ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Προ των πυλών οι διεθνείς διαγωνισμοί για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Published

on

Στη γραμμή αφετηρίας για την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής στις αρχές του 2019 βρίσκεται ο project promoter του έργου «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection», καθώς έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις με τους βασικούς κατασκευαστές (υποθαλάσσια καλώδια, σταθμοί μετατροπής), οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την οριστικοποίηση του σχήματος χρηματοδότησης του project, που έχει προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο των επαφών αυτών αναδείχθηκε η προοπτική να απαιτηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΑΡΙΑΔΝΗΣ» που ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 200 εκατ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται σοβαρά από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, του έως τώρα μοναδικού μετόχου της εταιρείας, καθώς οδηγεί σε βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ του έργου, κάτι που είναι προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Η στελέχωση της «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection» με προσωπικό υψηλής κατάρτισης από την Ελλάδα και το εξωτερικό προχωρά εξάλλου με ταχείς ρυθμούς, σε συνέχεια της οριστικοποίησης της οργανωτικής δομής της εταιρείας. Το οργανόγραμμα της «ΑΡΙΑΔΝΗΣ» προβλέπει θέση Γενικού Διευθυντή, Τεχνική Διεύθυνση, Οικονομικό Τμήμα, Νομικό Τμήμα και Τμήμα Προμηθειών. Την Τεχνική Διεύθυνση αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Μίχος που μετακινείται από την υφιστάμενη θέση του Διευθυντή Στρατηγικής και Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος του ΑΔΜΗΕ.

Ανακοινώνεται τέλος ότι ορίζεται μέλος του Δ.Σ. της «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection» ο κ. Ιάσων Ρουσόπουλος, σε αντικατάσταση της κ. Ελένης Ζαρίκου. Κατόπιν τούτου, η σύνθεση του ΔΣ της εταιρίας διαμορφώνεται ως εξής:

– Πρόεδρος: Μανούσος Μανουσάκης

– Αντιπρόεδρος: Xinghua Shi

– Μέλη: Ιωάννης Μάργαρης, Ιάσων Ρουσόπουλος, Ιωάννης Βρεττός

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, υπενθυμίζεται ότι η ταχεία υλοποίηση του έργου κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια τροφοδοσίας της Κρήτης ήδη από τις αρχές του 2020, με 2 βασικά δεδομένα: ότι οι ώρες λειτουργίας για πλήθος συμβατικών μονάδων του νησιού θα μειωθούν δραστικά λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών και ότι η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, το πρώτο κρίσιμο βήμα για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης, θα καλύψει περίπου το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της, που παρουσιάζουν συνεχώς ανοδική τάση.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που επιτάσσει τη δρομολόγηση της διασύνδεσης είναι και η αδιαμφισβήτητα υψηλή οικονομική αξία του έργου, εφόσον ο χρόνος απόσβεσης εκτιμάται σε βάθος 20ετίας, από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές, φέρνοντας μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος ολόκληρης της χώρας με την αποκλιμάκωση των χρεώσεων ΥΚΩ.

Η λεγόμενη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης (Ηράκλειο) με την Αττική περιλαμβάνει υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 380 χλμ. συνεχούς ρεύματος (2×350 MW).

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement

TRENDING