ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σε διαβούλευση το νέο ΕΣΕΚ- Επενδύσεις έως και 43,8 δισ. μέχρι το 2030

Published

on

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες το απόγευμα το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου. Το νέο ΕΣΕΚ θέτει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους από το προηγούμενο ενώ εμβληματική πτυχή του είναι η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η οποία σχεδιάζεται να έρθει νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή το 2028.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα «πράσινο» ΕΣΕΚ, στο οποίο αποτυπώνεται η «πράσινη» ατζέντα που προωθεί η Κυβέρνηση και που ενσωματώνει τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Πέραν της απολιγνιτοποίησης, στους βασικούς πυλώνες του ΕΣΕΚ συμπεριλαμβάνονται: ο σχεδιασμός για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή, πολιτικές για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα -με αυξημένη χρήση του ποδηλάτου-, η διαχείριση αποβλήτων και η Κυκλική Οικονομία.

Επενδύσεις 43,8 δισ. ευρώ

Οι άξονες του αναθεωρημένου Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα αν και εστιάζουν σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα, προβλέπεται να επηρεάσουν συνολικά την οικονομική δραστηριότητα της χώρας εφόσον συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2020-2030, το ΕΣΕΚ προβλέπεται (βάσει των στόχων) να κινητοποιήσει επενδύσεις -ιδιωτικές και δημόσιες- συνολικού ύψους 43,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 9 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με την αρχική εκδοχή του.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής δραστηριότητας αναμένεται να βρεθούν νέα έργα ΑΠΕ, δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, αγωγοί και οι αποθήκες φυσικού αερίου, δράσεις ενεργειακής απόδοσης καθώς -σε επίπεδο περιβαλλοντικών έργων- υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και μέτρα προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας.

Ανά τομέα, πέραν των ΑΠΕ προβλέπονται επενδύσεις σε:
  • Υποδομές ηλεκτρικού συστήματος – 5,5 δισ. ευρώ
  • Νέες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής & κεντρικές μονάδες αποθήκευσης – 1,3 δισ. ευρώ
  • Έργα ανάπτυξης δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας – Ψηφιοποίηση – 3,5 δισ. ευρώ
  • Διασυνοριακοί αγωγοί φυσικού αερίου – 2,2 δισ. ευρώ
  • Δίκτυα και αποθήκευση φυσικού αερίου 2 δισ. ευρώ

Προτεραιότητα οι ΑΠΕ

Το ΕΣΕΚ όμως ανεβάζει τον πήχη και για το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, το οποίο πλέον θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 35%. Αυτό μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων, έναντι 31% του προηγούμενου ΕΣΕΚ και το σημερινό ποσοστό του 18%

Το κενό ισχύος που θα δημιουργήσει η απόσυρση των λιγνιτικών θα καλυφθεί πρωτίστως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι επενδύσεις για τις οποίες (σύμφωνα πάντα με τους στόχους) θα ανέλθουν σε 9 δισ. ευρώ και δευτερευόντως από μονάδες φυσικού αερίου που θα λειτουργεί ως «καύσιμο γέφυρα».

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μίλησε για απλοποίηση και επιτάχυνση του αδειοδοτικού πλαισίου για τις ΑΠΕ ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την επίτευξη των παραπάνω στόχων καθώς και στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τους Διαχειριστές, σχετικά με την ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού, δεδομένης της αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.

Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, το νέο ΕΣΕΚ θα αποσταλεί στην Κομισιόν για παρατηρήσεις.

 

Πηγή: ypodomes.com

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).