ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Προχωρούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον Poseidon – Σύντομα οι υποβολές προσφορών

Published

on

Σε χρονιά των αγωγών φυσικού αερίου εξελίσσεται το 2019 για την Ελλάδα. Με τον TAP να πλησιάζει κατασκευαστικά τη γραμμή του τερματισμού στο ελληνικό τμήμα και τον IGB να βρίσκεται λίγους μόνο μήνες πριν την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης, σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται και για τον αγωγό Poseidon, έργου Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, με τις διαγωνιστικές διαδικασίες να προχωρούν με ικανοποιητικό βηματισμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι προεπιλογές των ενδιαφερομένων έχουν ήδη ολοκληρωθεί με επόμενο στάδιο τις υποβολές προσφορών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας IGI Poseidon (αποτελούμενη κατά 50% από τη ΔΕΠΑ και 50% από την Ιταλική Edison) που είναι και Φορέας Υλοποίησης του έργου, οι προσφορές για το υποθαλάσσιο τμήμα θα υποβληθούν στα τέλη Φεβρουαρίου ενώ για το χερσαίο τμήμα λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Μαρτίου.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει ήδη υποβληθεί στο ΥΠΕΝ από το περασμένο καλοκαίρι ενώ σειρά έχουν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Περιφερειών για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, στις περιοχές από όπου θα διέρχεται το ενεργειακό έργο.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου, θα διατρέχει το βόρειο τμήμα της χώρας από τα ανατολικά προς τα δυτικά, θα διαθέτει ένα χερσαίο τμήμα μήκους 760 χλμ. (καταρρίπτοντας το ρεκόρ του TAP με εγχώριο μήκος 550 χλμ.) και ένα υπεράκτιο τμήμα (σύνδεσης με την Ιταλική πλευρά) μήκους 216 χλμ. 

Αναφορικά με τη χερσαία όδευση, ο IGI Poseidon θα ξεκινά από τους Κήπους Έβρου και με κατεύθυνση προς τα δυτικά, θα καταλήγει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας, στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Η υποθαλάσσια όδευση του αγωγού στην Αδριατική Θάλασσα θα τερματίζει στο Οτράντο της Νότιας Ιταλίας, στην Απουλία, όπου και θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς της γειτονικής χώρας. Το έργο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί ως  Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), χωρίς να εμπλακεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).

Από τεχνικής πλευράς, αξιοσημείωτο είναι ότι το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα φτάσει σε βάθος 1.380 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο αγωγός Poseidon σχεδιάζεται να έχει αρχική χωρητικότητα 10 δισ. κ.μ./έτος με δυνατότητα αναβάθμισης έως 20 δισ. κ.μ./έτος προκειμένου να είναι σε θέση να διοχετεύει αυξημένες ποσότητες από πολλαπλές πηγές, τόσο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και από τον αγωγό EastMed που θα αναπτυχθεί μελλοντικά φέρνοντας φυσικό αέριο από τη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Οι τελικές αποφάσεις για τα παραπάνω έργα αναμένεται να ληφθούν τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά τη λήψη της οριστικής επενδυτικής απόφασης που θα κρίνει την υλοποίηση του έργου (Final Investment Agreement).

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).