Τις διαδικασίες για την πιστοποίηση του γύρου ως “προϊόντος γεωγραφικής ένδειξης” (ΠΓΕ) χαιρέτησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της διεπαγγελματικής, της βιομηχανίας κρέατος και των χοιροτρόφων ενόψει της κατάθεσης του φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Με έκδηλη ικανοποίηση διαπιστώνω σήμερα ότι έχει γίνει μια πραγματικά πολύ καλή αρχή» δήλωσε η υφυπουργός και πρόσθεσε: «Έχει γίνει σοβαρή δουλειά στην τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων σε ιστορικό αλλά και τεχνικό επίπεδο, γεγονός, που μας επιτρέπει να είμαστε ρεαλιστικά, συγκρατημένα αισιόδοξοι, ότι έχουμε τα όπλα για να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας ένα νέο, μεγάλο παράθυρο ευκαιριών και προκλήσεων για την ελληνική κτηνοτροφία και την βιομηχανία κρέατος».
Η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε τα τρόφιμα ως ένα από τα «ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία», υπογραμμίζοντας πως «με στρατηγικές επιλογές, όπως αυτή για την πιστοποίηση του γύρου ως ΠΓΕ κι όχι ως ‘εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος’ (ΕΠΙΠ), με ειλικρινή συνεργασία και δημιουργική συναντίληψη, με συλλογική προσπάθεια, η χώρα μας μπορεί να πετύχει πολλά και στο συγκεκριμένο τομέα, προς όφελος συνολικά της οικονομίας και φυσικά των παραγωγών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που ασχολούνται στον κλάδο».
Η υφυπουργός ανέφερε πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στηρίζει την προσπάθεια για την κατοχύρωση αυτού του σημαντικού προϊόντος, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια ανηφορική διαδρομή για να κατοχυρωθεί η Ελλάδα ως μοναδική χώρα παραγωγής και προέλευσης του γύρου. Έχουμε όμως, την ιστορική και τεχνική τεκμηρίωση και κυρίως την βούληση, που ενδυναμώνεται από την ενότητα, να πετύχουμε. Θέλω για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία και την προσπάθεια».
Μέρος στη συνάντηση έλαβαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, Στέλιος Σκαρίμπας, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, Γιώργος Οικονόμου, ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας και η προϊσταμένη του Τμήματος ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ του υπουργείου, Σοφία Μανανά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ