ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Τα επόμενα Ξενία προς αξιοποίηση από την ΕΤΑΔ

Published

on

Μετά την πρόσφατη επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ξενία Χίου, η ΕΤΑΔ δρομολογεί και άλλα Ξενία προς αξιοποίηση.

Ήδη έχει προκηρυχθεί στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών της ΕΤΑΔ www.e-publicrealestate.gr ο διαγωνισμός για το Ξενία Κομοτηνής. Έως τέλος Οκτωβρίου θα έχουν υποβληθεί οι προσφορές και αναμένονται εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο πιό ώριμο Ξενία είναι αυτό της Έδεσσας. Ενώ στη σειρά βρίσκονται άλλα τρία Ξενία, αυτά στην Κοζάνη, το Καλέντζι Αχαΐας και την Καστανιά Κορινθίας.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα πέρασε στον Όμιλο Τσάκου το Ξενία της Χίου, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα στον όμιλο και την ΕΤΑΔ.

Η ακμή και η πτώση των Ξενία

Τα Ξενία ήταν μέρος ενός ευρέος προγράμματος ανάδειξης του ελληνικού φυσικού κάλλους με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού, τις δεκαετίες των ’50 και ’60.

Ήταν συνήθως μικρής δυναμικότητας (σε κλίνες) ξενοδοχεία με υψηλής ποιότητας service και παροχές. Όμως, ήταν επίσης σχεδιασμένα ώστε να δέχονται αρκετά επιπλέον κόσμο από τους ενοίκους τους, με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην περιοχή και την τοπική οικονομία.

Το πρώτο Ξενία, που αποτέλεσε και το πρότυπο για τα υπόλοιπα, ήταν αυτό στην Άνδρο, το οποίο επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας, Άρης Κωνσταντινίδης.

Δυστυχώς από τη δεκαετία του ’80 άρχισε η σταδιακή παρακμή τους με αποτέλεσμα την οριστική τους εγκατάλειψη έως τη δεκαετία του ’90. Το τελευταίο Ξενία υπό κρατική λειτουργία έκλεισε το 1997 στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.

Advertisement

TRENDING