωγή
  4. υπηρεσίες φιλοξενίας
  5. ανάπτυξη και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων

Ποιός θα διαχειριστεί το Κτήμα

Όσον αφορά τον τρόπο αξιοποίησης θα είναι μεικτός, δηλαδή τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Αν την αξιοποίηση την αναλάμβανε μόνο το Δημόσιο, δεν θα ήταν βιώσιμο το πρότζεκτ ενώ αν δινόταν η πλήρης διαχείριση σε ιδιώτες, θα διακυβευόταν ενδεχομένως η μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος (διατήρηση του δάσους) και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που θα χρειαστούν για να υλοποιηθεί το πλάνο κυμαίνεται από 97 έως 130 εκ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο & το γήπεδο golf

Η κατεύθυνση “Ευεξία και ηρεμία” της μελέτης  αποσκοπεί στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα ολοκληρώνουν την εμπειρία των επισκεπτών στο Κτήμα. Αυτές θα υλοποιηθούν μέσω παρεμβάσεων σε υφιστάμενη ήδη κτίρια, κυρίως τα υποστηρικτικά κτίρια των ανακτόρων.

Προβλέπεται, λοιπόν, η δημιουργία ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, spa, χώρων εκδηλώσεων αλλά και υψηλών προδιαγραφών εστιατόριο. Πρακτικά, το υφιστάμενο ξενοδοχείο “Τατόιον” μπορεί να επεκταθεί σε άλλα παρακείμενα κτίρια (όπως οι στρατώνες) ώστε να δημιουργηθούν όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις.

Στο τραπέζι είχε πέσει και η πρόταση για δημιουργία γηπέδου golf μαζί με ακαδημία και ξενώνες. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες χρήσης νερού μιας τέτοιας εγκατάστασης και τα συχνά προβλήματα λειψυδρίας της Αττικής, έχει ουσιαστικά αποκλειστεί η πρόταση.

Τα επόμενα βήματα

Εφόσον η μελέτη έχει ήδη εγκριθεί και από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προχωράει η υλοποίησή της. Το πρώτο βήμα που θα γίνει και άμεσα αφορά τη σύσταση της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού και ακολουθεί η ωρίμανση των μελετών.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, έχει ήδη προταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για ένταξη στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία αυτή (όπως και για κανένα άλλο έργο).

Σκοπός είναι οι μελέτες να έχουν ωριμάσει έως τον Αύγουστο του 2022 ώστε στη συνέχεια να μπορέσει, εφόσον εγκριθεί, να ενταχθεί το έργο αξιοποίησης του Κτήματος στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο απαιτεί συμβασιοποίηση του 70% το 2022 και του υπολοίπου 30% το 2023.

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).