ΔΙΕΘΝΗ

Το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας κρίνεται στις Βρυξέλλες – Οι πιθανότητες συμφωνίας

Published

on

Αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για συμβιβασμό ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία είναι αφιερωμένη στο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, εμφανίστηκε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ – προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – μετά την συνάντησή της χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, αναγνωρίζοντας πάντως ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Ο ισπανός ηγέτης από την πλευρά του έκανε λόγο για «ιστορική αποστολή» της ΕΕ και ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις εντός Ιουλίου.

«Το επιθυμητό θα ήταν να έχουμε γρήγορα αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρω αν θα έχουμε επιτυχία την Παρασκευή και το Σάββατο. Ο χρόνος πιέζει», τόνισε η κυρία Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά την πρόταση που τους έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις που πρέπει να συγκεραστούν, παραδέχθηκε η καγκελάριος, διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια πηγαίνει στις Βρυξέλλες «με σημαντικό απόθεμα προθυμίας για συμβιβασμό».

Ο Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου χτυπήθηκε σκληρά από τον κορονοϊό και ελπίζει να λάβει γενναία οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, υπογράμμισε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εξασφαλιστεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ενώ η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα χρειαστεί δεύτερη Σύνοδος Κορυφής για το θέμα. «Ο Ιούλιος πρέπει να είναι ο μήνας των αποφάσεων. Η Ισπανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει», είπε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ και πρόσθεσε ότι «εάν αναβάλουμε εκ νέου την συμφωνία, θα αναβάλουμε επίσης την ανάκαμψη και, αν αναβάλουμε την ανάκαμψη, η κρίση θα γίνει ακόμη πιο βαριά».

Επιφυλάξεις από την Αυστρία για επίτευξη συμφωνίας το ΣΚ

Επιφυλακτικός ως προς τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο πολυετές κοινοτικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά τη σημερινή συνάντησή του στη Βουδαπέστη με τους ομολόγους του των άλλων τεσσάρων κεντροευρωπαϊκών χωρών.

“Εάν δεν επιτευχθεί (σ.σ. η συμφωνία) ήδη αυτό το σαββατοκύριακο, δεν χάλασε και ο κόσμος”, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην ουγγρική πρωτεύουσα των υπουργών Εξωτερικών από τις πέντε κεντροευρωπαϊκές χώρες, των αποκαλούμενων „Central5″ (C5), — Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία.

Ταυτόχρονα, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τόνισε ότι χρειάζεται μια “δίκαιη συμφωνία”, δηλαδή “ένα καλό μείγμα από επιχορηγήσεις και δάνεια”, που θα ικανοποιεί όλες τις χώρες, ενώ “αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή κρίση, μια κρίση θεσμών που θα προστίθετο στην κρίση του κορονοϊού”.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, απαιτείται στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, και ειδικά σε αυτήν την “εξαιρετική κατάσταση” είναι λογικό οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να συντονίζονται και να αλληλοβοηθούνται, καθώς “ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει το βουνό”.

Κατά την άποψή του, πρέπει να γίνουν όλα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, ενώ η συνεργασία είναι επίσης σημαντική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς τα πράγματα θα γίνουν πιο επώδυνα.

Στη Βιέννη, επίσης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ χαρακτήρισε “πρακτικά αδύνατο” να υπάρξει μία συμφωνία για τις βοήθειες ανασυγκρότησης κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθότι, όπως επισήμανε, οι θέσεις των κρατών-μελών είναι ακόμη πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

TRENDING