«Πρεμιέρα» αναμένεται να κάνουν από τις αρχές της δεκαετίας του 2020 τα πλωτά αιολικά πάρκα στον ελλαδικό χώρο και τη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου γενικότερα. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «πιλότο» αναμένεται το Β΄εξάμηνο του 2020 και αφορά την εγκατάσταση του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου, ενδεχομένως -σε πρώτη φάση- περιορισμένης ισχύος.
Αυτό έγινε γνωστό από τον Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κο Μ. Βερροιόπουλο, στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού η Νορβηγική Πρεσβεία και η ΕΛΕΤΑΕΝ σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Απαραίτητα βήματα για να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα είναι η επιλογή περιοχής από το ΥΠΕΝ και συνακόλουθα η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάζει την ανάπτυξη του πιλοτικού έργου τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος και πάντως οπωσδήποτε σε γειτνίαση με υφιστάμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, εφόσον το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να διαγωνιστούν πρωτίστως οι διαθέσιμες τεχνολογίες στα πλαίσια ενός «καθαρού» διαγωνισμού που δεν θα περιλαμβάνει επιπλέον καλωδιακές συνδέσεις, παρέχοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τα κόστη.
Ενδεικτικό πάντως της ωρίμανσης της συγκεκριμένης τεχνικής λύσης για την ανάπτυξη αιολικών στη χώρα -έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία κατά την οποία βρίσκεται υπό σκέψη- είναι επίσης ότι στο σχεδιαζόμενο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τις πλωτές ανεμογεννήτριες.
Κατά την εισήγησή του, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κος Κ. Λαδακάκος, ανέδειξε ότι τα πλωτά αιολικά είναι μία τεχνολογία που θα μπορούσε να ανακουφίσει τον κορεσμό των δικτύων και της χερσαίας αιολικής ισχύος δίνοντας ανάσα για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα πλωτά αιολικά φαίνεται να ενδείκνυνται για τις ελληνικές θάλασσες όπου τα βάθη είναι αρκετά μεγάλα, καθιστώντας απαγορευτικά τα κόστη για την πάκτωση των ανεμογεννητριών στον πυθμένα της θάλασσας (>50 μ.). Το δε Αιγαίο διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο αιολικό δυναμικό, το οποίο σε συνδυασμό με τα χαμηλά κύματα που παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το καθιστά ιδανική περίπτωση για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων.
Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι άκρως ενθαρρυντικά σχετικά με τα offshore αιολικά, προμηνύοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη και για την ελληνική οικονομία, εφόσον προτιμηθούν ως λύση στην εγχώρια αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 1 ευρώ δημόσιας δαπάνης έως το 2029 στην εν λόγω τεχνολογία, η ανταπόδοση θα είναι αθροιστικά 15 ευρώ καθώς και 17.000 νέες θέσεις εργασίας με ορίζοντα το 2050, ενώ με 0 ευρώ δημόσιας δαπάνης, η προστιθέμενη αξία αγγίζει τα 7,9 ευρώ με 3.600 θέσεις εργασίας αντίστοιχα, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη δυναμική των πλωτών αιολικών και σε οικονομικό επίπεδο.
Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com