ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Κοινός στόχος στα Βαλκάνια η ενίσχυση των υποδομών

Published

on

Η βελτίωση των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, η δημιουργία του βαλκανικού «δακτυλίου» συνδυασμένων μεταφορών, η διασύνδεση και ανταλλαγή ψηφιακών δεδομένων στους άξονες, είναι κοινός στόχος και όραμα της Ελλάδας και των άλλων χωρών των Βαλκανίων ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο Βαλκανικό Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι σύντομα θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για τα υδροπλάνα, το «εθνικό στρατηγικό σχέδιο των υδατοδρομίων», αφού ήρθησαν οι επιφυλάξεις των αντίστοιχων διευθύνσεων της Ε.E. Ο κ. Σπίρτζης πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. πείστηκε από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς «ότι ένα υδροπλάνο στη θάλασσα είναι πλοίο και στον αέρα αεροπλάνο» και ο νόμος ήδη μεταφράζεται για να βοηθήσει και τις άλλες βαλκανικές χώρες, διότι «δεν χρειάζεται να περάσουν τη βάσανο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

«Στόχος μας είναι αυτή η περιοχή, τα Βαλκάνια, να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά της Κεντρικής Ευρώπης, να μετακινούνται οι πολίτες και τα εμπορεύματα χωρίς να αντιλαμβάνονται που είναι τα σύνορα, είναι πολύ σημαντικό αυτό, να ζωντανέψει η περιοχή μας. Κάναμε τέσσερα χρόνια, με όραμα, σχέδιο και συνέπεια προς τις αρχές μας όλη αυτή την προσπάθεια, όλες οι βαλκανικές χώρες», πρόσθεσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

Ο κ. Σπίρτζης, επιπροσθέτως, σημείωσε ότι ολοκληρώνεται ο σχετικός διαγωνισμός για τον στόχο που είχε μπει από τη χώρα μας «να έχουμε ένα αναλογικό ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων» και πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία με τέσσερεις χώρες (Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Σερβία, Ρουμανία) για «κοινό διαλειτουργικό ηλεκτρονικό σύστημα» και κοινές βάσεις δεδομένων για ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, τουλάχιστον επαγγελματικών οχημάτων, που θα διευθετήσουν και τις πολύωρες αναμονές.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Advertisement

TRENDING