ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σε λειτουργία το mega-αιολικό πάρκο του Καφηρέα – «Πράσινη» ενέργεια για χιλιάδες νοικοκυριά

Published

on

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη (16/10) η συστοιχία των 7 αιολικών πάρκων του «Καφηρέα» στη Νότια Εύβοια, ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο «πράσινης» ενέργειας της Enel Green Power, με εγκατεστημένη ισχύ 154,1 MW. Την τελετή των εγκαινίων τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο Δ/νων Σύμβουλος της Enel Green Power Hellas, Αριστοτέλης Χαντάβας καθώς και ο Δ/νων Σύμβουλος της Enel Green Power, Antonio Cammisecra.

Το έργο που θα παράγει το 4,5% της εγχώριας αιολικής ενέργειας και το 4% της ενέργειας από ΑΠΕ γενικότερα, σηματοδοτεί τον διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου «καθαρής» ενέργειας στη χώρα μας για την Enel Green Power ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται και 8ο αιολικό πάρκο, με το οποίο η συνολική ισχύς του «Καφηρέα» θα «σκαρφαλώσει» στα 168 MW.

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο κος Χαντάβας, υπογράμμισε τη μεγάλη επιτυχία της ολοκλήρωσης του έργου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, παρόλες τις αντιξοότητες. Ο κος Cammisecra από μεριάς του, μιλώντας για το έργο, είπε ότι αυτό συνιστά ένα παράδειγμα αντοχής και επιμονής το οποίο συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτες προκλήσεις τεχνικής φύσης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Enel Green Power ανέφερε ότι η εταιρεία αναπτύσσει τόσο αιολικά όσο και φωτοβολταϊκά project στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, η εταιρεία ενδιαφέρεται να αναπτύξει τα σχέδιά της και στην αγορά αποθήκευσης. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να «πιάσει» τον στόχο του 35% σε ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030 εντοπίζοντας ως βασική προϋπόθεση την υπέρβαση της γραφειοκρατίας που προκαλεί καθυστερήσεις για τους επενδυτές και σε άλλες χώρες.

Ευρισκόμενος στα εγκαίνια του αιολικού πάρκου και κατά τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στάθηκε στα σχέδια της Κυβέρνησης για «πράσινη» ανάπτυξη και μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε για παράλληλη απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλα έργα.

Δεδομένου πως η ολοκλήρωση του Καφηρέα χρειάστηκε 14 χρόνια, τόνισε ότι πάντοτε χρειάζεται αδειοδοτική μέριμνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει αχρείαστη γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις, αναγκάζοντας τους επενδυτές να γίνουν «ήρωες».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το έργο συνάδει με τους τρεις κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής: Αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής, απελευθέρωση της αγοράς ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας και φθηνότερη ενέργεια και περιορισμό της οικονομικής «αιμορραγίας» που προκαλούν οι εισαγωγές ρεύματος.

Στον άμεσο σχεδιασμό της Κυβέρνησης περιλαμβάνεται η υπογραφή νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ έως το τέλος του έτους, ενώ προηγουμένως θα γίνει τροποποίηση του ισχύοντος για την αντιμετώπιση «των πολλών αγκυλώσεων» που υπάρχουν.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το έργο στον Καφηρέα συνιστά έμπρακτη απόδειξη της «επενδυτικής άνοιξης» στην οποία εισέρχεται η χώρα.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει συνδυαστικά έργα για την αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, ενώ θα επιδιώξει και «γαλάζια» ανάπτυξη, καθώς και οι θάλασσές μας μπορούν να αξιοποιηθούν, πάντα με σεβασμό στη φυσική ομορφιά του τόπου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρά νησιά.

Το κόστος της επένδυσης στον Καφηρέα, ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις εργασίας κατά τη κατασκευή του πάρκου του, εκ των οποίων το 45% καλύφθηκε από την τοπική κοινωνία.

Η επένδυση θα υποστηρίζει την περιοχή ποικιλοτρόπως, καθώς το 3% των εσόδων που θα δίνεται στην τοπική κοινωνία θα αξιοποιηθεί για σειρά έργων που θα ενισχύσουν την χρήση γης, τις αλιευτικές υποδομές, τις σχολικές μονάδες, το οδικό δίκτυο και πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο των έργων κατασκευής αναδασώθηκαν ή φυτεύτηκαν σχεδόν 1.000 στρέμματα γης, διανοίχτηκαν νέοι αγροτικοί δρόμοι μήκους 60 χιλιόμετρων και βελτιώθηκαν παλιοί άξονες μήκους 50 χιλιομέτρων.

Ο Πρωθυπουργός μετέβη και στην Ανεμογεννήτρια «5», την ώρα που γίνονταν οι τελευταίοι έλεγχοι για την έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους. Σε μια συμβολική κίνηση φύτεψε μια βελανιδιά στον περιβάλλοντα χώρο. Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τον Καστανόλογγο, ένα δάσος με υπεραιωνόβιες καστανιές στις πλαγιές της Όχης, η αναδάσωση του οποίου περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της εταιρείας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΦΗΡΕΑ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ – ypodomes.com

Advertisement

TRENDING