ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στ. Πέτσας: Αναπόφευκτη η ύφεση λόγω lockdown

Published

on

«Η ύφεση προέρχεται από το γεγονός ότι είχαμε lockdown», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Μιλώντας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Πέτσας ανέφερε «η ύφεση είναι μεγάλη γιατί η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρη. Θυσιάσαμε ένα μέρος της ατομικής και συλλογικής μας ευημερίας, για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Στο Β’ τρίμηνο της χρονιάς, περίπου ο ενάμιση μήνας ήταν σε καθεστώς lockdown, που ίσως να περίμενε κανείς κι ακόμη χειρότερα νούμερα. Η πρόβλεψη την οποία είχαμε κάνει είναι συμβατή με την ύφεση που ανακοινώθηκε χθες από την ΕΛΣΤΑΤ».

«Η ύφεση προέρχεται από το γεγονός ότι είχαμε lockdown. Όποιος δεν το βλέπει και λέει ότι δεν θα υπήρχε ύφεση, μάλλον δεν ζει σε αυτόν τον πλανήτη. Όταν κάποιος μένει στο σπίτι του, δεν έχει εισόδημα, δεν έχει ανοιχτό το μαγαζί του, δεν υπάρχει καθόλου τζίρος. Είχαμε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν δούλευαν και το Κράτος στήριξε το εισόδημά τους για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Όλα αυτά καθιστούσαν σαφές ότι η ύφεση ήταν αναπόφευκτη. Το θέμα είναι, τι θα γίνει όταν ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, ώστε να έχουμε μία ταχεία ανάκαμψη».

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους. Έχουμε επεκτείνει πολλές φορές μέτρα που δούλεψαν, όπως, για παράδειγμα, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με ενίσχυση και της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Αλλά και η αναστολή εργασίας με καταβολή από το Κράτος των 534 ευρώ και άλλα προγράμματα.

Συνολικό πακέτο μέτρων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα συνολικό πακέτο, με μέτρα βραχυπρόθεσμα γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τον κορονοϊό και μακροπρόθεσμα -όπως της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών- που έχουν μονιμότερα χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ακουμπά όλους τους Έλληνες.

Η ύφεση που ανακοινώθηκε -και αυτή που προβλέπουμε για φέτος- δεν επηρεάζει το πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται ο Πρωθυπουργός. Το πακέτο που θα ανακοινώσει θα είναι μεγάλο, πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Θα ακουμπά αυτούς που πραγματικά έχουν πληγεί από την κρίση, όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα δίνει αναπτυξιακά εργαλεία και θα ανακουφίζει τα νοικοκυριά μακροπρόθεσμα.

Advertisement

TRENDING