ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις – Πώς θα λειτουργούν οι φορείς που θα τις παρέχουν

Published

on

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, και την ερχόμενη Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του με την δεύτερη ανάγνωση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργος Ζαββός, επανέλαβε πως οι φορείς των μικροπιστώσεων δεν θα είναι σαν τράπεζες, δεν δημιουργούν συστημικούς κινδύνους αντίστοιχους με αυτούς που δημιουργηθούν οι τράπεζες που έχουν καταθέσεις. Στην κριτική ότι αφήνονται «τρύπες» στο νομοσχέδιο για να εισέλθουν «δούρειοι Ίπποι» ως πάροχοι μικροχρηματοδοτήσεων, ο υφυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το αναληθέστερο», καθώς προβλέφθηκε να γίνεται ο έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος, που κρίθηκε ως ο καταλληλότερος οργανισμός για να αναλάβει αυτή την ευθύνη, μιας και έχει την προϊστορία, την τεχνογνωσία, την ικανότητα στελεχών και την εμπειρία, δεδομένου ότι ελέγχει φορείς της ίδιας υφής. Δημιουργούμε, τόνισε ο κ. Ζαββός, «ένα ευέλικτο πλαίσιο, το οποίο μας διασφαλίζει όμως πλήρως από οποιοδήποτε κίνδυνο μπορεί να προέλθει από ξέπλυμα χρήματος». Στην αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ο υφυπουργός, θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα δυσβάσταχτο και δρακόντειο νομικό πλαίσιο, που θα καταστρατηγούσε τελικά τον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων.

Σχετικά με το γιατί επιλέχθηκε, αυτά τα ιδρύματα να έχουν μορφή ανωνύμων εταιρειών, ο υφυπουργός απάντησε λέγοντας πως το ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, επειδή έτσι είναι ευχερέστερος ο έλεγχός τους. Για το ύψος του κεφαλαίου εκκίνησης των 400.000 ευρώ, ανέφερε πως δεν ήταν μια χρυσή τομή, αλλά μετά την διαβούλευση πιστέψαμε πως είναι η καλύτερη επιλογή ποσού αυτή.

Σε ερωτήσεις βουλευτών, γιατί δεν συμπεριλήφθηκε το λεγόμενο feed and proper, ο υφυπουργός απάντησε αυτό είναι επιλογή της κυβέρνησης, ενώ για την συμμετοχή κοινωνικών φορέων Αλληλέγγυας Οικονομίας, ανέφερε πως «εμείς θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο τους καλύπτει την συμμετοχή, όπως είναι διατυπωμένο. Εάν νομίζετε ότι δεν επαρκεί η διατύπωση αυτή, είμαστε ανοικτοί να το δούμε».

Σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, ο κ. Ζαββός ανέφερε πως «προφανώς και εφαρμόζονται και σε αυτό το νομοσχέδιο όλες οι διατάξεις περί προστασίας των καταναλωτών» και πρόσθεσε πως αρχικά «είχαμε βάλει άρθρα μέσα, που αναφέρονταν στην γενική γραμματεία Καταναλωτή, αλλά αφαιρέθηκαν μετά από συζήτηση που είχαμε με το υπουργείο Ανάπτυξης για δύο λόγους βασικούς. Πρώτον, γιατί σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, εδώ πρόκειται για πολύ μικρές οντότητες και η προστασία τους γίνεται βάσει των γενικών όρων συναλλαγών που είναι κάτι δεδομένο. Ως προς τα φυσικά πρόσωπα δε, οι μικροπιστώσεις δεν είναι καταναλωτικά δάνεια. Όμως είναι καταναλωτές, και προστατεύονται σε κάθε περίπτωση από τη νομοθεσία για την καταναλωτική πίστη».

Η πρόβλεψη της δυνατότητας σύνδεσης των παρόχων με τον «Τειρεσία», έγινε όπως εξήγησε ο υφυπουργός, για να μπορούν να δουν τα ιδρύματα αυτά την κατάσταση του αιτούντος και να σταθμίζουν τα κριτήρια καταλληλότητάς τους. Τέλος για το θέμα των εγγυήσεων, ο υφυπουργός επανέλαβε πως δεν μπορούν να απαιτηθούν εμπράγματες εγγυήσεις. Μπορεί, όμως να απαιτηθούν προσωπικές εγγυήσεις, όπως είναι η δυνατότητα κάποιου απλού εγγυητή.

Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια, ο κ. Ζαββός είπε πως με το άρθρο 27 του νομοσχεδίου, «παρέχεται η δυνατότητα στους λεγόμενους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, να παραταθεί η διάρκεια επιβολής ορισμένων άρθρων των συμβάσεών τους. Δηλαδή δίνεται μια μορφή moratorium, ώστε λόγω της κρίσης να μην επιβληθούν τα αυστηρά κριτήρια τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Κι αυτό, καθώς υπάρχει πρόβλεψη, ότι αν ένας διαχειριστής δανείων μέσα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα δεν επιτύχει τους στόχους, π.χ. το 20% των αναμενόμενων εισροών, το cash low, τότε υπάρχει μείωση κατά 20% της αμοιβής του. Λόγω όμως της κρίσης αυτής της περιόδου και παρά το γεγονός ότι ο «Ηρακλής» αυτή τη στιγμή προχωρά – και παρ’ όλες τις προβλέψεις εξαιρετικά καλά – όλες, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες φαίνεται ότι θα μπουν φέτος σε αυτό το σχέδιο»

Σε σχόλια βουλευτών σχετικά με την δυνατότητα του εταιρικού μετασχηματισμού που έχει δοθεί στις 4 συστημικές τράπεζες, ο υφυπουργός είπε πως «η δυνατότητα που παρέχεται, είναι να δημιουργηθεί μία Holding, στην οποία θα βρίσκονται τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, και ένα νέο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο – θέλω να γίνει σαφές – ότι εκεί μεταφέρεται ο αναβαλλόμενος φόρος. Με άλλα λόγια, βάσει του άρθρου 28 του νομοσχεδίου, ότι ένας τέτοιος μετασχηματισμός, ο οποίος έχει επικυρωθεί και από τον ευρωπαίο επόπτη, τον SSN, είναι νόμιμος και παράλληλα διασφαλίζει τα συμφέροντα τόσο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά κυρίως του Ελληνικού Δημοσίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).