ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη και πάλι το πετρέλαιο

Published

on

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2018 βρέθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, λαμβάνοντας ώθηση από τις περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, τις αμερικανικές κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα, αλλά και τις ελπίδες ότι ο σινο-αμεριανικός εμπορικός πόλεμος μπορεί να τερματιστεί σύντομα.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του μπρεντ ήταν νωρίτερα στα 66,66 δολάρια/βαρέλι με άνοδο κατά 41 σεντς ή 0,6% έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής. Πιο πριν ήταν στα 66,78 δολ/βαρέλι.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού ενισχυόταν κατά 48 σεντς ή 0,9% στα 56,07 δολ/βαρέλι, ενώ νωρίτερα ενισχυόταν στα 56,13 δολ/βαρέλι.

Οι τιμές έχουν ενισχυθεί λόγω της σύσφιξης της αγοράς από πλευράς ΟΠΕΚ και μη συμμαχικών παραγωγών όπως η Ρωσία.

Η ομάδα αυτών των χωρών συμφώνησαν στα τέλη του 2018 να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ώστε να εμποδίσουν κρούσματα υπερπροσφοράς.

«Η παραγωγή του ΟΠΕΚ και οι αμερικανικές κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα περιορίζουν την προμήθεια πετρελαίου. ΟΙ εμπορικές εντάσεις που επηρεάζουν την παγκόσμια ανάπτυξη δείχνουν σημάδια αύξησης των προοπτικών ζήτησης», αναφέρει ο Jasper Lawler, του London Capital Group.

Νωρίτερα, η είδηση για πτώση της πώλησης αυτοκινήτων στην Κίνα τον Ιανουάριο αύξησε τις ανησυχίες για το πώς θα κινηθεί η ζήτηση καυσίμων στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά χρήσης πετρελαίου στον κόσμο.

Οι πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 15,8% έναντι του Ιανουαρίου του 2018. Την περασμένη χρονιά, η Κίνα κατέγραψε την πρώτη της ετήσια πτώση στις πωλήσεις οχημάτων που έχει καταγραφεί ποτέ.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας αύξησαν την περασμένη εβδομάδα τον αριθμό των εξεδρών άντλησης πετρελαίου προσθέτοντας άλλες τρεις, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 857

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όπου ενεργές ήταν 800 εξέδρες άντλησης.

Advertisement

TRENDING