ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε για τη μεγάλη επένδυση στο Βόρειο Αφάντου της Ρόδου

Published

on

Μία από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις, που έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (σ.σ. μαζί με το Ελληνικό και την Κασσιόπη), είναι αυτή στην Αφάντου της Ρόδου και πιο συγκεκριμένα, για το Γκολφ στο Βόρειο τμήμα.
Μέσω διαγωνισμού, προτιμητέος επενδυτής για το Γκολφ – Βόρειο Αφάντου έχει ανακηρυχθεί η εταιρεία M.A. Angeliades Inc, έναντι συνολικού τιμήματος 26,9 εκατ. ευρώ,. Θυμίζουμε, ότι για το Νότιο Αφάντου προτιμητέος επενδυτής έχει ανακηρυχθεί η Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd.

 

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Πρόσφατα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε επισκεφθεί (συνοδευόμενος κι από τους εκπροσώπους της εταιρείας «Κτίριο ΑΕ») το βόρειο τμήμα του ακινήτου του Γκολφ Αφάντου. Συζητώντας τα επόμενα βήματα με τον ομογενή επενδυτή, κ. Μαϊκ Αγγελιάδη.

Το master plan για την επένδυση στη Ρόδο, προβλέπει τη δημιουργία γηπέδου Γκολφ, τριών ξενοδοχείων, μίας μαρίνας, ορειβατικού περιπάτου κ.α, σε μία συνολική έκταση 1600 στρεμμάτων. Το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Υπουργείου-επενδυτών είναι σαφές. Όπως, επίσης, και τα βήματα που απαιτείται να πραγματοποιηθούν προσεχώς:

1. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Επιτροπή Παραμεθορίου

Το «πράσινο» φως για την εν λόγω επένδυση πρέπει να δώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Επιτροπή Παραμεθορίου. Αυτή η επιτροπή, είχε ζητήσει από τους επενδυτές να υποβάλλουν πρόσθετα τοπογραφικά στοιχεία, τα οποία θα αποδείκνυαν ότι λαμβάνεται μέριμνα για την άμυνα στην περιοχή. Καθώς μην ξεχνάμε, πως η Ρόδος αποτελεί ένα από τα νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

2. ΤΑΙΠΕΔ

Κατόπιν της παραπάνω έγκρισης, αναμένεται εξίσου κι η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ στο Κτηματολόγιο της Ρόδου. Για την ακρίβεια, μένει να ολοκληρωθεί η μεταγραφή της ιδιοκτησίας τους στις 3 εταιρείες ειδικού σκοπού που έχει συστήσει το Ταμείο, δηλαδή τις: α) Άφαντου Τουριστικό Χωριό Μονοπρόσωπη Α.Ε. τουριστικής ανάπτυξης ακινήτων, β) Άφαντου Γκολφ Μονοπρόσωπη ΑΕ τουριστικής ανάπτυξης ακινήτων, γ) Afandou real estate Μονοπρόσωπη ΑΕ ανάπτυξης ακινήτων. Το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών αυτών, αφού προηγηθεί η υπογραφή των συμβάσεων, θα μεταβιβαστεί σε ποσοστό 100% στις πλειοδότριες εταιρείες. Κι αυτές, εν συνεχεία, θα υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους βάσει του τι ορίζει το master plan που έχει εκπονηθεί.

3. Έκδοση ΚΥΑ

Το τελευταίο βήμα πριν την έναρξη εργασιών, είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αποκλειστική χρήση του αιγιαλού. Καθώς συνάμα, και η οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε πρωτόκολλα αυθαίρετης κατάληψης στο οικόπεδο.

Να σημειωθεί εδώ, ότι όπως έχει καταστήσει σαφές σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργιάδης, τα αρχαία στην περιοχή του Αφάντου θα προστατευτούν. Δηλαδή, το κομμάτι του λόφου όπου βρίσκονται αρχαία στο βάθος του οικοπέδου, θα παραμείνει ανέγγιχτο ως προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος. Από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπάρχει αισιοδοξία, ότι όλα τα παραπάνω απαιτούμενα βήματα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα, αν οι διαδικασίες τρέξουν στο μέγιστο ρυθμό.

 

Χρήστος Δημόπουλος-bizness.gr

 

Advertisement

TRENDING