Τα τελευταία χρόνια η αμερικανική Hines, με μεγάλη εμπειρία στα εμπορικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, είχε εμπλακεί σε δύο από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ για malls στην τουριστικά δημοφιλή Αθήνα.
Με την επέλαση της πανδημίας όμως, το μίγμα άλλαξε και πλέον τα εμπορικά κέντρα είναι μια δραστηριότητα που δεν είναι τόσο ελκυστική όσο παλιότερα (όπως και όλα τα εμπορικά ακίνητα προς αξιοποίηση).
Τα σχέδια για το premium εκπτωτικό mall στην Πειραιώς έμειναν στο συρτάρι και σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Εθνική Τράπεζα αναζητά νέο εταίρο για την επόμενη ημέρα του γνωστού εμπορικού κέντρου Athens Heart.
Το παρελθόν και το μέλλον του Athens Heart
Το “εμπορικό κέντρο της καρδιάς μας” με σήμα την καρδιά δεν κατάφερε ποτέ να δικαιολογήσει τον τίτλο του.
Παρά τις προσπάθειες κατα καιρούς, τις αλλαγές διαχείρισης αλλά και ιδιοκτησίας, ουσιαστικά το εμπορικό κέντρο δεν κατάφερε να πάρει επάξια μια θέση στην πεντάδα των πιο δημοφιλών εμπορικών κέντρων της Αθήνας.
Για την ιστορία, το mall της Πειραιώς, κοντά τόσο στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας όσο και στο λιμάνι του Πειραιά, άνοιξε τις πύλες του το Δεκέμβριο του 2008, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Την επένδυση 65 εκ. ευρώ, για την αγορά της γης και την κατασκευή του, είχε αναλάβει η Pasal Development του Σωτήρη Θεοδωρίδη. Ωστόσο, η επένδυση χρηματοδοτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό 55 εκ. ευρώ, πράγμα που ουσιαστικά κατέστησε την Εθνική Τράπεζα τη “σκιώδη” ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου.
Η εταιρεία προσπάθησε μάταια να βρεί εταίρο για να “τρέξουν” μαζί το mall και τελικά, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας και των οικονομικών προβλημάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας, αναγκάστηκε να εισέλθει σε συμφωνία για την εξυγίανσή της.
Το 2019, η Pasal Development (πλέον Premia) άλλαξε χέρια και πέρασε στον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία, Ηλία Γεωργιάδη, της Sterner Stenhus.
Λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας, το 2019, έγινε συμφωνία ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την αμερικανική Hines, για τη δημιουργία joint venture που θα μετέτρεπε το γνωστό εμπορικό κέντρο σε πολυτελές εκπτωτικό mall με την ονομασία Gazi Outlets. Μάλιστα, με στόχο την προσέλκυση επιπλέον επισκεψιμότητας, το εμπορικό στη νέα του μορφή θα έχει και πολλές χρήσεις ψυχαγωγίας (χώρους εστίασης και κινηματογράφο).
Τελικά, η Hines δε θα συμμετάσχει στο κοινό σχήμα και πλέον η Εθνική Τράπεζα αναζητά εταιρεία για να αγοράσει το εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει ήδη σταλεί ενημέρωση στους μεγάλους παίκτες της αγοράς (εταιρείες real estate αλλά και εταιρείες που έχουν ήδη εμπορικά κέντρα).
Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο οι εξελίξεις αναμένεται να “τρέξουν” όταν θα έχει αποσαφηνιστεί η μετα-πανδημική εποχή στην ελληνική οικονομία.
Τι θα γίνει με το ημιτελές mall στο Βοτανικό
Για το ημιτελές mall του Βωβού στο Βοτανικό, είχε συναφθεί μια μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία και την ΑΕΠ Ελαιώνα, την εταιρεία που ίδρυσαν οι πιστώτριες τράπεζες στις οποίες έχει περιέλθει το ακίνητο του Βωβού στο Βοτανικό.
Ωστόσο, το διετές προσύμφωνο έχει πλέον λήξει και όλο το πρότζεκτ επανεξετάζεται πάλι από μηδενικής βάσης και μάλιστα μέσα στα νέα πλαίσια που έχει δημιουργήσει το πλάνο της Διπλής Ανάπλασης σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας. Δείτε ποιά είναι τα επικρατέστερα σενάρια.