ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Προχωρά μετ’ εμποδίων η μεγάλη τουριστική επένδυση των Αράβων στη Μύκονο

Published

on

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Προχωρά μετ’ εμποδίων η μεγάλη τουριστική επένδυση Blue Iris των Αράβων στη Μύκονο.

Πρόσφατα η επένδυση εγκρίθηκε, ως προς το σκέλος της χρηματοδότησής της, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Το ύψος της επένδυσης, όπως ορίζεται στην απόφαση, ανέρχεται σε 33,4 εκατ. ευρώ περίπου ενώ θα ενισχυθεί με το ποσό των 6,7 εκατ. ευρώ περίπου με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.

Νωρίτερα φέτος, η στρατηγική τουριστική επένδυση Blue Iris στη Μύκονο, πήρε την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Ωστόσο, στην επένδυση αντιδρά ο Δήμος Μυκόνου ο οποίος είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ενώ η Περιφέρεια είχε γνωμοδοτήσει θετικά.

Παράλληλα, ο Δήμος Μυκόνου έχει προσφύγει στο ΣτΕ πολλαπλές φορές για την ακύρωση της επένδυσης, αρχικά κατά του Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Το προφίλ της επένδυσης

Η περιοχή ενδιαφέροντος βρίσκεται στα νότια του νησιού και συγκεκριμένα στη δυτική ακτή του όρμου Αγίας Άννας, ο οποίος αποτελεί τραπεζοειδούς σχήματος με άνοιγμα μπρος τα νοτιοανατολικά.

Η συγκεκριμένη θέση “Καραπέτης” της επένδυσης βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού της Μυκόνου ενώ η έκταση στην οποία θα γίνει η επένδυση αφορά γεωτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 60,324 στρεμμάτων.

Η προτεινόμενη επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρου ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων και καταστήματα.

H επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή 65 κατοικιών ενός δωματίου επιφάνειας 45-50m2, 15 κατοικιών επιφάνειας 70m2, 9 κατοικιών των 2 δωματίων επιφάνειας 100m2, 5 κατοικιών των 3 δωματίων επιφάνειας 130m 2 και μιας βίλας 160m 2.

Τα δωμάτια αυτά θα εξυπηρετούνται από τα κτίρια σίτισης και αναψυχής, καθώς και τα καταστήματα και το χώρο εισόδου με τα γραφεία.

Προ του παράκτιου μετώπου του ακινήτου προτείνεται η χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Στόχος της επένδυσης είναι να δημιουργηθεί ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες για ταξιδιώτες με υψηλή οικονομική στάθμη.

Advertisement

TRENDING