ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τί συνέβη τελικά με τη μεγάλη επένδυση της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο

Published

on

Τις τελευταίες ημέρες πολλά έχουν γραφεί για την τύχη της μεγάλης επένδυσης της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο αλλά και τη γενικότερη δραστηριότητα της εταιρείας εκεί. Τι συνέβη όμως τελικά με την επένδυση;

Την αφορμή έδωσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου που αναφέρει ότι στις 17 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας ενημερώθηκε για την απόφαση της ΦΑΓΕ να εγκαταλείψει το σχέδιο για την επένδυση.

Σε συνάντηση που έγινε μάλιστα στις 21 Σεπτεμβρίου η εταιρεία επανέλαβε την απόφασή της αυτή και έτσι έπεσε οριστικά η ταφόπλακα στο μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο.

Το προφίλ της επένδυσης

Η επένδυση αφορούσε τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου σύγχρονου εργοστασίου παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού, στη βιομηχανική περιοχή Wolser, που βρίσκεται μεταξύ του Bettembourg και του Dudelange.

Το ύψος της επένδυσης ήταν 277 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι θα συνεισέφερε σημαντικά στην απασχόλησης της περιοχής, με τη δημιουργία περίπου 300 θέσεων εργασίας, μακροπρόθεσμα.

Η επένδυση ανακοινώθηκε πριν από 4 χρόνια, δηλαδή 4 χρόνια μετά τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο Λουξεμβούργο το 2012.. Το νέο εργοστάσιο θα ξεκινούσε τη λειτουργία του εντός του 2022.

Γιατί κόλλησε… στο νερό και τα λύματα;

Το έργο θα ήταν αρκετά σημαντικό για την περιοχή αυτή του Λουξεμβούργου όμως τα προβλήματα ήταν πολλά.

Αρχικά, προέκυψαν πολλές αμφιβολίες αλλά και κόντρες στην πολιτική ζωή του Λουξεμβούργου, σχετικά με τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την εν λόγω επένδυση.

Όμως, το έργο σκόνταψε… στο περιβαλλοντικό του κομμάτι. Δύο ήταν τα βασικά θέματα: η χρήση νερού και η διαχείριση των λυμάτων από την επεξεργασία του γάλακτος.

Οι τοπικές κοινωνίες και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθεντο στην επένδυση καθώς η λειτουργία του εργοστασίου θα απαιτούσε δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα νερού ημερησίως, επιβαρύνοντας σημαντικά τα αποθέματα νερού.

Επιπλέον, υπήρξαν ενστάσεις για το πώς θα μπορούσε η εταιρεία να διαχειριστεί το μεγάλο όγκο λυμάτων από την επεξεργασία του γάλακτος χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον της περιοχής.

Οι δήμαρχοι και των δύο πόλεων κοντά στο εργοστάσιο (Bettembourg, Dudelange), υποστήριζαν την επένδυση αλλά όχι με κάθε τίμημα. Και το περιβαλλοντικό τίμημα φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.

Είχαν μάλιστα δηλώσει ότι η επένδυση δεν ευθυγραμμίζεται με τους περιβαλλοντικούς όρους που είχαν τεθεί και ότι παρά την ύπαρξη τεχνολογίας που θα μπορούσε να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δε φαίνεται η επένδυση να μπορεί να πάρει το πράσινο φως από την Κυβέρνηση.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Μέσα στον Αύγουστο είχε ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία σχετικά με το νέο εργοστάσιο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, είχαν τεθεί αρκετές ενστάσεις από κατοίκους.

Η διαδικασία – αν ολοκληρωνόταν – θα απαιτούσε την απάντηση των ενστάσεων των κατοίκων από τη ΦΑΓΕ, την έγκριση από τα δημοτικά συμβούλια των δύο πόλεων και το τελικό πράσινο φως από τα συναρμόδια υπουργεία στο Μεγάλο Δουκάτο.

Το τέλος της επένδυσης πριν καν αρχίσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, φαίνεται να έχει ήδη επέλθει. Μάλιστα η ΦΑΓΕ αναμένεται να πουλήσει την έκταση που αγόρασε για την κατασκευή του εργοστασίου πίσω στο κράτος, με το ίδιο τίμημα το οποίο κατέβαλε για την αγορά του.

Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει κάποια επίσημη τοποθέτηση ή ανακοίνωση της ΦΑΓΕ σχετικά με το θέμα.

Advertisement

TRENDING