ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία το “Σύνταγμα της Πληροφορικής”

Published

on

Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά στα θετικά σοκ για την ανάταξη της οικονομίας, θα πρέπει να προσμετρηθεί η προσπάθεια επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης του Δημόσιου τομέα.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου με διαδικασίες εξπρές ήταν, ούτως ή άλλως, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, αναγκαιότητα και προ της πανδημίας, η έλευση της οποίας, απλώς επιτάχυνε τις πολιτικές αξιοποίησής της και ανέδειξε την αποδοχή και την ανάγκη αφομοίωσής της.

Το Δ.Σ. του ΕΒΕΠ έχει προσκαλέσει σε τηλεδιάσκεψη τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη, ο οποίος έχει καταρτίσει το νομοσχέδιο που προβλέπει λιγότερες διαδικασίες και γραφειοκρατία. Το νομοσχέδιο, γνωστό ως «Σύνταγμα της πληροφορικής», το οποίο τέθηκε στη διαδικασία διαβούλευσης, εισάγει νέες συνήθειες, ενώ προωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη (ΠΑ), τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες, την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση, την άυλη συνταγογράφηση, τη ψηφιακή σύνταξη και τους ψηφιακούς ελέγχους συναλλαγών.

Το επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών που δυσχεραίνουν και καθυστερούν το επιχειρείν στις καθημερινές του συναλλαγές, «με τη χώρα να επωμίζεται κόστος από τα διοικητικά βάρη σε ποσοστό 6,8% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,5%, λόγω της ψηφιοποίησης».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει:

«Είναι γνωστό, ότι η κρίση γεννά και ευκαιρίες και η κρίση της πανδημίας, γέννησε την ευκαιρία της ψηφιοποίησης, η οποία θα πρέπει να γίνει, όχι απλά με γρήγορο βηματισμό, αλλά με ψηφιακά άλματα. Οι κρίσεις, μπορούν να λειτουργήσουν ως επιταχυντές μεταρρυθμίσεων, εφόσον υπάρχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: πολιτική βούληση και σχεδιασμός. Στην προκείμενη περίπτωση η Κυβέρνηση έχει και την βούληση και το νομοθετικό σχεδιασμό. Σωστά λοιπόν, προχωρά με τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και τη διασύνδεση του Επιτελικού με το Ψηφιακό Κράτος. Αυτή τη φορά, η ευκαιρία δεν μπορεί να χαθεί, αφού το αρμόδιο Υπουργείο γνωρίζει καλά, ότι, όσο ολοκληρώνεται η ψηφιακή συνδεσιμότητα, τόσο η επιχειρηματικότητα ελευθερώνεται.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

TRENDING