ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Προχωρά η αδειοδότηση για τη μεγάλη επένδυση γραφείων της Dimand στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Άποψη της Θεσσαλονίκης - Πηγή: Canva

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αδειοδοτική διαδικασία για τη μεγάλη επένδυση για το νέο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων της Dimand στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Η επένδυση αφορά το νέο business park που θα δημιουργηθεί στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή που έχει επιλεγεί είναι στρατηγική καθώς βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και τα δικαστήρια, αλλά και σε άμεση σύνδεση με το κέντρο της πόλης.

Το οικόπεδο 6 στρεμμάτων της Dimand βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το παλιό ζυθοποιείο της ΦΙΞ, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, Φρίξου και Ουρανού Νικηφόρου του Δ. Θεσσαλονίκης.

Η αδειοδοτική διαδικασία προχωράει και μάλιστα η επένδυση έχει ήδη λάβει την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) για την αρχιτεκτονική μελέτη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση των σχεδίων για το κτίριο καθώς θα συνδεθεί οπτικά το κτίριο με την γύρω περιοχή, στην οποία δεσπόζει το διατηρητέο της ΦΙΞ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα σκαριά βρίσκεται και η δεύτερη επένδυση για βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στη Θεσσαλονίκη, κατά πάσα πιθανότητα και αυτή στη Δυτική είσοδο της πόλης.

Η περιοχή που θα γίνει το νέο business park στη Θεσσαλονίκη

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Σύμφωνα με τα πλάνα, θα κατασκευαστούν τρία κτίρια σύγχρονων γραφείων, 5 ορόφων το καθένα, τα οποία στη συνέχεια θα εκμισθωθούν, είτε συνολικά είτε τμηματικά, κάθετα (ανά κτίριο) ή και οριζόντια (όροφοι κτιρίων).

Σε αντιστοιχία με τα κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος Zυθοποιίας ΦΙΞ, οι προτεινόμενοι απλοί, στιβαροί κτιριακοί όγκοι διαμορφώνονται με λιτές όψεις, από διακοσμητικούς συμπαγείς οπτόπλινθους (τούβλα), ενισχύοντας την πρόθεση σύνδεσης με το υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον.

Προβλέπεται επίσης η φύτευση 33 δέντρων και η ανάπτυξη χαμηλής βλάστησης στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου, δημιουργώντας ένα φυσικό χώρο με δέντρα και σκιά.

Το νέο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα Gold. 

Το επενδυτικό πλάνο αποτελείται από δύο φάσεις. Στην 1η φάση θα κατασκευαστούν τα πρώτα 15.000 τ.μ. γραφείων ενώ στη 2η φάση τα υπόλοιπα 16.000 τ.μ.

Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 35 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς του οικοπέδου.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, καθώς είναι ώριμο μελετητικά και αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η αδειοδότησή του.

Φορέας της επένδυσης αλλά και εταιρεία διαχείρισης του νέου συγκροτήματος γραφείων θα είναι η εταιρεία ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ, 100% θυγατρική της Dimand.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί (η 1η φάση) σε 1-1,5 χρόνο από την έναρξη των εργασιών.

Όσον αφορά τους υποψήφιους μισθωτές των γραφείων, ήδη λαμβάνει χώρα έρευνα για την εύρεση των κατάλληλων εταιρειών, ενώ δεν αποκλείεται και η συνεργασία με μεγάλη εταιρείας τεχνολογίας που θα αποτελέσει και “μαγνήτη” για ολόκληρο το project.

Advertisement

TRENDING