ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στρατηγικές επενδύσεις: Αλλαγές, φοροαπαλλαγές, μεγαλύτερα κίνητρα

Published

on

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έθεσε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο  «Νόμος για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων» ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Δραγασάκης. Πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία που κύριος στόχος της είναι η προσέλκυση νέων Στρατηγικών επενδύσεων, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης.

Για αυτό το λόγο το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου κινούμενο σε δύο άξονες, πρώτον  προσφέρει ένα μεγαλύτερο εύρος οφελημάτων στους επενδυτές, στοχεύοντας στην ταχύτερη δυνατή διαδικασία ενώ συγχρόνως διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, προσελκύοντας επενδύσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι 17/12/2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00

Η κυβέρνηση έχοντας ως στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερο Στρατηγικών Επενδύσεων με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προσφέρει πληθώρα κινήτρων στους επίδοξους επενδυτές, με κυριότερα από αυτά να είναι οι μεγάλες φοροαπαλλαγές που μπορεί να έχουν, η γρήγορη διαδικασία-εντός 45 ημερών- αδειοδότησης της επένδυσης καθώς και η οικονομική ενίσχυση. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι φόροι και η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων είναι δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα του Ελληνικού κράτους, με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία προσπαθούν να αντιμετωπιστούν, καθιστώντας ακόμα πιο ελκυστικό το τοπίο στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Tι ορίζονται ως Στρατηγικές Επενδύσεις

Ως Στρατηγικές Επενδύσεις ορίζονται οι παραγωγικές επενδύσεις που επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στη συνολική εθνική οικονομία και προάγουν την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Φορολογικά κίνητρα

Το δικαίωμα έναρξης χρήσης του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την υλοποίηση ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της επένδυσης. Ο φορέας μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης φορολογικής απαλλαγής εντός δεκαπέντε (15) φορολογικών ετών, και πάντως όχι σε λιγότερο των πέντε (5) φορολογικών ετών από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης του κινήτρου.

Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως εξής:

• Για συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ το ποσό της δικαιούμενης ενίσχυσης ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο σε 7,5 εκατ. ευρώ ευρώ. 

• Για το μέρος του προϋπολογισμού από 30 εκατ. ευρώ έως 35 εκατ. ευρώ το δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης υπολογίζεται στο 80% της δικαιούμενης απαλλαγής φόρου. 

• Για το μέρος του προϋπολογισμού από 35 εκατ. ευρώ έως 40 εκατ. ευρώ το δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης υπολογίζεται στο 60% της δικαιούμενης απαλλαγής φόρου και φθάνει στο 10% 

•  Για το μέρος του προϋπολογισμού από 50 εκατ. ευρώ έως 100 εκατ. ευρώ το δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης υπολογίζεται στο 10% της δικαιούμενης απαλλαγής φόρου.

• Για το μέρος του προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 100.000.000 ευρώ δεν παρέχεται απαλλαγή φόρου.

Σίγουρα η απαλλαγή φόρου της τάξεως του 80% για Στρατηγική Επένδυση ύψους 30-35 εκατ. ευρώ αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προσέλκυσης επενδυτών.

Ταχεία αδειοδότηση

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το μέτρο της ταχείας αδειοδότησης. Η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση σε θέματα επενδύσεων- και όχι μόνο-είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα του Ελληνικού κράτους.  Σε αυτήν την περίπτωση όμως ορίζεται προθεσμία σαράντα πέντε (45) ημερών για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης για την εγκατάσταση ή λειτουργία Στρατηγικής Επένδυσης, με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων.  Η ΓΔΣΕ εξετάζει την τυπική πληρότητα και τη συμβατότητα των στοιχείων του φακέλου με την απόφαση της ΔΕΣΕ και μέσα σε προθεσμία πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την υποβολή δύναται να αιτηθεί άπαξ τυχόν απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία για την ολοκλήρωση του φακέλου.

Χωροταξικά Θέματα

Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ’ αυτών για την εξυπηρέτηση των Στρατηγικών Επενδύσεων και των βοηθητικών και συνοδών έργων τους. Η απαλλοτρίωση εγκρίνεται κατόπιν σχετικής απόφασης της ΔΕΣΕ, και εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητα και υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση αξιολόγησης και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να καταλαμβάνει ποσοστό εκτάσεων μεγαλύτερο του 3% της συνολικής έκτασης υλοποίησης της επένδυσης.

Οικονομική ενίσχυση

Χορήγηση ενισχύσεων δαπανών για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και ατόμων με αναπηρία, δαπανών για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, δαπανών μισθολογικού κόστους.

Εκτός από τα κίνητρα που προσφέρονται όμως στους επενδυτές, το κράτος είναι σε θέση να επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων όρων επενδύσεις.

Αυτές είναι:

• Ο οριστικός αποχαρακτηρισμός της επένδυσης ως «Στρατηγικής Επένδυσης» και η ανάκληση των εγκεκριμένων κινήτρων. Σε περίπτωση αποχαρακτηρισμού δεν επιστρέφεται η διαχειριστική αμοιβή. Ο οριστικός αποχαρακτηρισμός επένδυσης μπορεί να επιβληθεί σε περίπτωση που δεν πληρούνται πλέον οι ποσοτικές προϋποθέσεις στρατηγικότητας και σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της εγκριτικής απόφασης στο ΦΕΚ ο φάκελος αδειοδότησης στη ΓΔΣΕ.

• Σε περίπτωση χρήσης φορολογικών κινήτρων επιβάλλεται η άρση της σταθεροποίησης του φορολογικού συντελεστή και η άρση της απαλλαγής φόρου εισοδήματος γενικού συντελεστή

• Σε περίπτωση χρήσης των κινήτρων ταχείας αδειοδότησης επιβάλλεται ο διπλασιασμός των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία παραβόλων για την έκδοση των σχετικών αδειών.

• Σε περίπτωση χρήσης των κινήτρων της οικονομικής βοήθειας επιβάλλεται μερική ή ολική ανάκληση των σχετικών ενισχύσεων και επιστροφή τυχόν καταβληθέντων ποσών ανάλογα με τη βαρύτητα της παραβιαζόμενης υποχρέωσης

• Σε περίπτωση που για την ενταχθείσα στο παρόν επένδυση έχει οριστικώς/τελεσιδίκως κριθεί ότι χρηματοδοτήθηκε, ολικά ή εν μέρει, από παράνομη δραστηριότητα, ιδίως από νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Δ.Ε.Σ.Ε. αποφασίζει αιτιολογημένα, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων, τον οριστικό αποχαρακτηρισμό της επένδυσης ως «Στρατηγικής Επένδυσης» και την ανάκληση των εγκεκριμένων κινήτρων ή/και την επιβολή όλων ή μερικών εκ των αναφερόμενων στις ως άνω παραγράφους κυρώσεων.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η κυβέρνηση προσφέρει όντως ουσιώδη κίνητρα για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων, βάζοντας όμως σημαντικές δικλείδες ασφαλείας με την επιβολή των παραπάνω κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων.

Θάνος Τσαλουχίδης – bizness.gr

Advertisement

TRENDING