ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Στα σκαριά ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για το ακίνητο – φιλέτο στην Ηλεία με τα 5 ξενοδοχεία

Published

on

Η Λίμνη Καϊάφα - Πηγή: Canva Pro

Ξεκινά η διαδικασία για την αξιοποίηση ακινήτου – φιλέτου της ΕΤΑΔ στην Ηλεία, καθώς η εταιρεία προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις και μη δεσμευτικές προσφορές.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή και Λίμνη Καϊάφα» στο Νομό Ηλείας .

Σε επόμενη φάση, θα προκηρυχθεί από την ΕΤΑΔ Διεθνής Διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα αξιοποιήσει το ακίνητο μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης.

Στόχος της αξιοποίησης θα είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του ακινήτου, και η μετατροπή του σε ένα νέο, διεθνούς ακτινοβολίας, «πράσινο» πόλο ανάπτυξης για όλη την περιοχή, με έμφαση στα μοναδικά του χαρακτηριστικά και λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες προστασίας του μοναδικού οικοσυστήματος.

Το προφίλ του ακινήτου

Η ΕΤΑΔ έχει τη διοίκηση και διαχείριση του εν λόγω ακινήτου συμπεριλαμβανομένων: της έμπροσθεν αυτού παραλιακής ζώνης, της λίμνης Καϊάφα και της Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας (Υδροθεραπευτηρίου) Λουτρών Καϊάφα.

Το ακίνητο βρίσκεται στο Δήμο Ζαχάρως της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε απόσταση 270 χλμ. από την Αθήνα και εξυπηρετείται από την Εθνική οδό Πάτρας – Κυπαρισσίας (Ε55), η οποία διατρέχει το δυτικό τμήμα του ακινήτου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. περίπου και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας σε απόσταση 85 χλμ.

Τέλος, 44 χλμ. από το ακίνητο απέχει το λιμάνι του Κατάκολου, το οποίο κατέχει σημαντική θέση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα.

Το εν λόγω ακίνητο, στο οποίο λειτουργεί υποκατάστημα της ΕΤΑΔ, καταλαμβάνει έκταση 5.210.342 τ.μ. και περιλαμβάνει:
α) τη Λίμνη Καϊάφα,
β) ιαματικές πηγές: των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου ή Ατλαντίδων Νυμφών, οι οποίες έχουν αναγνωρισθεί (ΦΕΚ 1043/Β/2016 και ΦΕΚ 3323/Β/2019),

γ) εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας, με κεντρική αίθουσα υποδοχής, κυλικείο, ιατρείο, αποδυτήρια, γεώτρηση για την παροχή του ιαματικού νερού, πισίνα υδροθεραπείας που τροφοδοτείται απευθείας από την γεώτρηση, κ.λ.π.,

δ) το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης στο οποίο υπάρχουν: Κτήριο υποδοχής, το Ξενοδοχείο Γεράνιο, το Ξενοδοχείο Ολύμπια, το Ξενοδοχείο Αρήνη, τρία επιμήκη μονώροφα κτήρια (ξενώνες), το εκκλησάκι της Αγ.Αικατερίνης, αποθήκες, λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ναυταθλητικές δραστηριότητες (θαλάσσιο σκι). Από τα Ξενοδοχεία, λειτουργεί μόνο το Ολύμπια (κατηγορίας 2*, με 18 δωμάτια – 34 κλίνες), ενώ τα υπόλοιπα δεν λειτουργούν,

ε) χερσαία έκταση περιμετρικά της λίμνης και εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής, μεταξύ της οδικής αρτηρίας Ε55 και του κόλπου Κυπαρισσίας που περιλαμβάνει και την παράκτια ζώνη δάσους και αμμοθινών.

Σημειώνεται ότι για εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στα όρια της ιδιοκτησίας έχουν εκδοθεί σχετικές Διαπιστωτικές Πράξεις του ΕΟΤ. Επιπλέον, με τη διαδικασία της τακτοποίησης βάσει του Ν. 4178/13 έχουν νομιμοποιηθεί κατασκευές/εγκαταστάσεις.

Η Λίμνη Καϊάφα στην Ηλεία – Πηγή: ΕΤΑΔ

Ιαματικές Πηγές

Οι Ιαματικές Πηγές Καϊάφα είναι ονομαστά λουτρά από την αρχαιότητα, χωροθετημένα σε μια περιοχή με απαράμιλλη φυσική ομορφιά που αποτελεί συνέχεια του δάσους της Στροφιλιάς και βρίσκεται σε επαφή με τη θάλασσα.

Η παράκτια ζώνη του ακινήτου αποτελείται από αμμώδη παραλία με αμμοθίνες. Το ακίνητο εμπίπτει εξ ολοκλήρου σε περιοχή του δικτύου Natura με κωδικό GR2330005 (Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιά Κακόβατος) και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή του δικτύου Natura με κωδικό GR2330008 (Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρωτήριο Κατάκολο – Κυπαρισσία).

Η συστηματική λειτουργία των σύγχρονων λουτρών ξεκίνησε το 1907 οπότε και κατασκευάσθηκε η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία σήμερα είναι ανενεργή, παράλληλα με τη σημερινή οδική αρτηρία Ε55 που συνδέει τον Πύργο με την Κυπαρισσία.

Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις

Στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης υπάρχουν τα εξής ξενοδοχεία:
• Το «Ξενοδοχείο Ολύμπια» 2*, δυναμικότητας 18 δωματίων – 34 κλινών (το οποίο είναι το μοναδικό που λειτουργεί).
• Το «Ξενοδοχείο Γεράνιο», δυναμικότητας 46 δωματίων -77 κλινών.
• Το «Ξενοδοχείο Αρήνη», δυναμικότητας 37 δωματίων – 101 κλινών.
• Το ξενοδοχείο «Παλαιά Λαϊκά-Ξενών Α’», δυναμικότητας 20 δωματίων – 56 κλινών.
• To ξενοδοχείο «Νέα Λαϊκά–Ξενών Β’», δυναμικότητας 19 δωματίων- 50 κλινών.

Συνολική δυναμικότητα: 140 δωμάτια / 318 κλίνες.

Για τον εκσυγχρονισμό/συντήρηση των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και δικτύων υποδομής του ακινήτου έχει εκδοθεί η 20229/29.01.2019 Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΔΑ: 75ΘΣΟΡ1ΦΞΗ6).

Οι ζώνες προστασίας, οι χρήσεις, και οι όροι δόμησης καθορίζονται στο Π.Δ. «Χαρακτηρισμός του Κυπαρισσιακού κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης» (ΦΕΚ 391/Δ/03.10.2018).

Έργα ΕΣΠΑ

Σημειώνεται ότι ο εκσυγχρονισμός μέρους των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών του ακινήτου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Στο πλαίσιο του ενταγμένου έργου θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις εξυγίανσης των ιαματικών υδάτων, αποκατάστασης και ανάδειξης των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και εκσυγχρονισμού μέρους των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών της περιοχής Λίμνης Καϊάφα (κτηρίου υποδοχής, μετατροπή αποθήκης σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, ανακατασκευή υδατόπυργου & δεξαμενής νερού, εκσυγχρονισμός υποσταθμού μέσης τάσης, κατασκευή ενημερωτικού περιπτέρου στην είσοδο προς το νησάκι, ανακατασκευή της γέφυρας πρόσβασης στο νησάκι, κατασκευή πεζογέφυρας και έργα αντιστήριξης σκαμμάτων δικτύων Η/Μ), με στόχο τη βελτίωση των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών (αποχέτευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, μεταφοράς ιαματικού νερού στο νησάκι, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών-data), την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού (διαμόρφωση του υφιστάμενου υπαίθριου χώρου αναμονής και προσωρινής στάθμευσης οχημάτων επισκεπτών, δημιουργία ανοικτών υδάτινων επιφανειών, παρατηρητήριο πανίδας και
αποκλεισμός διόδων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές).

Η όποια ανάπτυξη και αξιοποίηση του ακινήτου θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις εν λόγω παρεμβάσεις και τις πιθανές σχετικές δεσμεύσεις που αυτές δημιουργούν.

Advertisement

TRENDING