Σωρεία αιτημάτων για επέκταση των κρατικών ενισχύσεων δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ η ίδια πήρε την πρωτοβουλία να αποστείλει στα κράτη μέλη σχέδιο πρότασης για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.
Το Προσωρινό Πλαίσιο, το οποίο με τα ως τώρα ισχύοντα θα διαρκέσει ως το τέλος του 2020, δίνει αυξημένες δυνατότητες για δημόσια ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοϊό, καθώς και για την προστασία των θέσεων απασχόλησης.
Από την υιοθέτηση του Προσωρινού Πλαισίου στις 19 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου, η Επιτροπή είχε πάρει 39 αποφάσεις που αφορούν κρατική βοήθεια εγκρίνοντας 49 εθνικά μέτρα που παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Με την τελευταία της πρόταση, η Επιτροπή θέλει να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρέχουν ανακεφαλαιοποίηση στις επιχειρήσεις που το χρειάζονται.
Επειδή τέτοιου είδους δημόσιες παρεμβάσεις μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στην Ενιαία Αγορά, πρέπει να παραμείνουν έσχατης προσφυγής, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.
Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στο σχέδιο πρότασης και η Επιτροπή αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το τροποποιημένο Προσωρινό Πλαίσιο την τρέχουσα εβδομάδα.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος και υπεύθυνη για την πολιτική Ανταγωνισμού Μαργκρέιτε Βέστεϊγερ υπογράμμισε ότι αυτή η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των επιχειρήσεων θα συνοδεύεται με τις διασφαλίσεις ότι οι φορολογούμενοι θα αποζημιωθούν επαρκώς για τις επενδύσεις τους και οι εταιρίες θα υπόκεινται σε ελέγχους και προϋποθέσεις διακυβέρνησης που θα περιορίζουν τις πιθανές παρεκκλίσεις των κανόνων του ανταγωνισμού της Ενιαίας Αγοράς.
Η Επιτροπή ενέκρινε τις τελευταίες τρεις ημέρες τα κάτωθι σχήματα κρατικών ενισχύσεων, με το επιχείρημα ότι συνάδουν με τις αρχές του προσωρινού πλαισίου και είναι αναλογικά με τις απώλειες που υπέστη η οικονομία των επιχειρήσεων.
Γαλλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στο πλαίσιο των κανόνων για την κρατική βοήθεια σχήμα εγγυήσεων για τη Γαλλία ύψους 10 δισ. ευρώ, για να στηρίξει την ασφάλεια πιστώσεων εσωτερικής αγοράς.
Αυτό το σχήμα θα προστατεύσει τη ρευστότητα που χρειάζονται οι γαλλικές εταιρίες και θα τις βοηθήσει στις εμπορικές τους δραστηριότητες, δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος υπεύθυνη για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέιτε Βέστεϊγερ.
Η ασφάλεια εμπορικών πιστώσεων προστατεύει τις εταιρίες που προμηθεύουν αγαθά και υπηρεσίες από τον κίνδυνο να μην πληρωθούν από τους πελάτες τους, ενώ οι αγοραστές προϊόντων και αγαθών δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν προκαταβολικά, μειώνοντας τη ρευστότητά τους.
Σουηδία
Η Επιτροπή ενέκρινε σουηδικό σχέδιο εγγυήσεων δανείων για να στηρίξει τις αεροπορικές εταιρίες της, ύψους 455 εκατομμυρίων ευρώ.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος για τον Ανταγωνισμό τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου επιπτώσεις στον αεροπορικό τομέα στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Το σουηδικό σχήμα μέτρων θα παράσχει στις σουηδικές αερογραμμές ρευστότητα σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Οι σουηδικές αρχές εκτιμούν ότι γύρω στις 20 εταιρίες θα είναι επιλέξιμες για εγγυήσεις δανείων. Εκτός των επιβατικών αεροσκαφών περιλαμβάνονται και μικρότερα αεροσκάφη πυροσβεστικά ή εκτελούντα χρέη ασθενοφόρων καθώς και εταιρίες ελικοπτέρων.
Βέλγιο (Οι υποπεριπτώσεις της Βαλονίας και της Φλαμανδίας)
Η Επιτροπή ενέκρινε βελγικό σχέδιο εγγυήσεων δανείων ύψους 50 δισ. για να στηρίξει τη βελγική οικονομία.
Το βελγικό σχήμα το οποίο αναμένεται να ενεργοποιήσει 50 δισ. ρευστότητα, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, δήλωσε η κ. Βέστεϊγερ.
Η στήριξη αυτή που θα έχει τη μορφή κρατικών εγγυήσεων βραχυπρόθεσμων δανείων, θα είναι προσβάσιμη σε όλες τις εταιρίες, μικρές, μεσαίες και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους.
Βαλονία
Η Επιτροπή ενέκρινε σχήμα μέτρων του Βελγίου για αναβολή πληρωμών από τα αεροδρόμια της Βαλονίας προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό.
«Είναι η πρώτη κρατική βοήθεια που μας κοινοποιήθηκε από κράτος μέλος για τον περιορισμό των απωλειών των διαχειριστών αεροδρομίων που χτυπήθηκαν σκληρά από τον κορονοϊό. Αυτό το σχήμα θα μειώσει προσωρινά την πίεση ρευστότητας των αεροδρομίων του Σαρλερουά και της Λιέγης», δήλωσε η κ. Βέστεϊγερ.
Οι αναβολές πληρωμών αφορούν οφειλές των αεροδρομίων προς τις αρχές της Βαλονίας.
Φλαμανδία
Η Επιτροπή ενέκρινε βελγικό σχέδιο ύψους 3 δισ. ευρώ που χρηματοδοτεί η φλαμανδική περιοχή για τη στήριξη εταιριών μέσω δημοσίων εγγυήσεων των δανείων.
Αυτό το μέτρο των 3 δισ. ευρώ αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου που συνδέεται με την έκδοση των δανείων αναδιάρθρωσης εταιριών που επλήγησαν περισσότερο από τον κορονοϊό.
Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, η Επιτροπή ενέκρινε σχέδια κρατικής βοήθειας της Γερμανίας, της Κροατίας, της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Λιθουανίας και άλλων χωρών.
Ρουμανία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε περί τα 3,3 δις ευρώ μέτρα των ρουμανικών αρχών για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Αυτά τα 3,3 δις θα επιτρέψουν στη Ρουμανία να καλύψει τα επενδυτικά κεφάλαια και τα κεφάλαια κίνησης που χρειάζεται αυτές τις δύσκολες ώρες, μέσω της παροχής άμεσων επιχορηγήσεων και κρατικών εγγυήσεων δανείων, δήλωσε η κ. Βέστεϊγερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ