ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Πράσινο φως για την αναβίωση του ιστορικού ξενοδοχείου Lakonis

Published

on

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva

Πράσινο φως δόθηκε για την αναβίωση του ιστορικού ξενοδοχείου Λακωνίς.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, και ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας και την έναρξη του κυρίως έργου.

Υπήρξε το αγαπημένο μέρος διακοπών για πολλούς ξένους celebrities (ηθοποιούς και τραγουδιστές) ενώ υπήρξε και το σκηνικό όπου γυρίστηκε ολόκληρη ξένη παραγωγή.

Το θρυλικό ξενοδοχείο των διασήμων στη Λακωνική Μάνη ξεκίνησε να κατασκευάζεται στο τέλος της δεκαετίας του ’60 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1972.

Μετά την περίοδο δόξας, το ξενοδοχείο σταδιακά έχασε τη λάμψη του και έκλεισε οριστικά το 2002. Το κόσμημα της Λακωνίας εγκαταλείφθηκε και δυστυχώς λεηλατήθηκε μέσα στα χρόνια.

Μάλιστα, το 2015 είχε γίνει ρεπορτάζ από τη βρετανική Daily Mail που αναφερόταν στην εγκατάλειψη του ξενοδοχείου εν μέσω της κρίσης που σάρωνε τα πάντα στην Ελλάδα.

Το ξενοδοχείο αγοράστηκε στο τέλος του 2018 από την Αικατερίνη Βαλιώτη, κόρη του γνωστού Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, Ευστάθιου Βαλιώτη, και έκτοτε καταστρώνονται τα πλάνα για την επαναλειτουργία του, πλήρως ανακαινισμένο, αναβαθμισμένο και με νέο όνομα το οποίο δεν είναι ακόμη γνωστό.

Το προφίλ της επένδυσης

Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ της επένδυσης, το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία Κύριου Ξενοδοχειακού Καταλύματος – Ξενοδοχείου, κλασσικού τύπου, κατηγορίας πέντε αστέρων (5*), που θα προκύψει από τη μετατροπή των νομίμως υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων (μετά την υπαγωγή των πολεοδομικών παραβάσεων στις διατάξεις του Ν. 4495/2017) του πρώην ξενοδοχείου «ΛΑΚΩΝΙΣ», που σταμάτησε τη λειτουργία του από το 2002, με παράλληλη κατασκευή των συνοδών έργων εξυπηρέτησής του (κολυμβητικές δεξαμενές, έργα βελτίωσης σε τμήμα επαρχιακής οδού, μήκους 763,66m, για δημιουργία κόμβου κυκλοφοριακής σύνδεσης του γηπέδου, κ.τ.λ.).

Η δυναμικότητα του έργου θα είναι 449 κλίνες- 150 δωμάτια, εντός γηπέδου συνολικού εμβαδού, που προσμετράται στη δόμηση 28.454,65τ.μ., εντός προστατευόμενων περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Νatura 2000, της εταιρείας «ΣΠΑΡΤΑ ΓΚΟΥΡΜΕ ΑΒΕΓΕΤ» (φορέα λειτουργίας έργου), στην εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμών θέση «Λακωνίς-Σελινίτσα» , Δ.Κ. Γυθείου, Δ.Ε. Γυθείου, Δ. Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, Π.Ε. Λακωνίας

Το έργο περιλαμβάνει τη μετατροπή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην ξενοδοχείου «ΑΚΩΝΙΣ» σε κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα- Ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων 5*, συνολικής δυναµικότητας 449 κλινών – 150 δωματίων, καθώς και τα συνοδά έργα και υποδομές εξυπηρέτησής του, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η κυκλοφοριακή σύνδεση του γηπέδου με την επαρχιακή οδό 26 Σκάλας – Γυθείου .

Αναλυτικά το έργο μετά την τροποποίηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων θα περιλαμβάνει:

1. ΚΤΗΡΙΟ Α – ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ τεσσάρων επιπέδων (υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφος, Α όροφος):
– Ισόγειο με χώρο υποδοχής (reception) και εστιατόριο ,
– Ημιώροφος με καθιστικό διακεκριμένων προσώπων, συνεδριακό κέντρο και χώρους γραφείων,
– Όροφος με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων,
– Υπόγειο με κουζίνα και λοιπούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, ψυκτικό θάλαμο τροφίμων, ψυγείο σκουπιδιών), μηχανοστάσια και ράμπα φορτοεκφορτώσεων.
– Όλο το κτήριο διατρέχουν κλίμακα και lift προσωπικού καθώς και κλίμακα και lift για τους επισκέπτες.

2. ΚΤΗΡΙΟ Γ δύο επιπέδων (ισόγειο, Α όροφος)
– Ισόγειο με λινοθήκη και χώρους με βοηθητικές λειτουργίες (αποθήκες, χώρος συντηρητών κ.ά.),
– Όροφος με κέντρο ευεξίας, αποδυτήρια και WC ανδρών-γυναικών, προσβάσιμα και από ΑΜΕΑ, καθώς και χώρο πολλαπλών χρήσεων.

3. ΚΤΗΡΙΟ Ε ενός επιπέδου
– Παραθαλάσσιο εστιατόριο-bar,

4. ΚΤΗΡΙΟ Β & ΚΤΗΡΙΑ Η1-Η11 με συνολικά εκατόν πενήντα (150) δωμάτια – 449 κλίνες
Ειδικότερα, στο στο ισόγειο του κτηρίου Β περιλαμβάνονται δωμάτια με ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές και εξωτερικούς χώρους με σκιάστρα από ξύλινη πέργκολα.

5. ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ – ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

  • Εσωτερικό οδικό δίκτυο
  • Κολυμβητικές δεξαμενές
  • Εσωτερικό αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο
  • Χώρος πρασίνου
  • Θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων δυναμικότητας:
    • Αυτοκίνητα: 62,
    • Μοτοσυκλέτες: 25

Σημειώνεται ότι το έργο έχει ήδη ενταχθεί από το 2021 στον Αναπτυξιακό Νόμο, από τον οποίο θα λάβει ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης 5 εκατ. ευρώ περίπου. Το σύνολο της επένδυσης σύμφωνα με την απόφαση ένταξης αγγίζει τα 13 εκατ. ευρώ.

Νέα θυγατρική από την Μπλε Κέδρος για την ξενοδοχειακή επένδυση στη Λακωνία

Advertisement

TRENDING