To Σαρόγλειο Μέγαρο που θα μεταμορφωθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο του brand Moxy
Μέσα στις δεκαετίες, πολλά μεγάλα και ιστορικά κτίρια τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά εγκαταλείφθηκαν. Είτε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών των ιδιοκτητών τους είτε γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων 10 χρόνων ήταν αδύνατη η αξιοποίησή τους.
Από το 2018 όμως, με την προεξόφληση της λήξης της οικονομικής κρίσης, πολλά από αυτά ξαναμπήκαν στην κούρσα της αξιοποίησης. Σε πολλές περιπτώσεις, το Δημόσιο (ή φορείς του) ή οι τράπεζες, ως ιδιοκτήτες τους, βρήκαν την κατάλληλη οικονομική συγκυρία να τα προωθήσουν στην αγορά προς αξιοποίηση.
Σε αρκετές περιπτώσεις, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και σε λίγο καιρό (αν όχι ήδη) ιστορικά αλλά εγκαταλελειμένα ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά θα ζωντανέψουν ξανά.
1. Το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια
Το ιστορικό μέγαρο, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Ομόνοιας, στέγαζε παλιότερα το Ειρηνοδικείο της Αθήνας.
Η μετατροπή του Σαρογλείου Μεγάρου σε πολυτελές ξενοδοχείο είναι ήδη σε εξέλιξη. Η επένδυση υλοποιείται από κοινού από την Dimand, την Prodea Investments και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
To 8ώροφο κτίριο επί της Σταδίου 65 στην Ομόνοια, επιφάνειας 11.300 τ.μ., περιήλθε στα χέρια των Dimand – Prodea με την μακροχρόνια μίσθωσή του από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, που κατέχουν αντίστοιχα το 62% και 38% του κτιρίου. Η περίοδος μίσθωσης είναι 25 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για ακόμη 25 χρόνια.
Η εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, δηλαδή το joint venture των Dimand – Prodea, είναι η Rinascita A.E. (από την ιταλική λέξη που σημαίνει αναγέννηση), στην οποία η Prodea συμμετέχει με ποσοστό 35%.
Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 20 εκ. ευρώ και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.
Το νέο Moxy θα είναι δυναμικότητας 200 δωματίων και θα έχει έντονο “πράσινο” προφίλ με την δημιουργία φυτεμένου δώματος, μεταξύ άλλων.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση
Το νέο Moxy στην Ομόνοια, όταν ολοκληρωθεί η μετατροπή του Σαρογλείου Μεγάρου
2. Το ιστορικό κτίριο της Ελευθεροτυπίας στο Νέο Κόσμο
Το 1978 ιδρύθηκε η εταιρεία Χ.Κ. Τεγόπουλος και Σια Εκδόσεις, που απέκτησε και την ιστορική εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, την πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη Μεταπολίτευση, από τον ιστορικό εκδότη Κίτσο Τεγόπουλο.
Τη δεκαετία του ’90, ο εκδοτικός όμιλος, με πολλά περιοδικά και εφημερίδας στο χαρτοφυλάκιό του, μετακόμισε στο νέο κτίριο στο Νέο Κόσμο, ένα εμβληματικό για την περιοχή κτίριο, που πολλοί ξενοδόχοι φαντάζονταν να μπορούσαν να το κάνουν κάποια στιγμή ξενοδοχείο.
Ωστόσο, το 2014, η εταιρεία κηρύχθηκε σε πτώχευση και το κτίριο εγκαταλείφθηκε σταδιακά και ερήμωσε.
H Dimand, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας «Value Τουριστική», είχε επικρατήσει σε πλειστηριασμό που είχε διενεργηθεί στις 29 Οκτωβρίου του 2018, προσφέροντας τότε το ποσό των 10,88 εκατ. ευρώ.
Αρχικά, το ακίνητο της οδού Μίνωος συνολικής επιφάνειας 14.427 τ.μ. (σ.σ. με υπόγειο και 6 ορόφους), προοριζόταν για τουριστική αξιοποίηση. Ειδικότερα, μεγάλα ξενοδοχειακά brand όπως η Marriot καθώς και ένας γαλλικός Όμιλος, είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία 5άστερου καταλύματος.
Τελικώς, το πάλαι ποτέ κτίριο της «Ελευθεροτυπίας» διατήρησε την υπάρχουσα δομή του και μετατράπηκε ήδη σε σύγχρονο κτίριο γραφείων.
Το έργο αναβάθμισης του 7ώροφου κτιρίου επί της Μίνωος 10-16 (με πρόσοψη και στην Ηλία Ηλιού), συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ., είχε αναλάβει η Dimand. Μεταξύ άλλων, το κτίριο έχει πλέον αναβαθμιστεί σε βιοκλιματικό κτίριο για πιστοποίηση LEED.
Η επένδυση ήταν της τάξης των 8 εκ. ευρώ και σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί το κτίριο θα περάσει στη Eurobank. Το κατασκευαστικό έργο ανέλαβε η ΕΛΙΝ Τεχνική ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανήκει στο καταξιωμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες.
Ο νέος του ένοικος είναι η γαλλική εταιρεία υπηρεσιών call center, Webhelp, στην οποία παραδόθηκε ήδη το κτίριο, στην πρόσοψη του οποίου φιγουράρει ήδη το λογότυπο της εταιρείας.
Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση
3. Ο Πύργος – φάντασμα του Πειραιά
Ο Πύργος Πειραιά είναι το δεύτερο ψηλότερο ακίνητο της Αττικής, ένα εμβληματικό ακίνητο 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Ο ονομαζόμενος Εμπορικός Πύργος Πειραιά ξεκίνησε να οικοδομείται το 1972, στο οικόπεδο που βρισκόταν έως το 1968 οπότε και κατεδαφίστηκε, η Κεντρική Αγορά του Πειραιά.
Το έργο ωστόσο ολοκληρώθηκε μόνο ως προς τον σκελετό του έως το 1974 και εγκαταλείφθηκε. Τη δεκαετία του ’80 επενδύθηκε εξωτερικά με μέταλλο και γυαλί, με πρόνοια του τότε Δημάρχου Πειραιά αλλά και πάλι εγκαταλείφθηκε, καθώς μεταξύ άλλων υπήρχαν φήμες για τη στατική του ανεπάρκεια.
Έγιννα διάφορες προσπάθειες από τότε για την αξιοποίησή του αλλά τα σχέδια ουδέποτε προχώρησαν. Όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν σταδιακά μόνο το ισόγειο και οι 3 πρώτοι όροφοι ενώ οι υπόλοιποι 20 παρέμειναν για πάντα αχρησιμοποίητοι.
Τ0 καλοκαίρι του 2020, η Prodea Investments, από κοινού με την Cante Holdings Ltd, ανακοίνωσε την υπογραφή από την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού Piraeus Tower Α.Ε. (ως Παραχωρησιούχου) και του Δήμου Πειραιά της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του Πύργου Πειραιά.
Η σύμβαση έχει διάρκεια 99 χρόνια και το αρχικό ετήσιο αντάλλαγμα είναι € 1.010.000.
Στην Piraeus Tower Α.Ε. συμμετέχουν από κοινού η Prodea Investments σε ποσοστό 30% και η Cante Holdings Ltd σε ποσοστό 70%.
Η Cante Holdings Ltd αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του Ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%.
Η έναρξη της παραχώρησης σηματοδοτεί την πλήρη ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε € 50 εκ. περίπου.
Το έργο, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές δράσεις του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της γειτονικής περιοχής του ακινήτου, αλλά και του ΟΛΠ στη λιμενική ζώνη, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος, την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά.