ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα

Published

on

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά την κατάθεση και συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στην πολιτική ενίσχυσης των οτπικοακουστικών έργων, είχε επισημάνει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο έπρεπε να αλλάξει για την προσέλκυση παραγωγών.

«Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο και μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, διότι αυτού του τύπου οι παραγωγές έχουν τέραστιο πολλαπλασιαστή. Δεν είναι σημαντικό μόνο να φέρεις μια κινηματογραφική παραγωγή. Είναι σημαντικό και να δημιουργήσεις μια δική σου παραγωγή που θα εξάγεις», είχε πει ο υπουργός και επισήμανε ότι σε πλατφόρμες όπως το Netflix, σήμερα μπορεί κανείς να δει τουρκικές ή δανέζικες παραγωγές, αλλά δεν μπορεί δυστυχώς να παρακολουθήσει ελληνικές παραγωγές. «Αυτό είναι κρίμα, διότι έχουμε πλούτο ανθρωπίνου δυναμικού και δυνατοτήτων, για να έχουμε και δικές μας παραγωγές εκεί», είχε πει ο κ. Πιερρακάκης.

Στη συνέχεια δε, είχε αναφερθεί στο καθεστώς ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και κινήτρων για τη δημιουργία επενδυτικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση ημεδαπών και αλλοδαπών παραγωγών οπτικοακουστικών έργων.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα. Είναι στοίχημα όλων μας. Είναι άσχετο από το ότι αυτή τη στιγμή τυγχάνει να υπηρετούμε εμείς αυτό το υπουργείο, και αυτή η κυβέρνηση να έχει βάλει πολύ ψηλά προτεραιότητα, ότι πρέπει πραγματικά να κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε αυτό το ψηφιακό μετασχηματισμό», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βοηθήσει και αυτούς που ήταν αποκλεισμένοι. Δίνει μια ευκαιρία, μια καινούργια ευκαιρία, όποιοι ήταν αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στο Δημόσιο, όποιοι είχαν μία αναπηρία και δεν μπορούσαν να βρεθούν στα γκισέ του Δημοσίου και να εξυπηρετηθούν, πλέον να εξυπηρετηθούν από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού τους, και από το τηλέφωνό τους».

«Η παραγωγή ταινιών στη χώρα μας, πέρα από το άμεσο οικονομικό όφελος, μπορεί να έχει και πολλαπλάσια υπεραξία, ως διαφημιστικό προϊόν», είχε αναφέρει ο πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Μάξιμος Χαρακόπουλος και επισήμανε την τεράστια απήχηση που είχε για τον τουρισμό στις δεκαετίες του 60΄ και του 70΄ η προβολή ταινιών, όπως «Τα κανόνια του Ναβαρόνε».

«Δυστυχώς στη χώρα μας, αρκούμαστε μέχρι τώρα, να καταναλώνουμε μαζικά τις τουρκοσειρές, τα τούρκικα σίριαλ, με τις οποίες επιχειρείται μια επίδειξη ήπιας ισχύος της Τουρκίας και προβολής της ως τουριστικού προορισμού. Ελπίζω ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εισάγονται, να επιλύουν πολλά από τα προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στο να ενταχθεί η Ελλάδα στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, αλλά και να ανοίξουν το δρόμο σε κάθε είδους παραγωγές, που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», είπε ο κ. Χαρακόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

TRENDING