ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης στη Νέα Μεσημβία από τον ΔΕΣΦΑ

Published

on

Προκηρύχθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία από τον ΔΕΣΦΑ, ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου για το Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος του έργου είναι ο «Λεπτομερής σχεδιασμός, προμήθεια και κατασκευή, για την αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία, και πενταετής συντήρηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες», με συνολική εκτιμώμενη αξία 16,5 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 20,46 εκατ. ευρώ).

Όπως ορίζεται και στην προκήρυξη, πρόκειται για μία σύμβαση έργου (EPC), για τον λεπτομερή σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή, για την αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία καθώς και μία σύμβαση πενταετούς συντήρησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών (long term maintenance and advisory agreement – LTSA).

Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής και η αποσφράγισή τους έχει οριστεί για τις 18 Μαΐου. Η διάρκεια της κύριας σύμβασης είναι 27 μήνες ενώ για το LTSA, είναι 60 μήνες από την ημερομηνία προσωρινής παραλαβής της σύμβασης EPC.

Το έργο

Το έργο κρίνεται απαραίτητο δεδομένης της πρόθεσης του TAP να συνδεθεί με το ΕΣΜΦΑ ανάντη του υφιστάμενου σταθμού συμπίεσης στην Νέα Μεσημβρία.

Για να διασφαλιστεί η υδραυλική επάρκεια του δικτύου υφίσταται η ανάγκη ενίσχυσης του υφιστάμενου σταθμού συμπίεσης στην Νέα Μεσημβρία, με 3η μονάδα συμπίεσης, παρόμοιων τεχνικών χαρακτηριστικών με τις υφιστάμενες.

Το είδος του συμπιεστή, είτε ηλεκτρικός είτε με χρήση φυσικού αερίου είναι υπό εξέταση. Το έργο είναι συμπληρωματικά με τον νέο σταθμό συμπίεσης στην Αμπελιά.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Διαχειριστή και αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποδοτικότητας του ΕΣΦΑ και στην εύρυθμη λειτουργία του με στόχο την πρόληψη συμφορήσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Διαχειριστή -αν όλα εξελιχθούν ομαλά- ο Σταθμός θα πρέπει να ενταχθεί στο Σύστημα στο τέλος του 2022. Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότησή του έργου, πέραν των ιδίων κεφαλαίων του ΔΕΣΦΑ, επιδιώκεται και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ).

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement

TRENDING