ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σύντομα εξελίξεις από το ΚΑΣ για μεγάλη τουριστική επένδυση στη Ρόδο

Published

on

Μία ακόμη σημαντική τουριστική επένδυση στη Ρόδο δρομολογείται για υλοποίηση μετά την πρόσφατη συζήτησή της από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αφορά τη μεγάλη επένδυση της “ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.” στην περιοχή της Κρητηνίας, στο νησί της Ρόδου, για τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας ιατρικού τουρισμού, από τις λίγες στη χώρα μας.

Στην τελευταία συνεδρίαση του, στις 6 Οκτωβρίου 2020, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συζήτησε το θέμα της επένδυσης για να αποφανθεί ως προς την κατ’ αρχήν χωροθέτηση της επένδυσης στην έκταση 48 στρεμμάτων, εντός της οποίας βρέθηκαν κατάλοιπα πρωτοβυζαντινών χρόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο ζήτησε κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις και τροποποιήσεις από την εταιρεία. Αυτό ανοίγει σιγά σιγά το δρόμο για την έναρξη της επένδυσης, που επί 3 τουλάχιστον χρόνια είχε κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Οι καθυστερήσεις

Ήδη από το 2017, οι επενδυτές (εκ Ισραήλ και ΗΠΑ) ανέμεναν το πράσινο φως για τη χωροθέτηση της επένδυσης. Ωστόσο, η ύπαρξη των καταλοίπων από τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους και οι μελέτες των αρχαιολογικών υπηρεσιών, που θα κατέληγαν στην τελική έκταση στην οποία θα μπορούσε να χωροθετηθεί η επένδυση, φρέναραν τις εξέλιξεις για το έργο.

Μάλιστα, το 2019, δεσμεύθηκε από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες η έκταση που περιείχε τα αρχαιολογικά ευρήματα και η εταιρεία έπρεπε αναγκαστικά να αλλάξει τα αρχιτεκτονικά της σχέδια.

Οι νέες αλλαγές κατατέθηκαν στο ΚΑΣ από τις αρχές της χρονιάς ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού φρέναρε και πάλι τις εξελίξεις από πλευράς της.

Εκτιμάται ότι ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών έπαιξε και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στο Ισραήλ το καλοκαίρι, με τη συνεργασία στον τουρισμό και τις επενδύσεις στην ατζέντα. Σημειώνεται ότι ο μεγαλοεπενδυτής κατάγεται και διαμένει στο Ισραήλ.

Το προφίλ της επένδυσης

Τα σχέδια αφορούν τη δημιουργία 5άστερης ξενοδοχειακής μονάδας, με δυναμικότητα 135 δωματίων (296 κλινών), με στόχευση στον ιατρικό τουρισμό. Θα περιέχει μεταξύ άλλων συνεδριακό κέντρο, κέντρο αποθεραπείας σοβαρών παθήσεων σε μετεγχειρητικό στάδιο, αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνα.

Ακόμη προβλέπει τη δημιουργία μικρής μαρίνας για 20 σκάφη αναψυχής, που το χειμώνα μπορεί να λειτουργεί και ως καταφύγιο σκαφών για την περιοχή.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 25 εκ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει το καλοκαίρι, ο νομικός σύμβουλος της “ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.”, κος Σ. Κασέκας, μετά την έγκριση της χωροθέτησης από το ΚΑΣ, το επόμενο βήμα είναι να εκδοθούν όσο πιο άμεσα γίνεται οι οικοδομικές άδειες, με στόχο να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες το συντομότερο δυνατόν.

Advertisement

TRENDING