Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο στάδιο του μεγάλου διαγωνισμού μέσω ΣΔΙΤ για την παραχώρηση του εγκαταλελειμένου ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς και τη δημιουργία διεθνούς εμβέλειας κέντρου καινοτομίας με την ονομασία “Πολιτεία Καινοτομίας“.
Αποσφραγίστηκαν πλέον οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την 1η φάση του διαγωνισμού. Παρότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις, 4 είναι τα σχήματα που συμμετείχαν, περιλαμβάνοντας μάλιστα και εταιρείες τεχνολογίας αλλά και εταίρους από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα σχήματα είναι τα εξής:
1. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με Found.ation (ελληνικό startup incubator) και Mantis Business Innovation (που δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας λήψης αποφάσεων)
2. DIMAND μαζί με το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης (που έχουν δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο και στην Ισπανία)
3. INTRACOM HOLDINGS – INTRAKAT μαζί με την Factory International
4. ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, REDS) μαζί με το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και μια αμερικανική εταιρεία consulting
Η επόμενη φάση είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος, κατά τον οποίο μπορούν να προκύψουν συμπράξεις με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το διαγωνισμό.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι ο ανάδοχος θα έχει επιλεγεί έως τις αρχές του 2022.
Τι θα αναλάβει ο ανάδοχος του έργου
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας, και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.
Στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνονται η ανακατασκευή ή/και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών ή/και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, καθώς και κάθε περαιτέρω ενέργεια, που απαιτείται από τη φύση ή τον σκοπό του Κέντρου Καινοτομίας. Ειδικότερα και όχι περιοριστικά, στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνονται:
— ο σχεδιασμός και όλες οι τεχνικές μελέτες που απαιτούνται, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη έκδοση του συνόλου των αδειών και εγκρίσεων, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις,
— η χρηματοδότηση,
— η κατασκευή των κτιριακών συγκροτημάτων και των απαραίτητων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων στάθμευσης, καθώς και η ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου,
— η οργάνωση και κατάλληλη διαμόρφωση του Ακινήτου προς τους σκοπούς του έργου,
— η εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου, περιλαμβανομένων ενδεικτικά των σχετικών προωθητικών ενεργειών, της διαχείρισης των μισθώσεων, της διαχείρισης και εξυπηρέτησης των χρηστών, σύμφωνα με τη σύμβαση σύμπραξης και τους σκοπούς του έργου,
— η διαχείριση και λειτουργία των κτιριακών συγκροτημάτων, των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης, η οποία περιλαμβάνει τη συντήρηση, τη λειτουργία, τη φύλαξη, την καθαριότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των κτιριακών συγκροτημάτων, των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,
— η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας,
— η επιστροφή του έργου στην αναθέτουσα αρχή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση σύμπραξης, στο τέλος της συμβατικής περιόδου,
Καθώς και κάθε περαιτέρω ενέργεια που απαιτείται από τη φύση ή τον σκοπό του ανωτέρω Κέντρου Καινοτομίας.
Ο διαγωνισμός και το έργο ΣΔΙΤ
Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 58,5 εκατ. ευρώ και θα είναι η πρώτη “Πολιτεία Καινοτομίας” της χώρας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου ΑΝΕΠ, περιλαμβάνει τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, με στόχο την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από συνεργασίες με την επιχειρηματική κοινότητα.
Ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει την τυπική διαδικασία τριών σταδίων των έργων-ΣΔΙΤ. Το πρώτο στάδιο, η υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2021 στα γραφεία της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί “ανταγωνιστικός διάλογος” με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σχημάτων, της αναθέτουσας αρχής αλλά και φορέων.
Από αυτό θα προκύψει το τελικό αντικείμενο του έργου και θα γίνει η έγκριση όλων των μελετών με βασικότερη την περιβαλλοντική. Στη συνέχεια, στο τελικό στάδιο, θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση και αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος.
Η διάρκεια της σύμπραξης ορίστηκε για 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων οι πρώτοι 24-36 θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Επίσης προβλέπεται παράταση κατά 15 επιπλέον έτη. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια.