Στο ζήτημα των τραπεζών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών.
Πιο συγκεκριμένα σημείωσε επί του θέματος:
Όπως γνωρίζετε, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα υπέστη τεράστια ζημιά, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2015, με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls. Σήμερα, ωστόσο, έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει τον βηματισμό του.
Και σε αυτό συντελούν, τόσο οι γενναίες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, όπως είναι το Σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ για την απαλλαγή, από τον ισολογισμό των τραπεζών, κόκκινων δανείων, ύψους τριάντα δις ευρώ, όσο και το κλίμα εμπιστοσύνης που διαμορφώνεται στις αγορές, για την εθνική οικονομία, με χαμηλότερα επιτόκια, γεγονός που δίνει στις τράπεζες την απαραίτητη πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια.
Ταυτόχρονα, υπάρχει το σχέδιο της Κυβέρνησης, για επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που – πέραν των άλλων- θα μειώσει το διοικητικό κόστος των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία, ζητώντας από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις αυξήσεις στις τραπεζικές χρεώσεις που είχαν δρομολογηθεί.
Οι αποφάσεις, που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, την Παρασκευή, αποτελούν ένα πρώτο θετικό βήμα. Ωστόσο περιμένουμε να υπάρξει και συνέχεια, με περισσότερο τολμηρές ενέργειες. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών, με διατάξεις που κατέθεσε χθες στη Βουλή, διευρύνει την προστασία της κύριας κατοικίας.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
- Επιτρέπεται, πλέον, να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά, κυρίως, σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, όπως στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατροί και εκπαιδευτικοί.
- Δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, για παράδειγμα, συγγενείς και διαζευγμένα ζευγάρια.
- Ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης και από τους δύο.
- Δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.
- Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας.