ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βαθαίνει η κόντρα ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ με φόντο την κατάσταση στο Σιδηρόδρομο

Published

on

Σε εσωστρέφεια εισέρχεται ο Σιδηρόδρομος και οι πάλαι ποτέ συγγενείς εταιρείες ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν μεταβληθεί σε άσπονδους φίλους. Η κατάσταση που επικρατεί στο σιδηρόδρομο από τη μία και η προσπάθεια ανάταξης του από την άλλη αρχίζει και δημιουργεί χάσμα.

Εχθές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξέδωσε μία ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση για να λάβει απάντηση από τον ΟΣΕ λίγες ώρες αργότερα. Οι δυο εταιρείες αλληλοκατηγορούνται η μία για κακές συνθήκες στους σταθμούς και το δίκτυο και η άλλη για κακές υπηρεσίες και απουσία τροχαίου υλικού.

Η κόντρα βέβαια αναδεικνύεο το πόσο αδύναμος είναι ο Σιδηρόδρομος σήμερα στη χώρα και πως πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να εξέλθει από το τέλμα και να επιστρέψει στη θέση που του αξίζει, προσφέροντας πάνω από όλα σύγχρονες υπηρεσίες στους επιβάτες που το επιλέγουν για να μετακινηθούν.

Το πιο σημαντικό είναι το πως θα λυθούν τα επιμέρους προβλήματα που τελικά φτάνουν στο να ταλαιπωρούν τον καθημερινό επιβάτη του Προαστιακού ή υπεραστικού τρένου και να μειώνεται η αξιοπιστία ενός μέσου εν μέσω μιας αγωνιώδους προσπάθειας που γινέται από τη Πολιτεία για την ανάταξη του σιδηρόδρομου αλλά και την προσπάθεια της αγοράς να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ

Πρώτη νωρίς το απόγευμα χθες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνει παρέμβαση στο θέμα της εικόνας των σταθμών και του δικτύου με όσα έχουμε δει να συμβαίνουν τελευταία. Από τη μία, οι συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης, οι κλοπές εξοπλισμού, οι βλάβες τροχαίου υλικού αλλά και η αποκαρδιωτική πολλές φορές εικόνα που παρουσιάζουν οι σταθμοί έχουν δημιουργήσει αρκετά αρνητικά σχόλια για το πως λειτουργεί σήμερα ο σιδηρόδρομος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μιλά για αυτά τα δημοσιεύματα που όπως σημειώνει “αναδεικνύουν την τραγκή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σταθμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, αλλά και του κύριου σιδηροδρομικού δικτύου”.

Η εταιρεία δηλώνει ενήμερη για την κατάσταση αυτή, και υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει από την ίδια συστηματικές αυτοψίες, ενώ για τα παράπονα που έχει δεχθεί για αυτούς τους λόγους, έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στα αρμόδια όργανα του ΟΣΕ, που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και ασφάλεια των σταθμών, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σημειώνει ότι δεν υπάρχει κάποια συνεννόηση με το διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής και όπως εμφατικά τονίζει “δυστυχώς μέχρι σήμερα, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για τη βελτίωση των υποδομών αυτών. Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια, την ταλαιπωρία των επιβατών που επιλέγουν να μετακινηθούν με το τραίνο, ταυτόχρονα όμως πλήττεται και η εικόνα του σιδηροδρόμου, μια εικόνα που δεν βελτιώνεται μόνο με γρήγορα τραίνα, αλλά απαιτεί και την αξιοπρεπή και ασφαλή πρόσβαση σε αυτά”.

Λίγες ώρες αργότερα εξεδώθη ανακοίνωση από τον ΟΣΕ που απαντά το με τον ίδιο αιχμηρό τρόπο σημειώνοντας δεικτικά ότι βάσει έρευνας της ΡΑΣ, το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στις υπηρεσίες και τα τρένα και λιγότερο στην υποδομή.

Στην ανακοίνωση γίνεται παραδεκτό ότι “η κατάσταση των υποδομών βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ως αποτέλεσμα των επιβαρύνσεων που αναγκαστικά προκαλούνται από την

υλοποίηση νέων και σημαντικών έργων, είναι μια πραγματικότητα. Τα έργα αυτά ολοκληρώνονται με ρυθμούς παράδοσης που χαρακτηρίζονται ραγδαίοι, σε αντίθεση με την πραγματικότητα που επικρατούσε μέχρι το 2014″.

Στην συνέχεια υπογραμμίζεται ότι ο ΟΣΕ επιβαρύνθηκε με συνολική ζημία άνω των 700 εκατομμυρίων εύρω, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και πως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ήδη από το 2008 συμπαρέσυρε και ολόκληρο το προσωπικό διαχείρισης σταθμών που ήταν διαθέσιμο στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα τη διαρκή και μόνιμη υποστελέχωση του, μέχρι σήμερα.

Ο ΟΣΕ σημειώνει 4 παραμέτρους στην προσπάθεια που έχει καταβάλλει τα μέγιστα των προσπαθειών προκειμένου να εξυπηρετήσει τόσο τους παρόχους σιδηροδρομικού έργου όσο και τους επιβάτες γενικότερα.

1. Την προσπάθεια ενεργοποίησης και ένταξης σε παραγωγική λειτουργία από τον ΟΣΕ, των συστημάτων ενημέρωσης των επιβατών και την παροχή πληροφορίων, που παρά το γεγονός ότι παρελήφθησαν την προηγούμενη δεκαετία , παραμένουν ανενεργά.

2. Τη δημιουργία ειδικής διεύθυνσης στον Οργανισμό που θα εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιβατών, παρέχοντας και την κατάλληλη στελέχωση (παρά το ήδη ελλιπές προσωπικό του και ευρύτερα τους περιορισμένους πόρους του). Επισημαίνονται επίσης η ασάφεια και τα κενά σε θεσμικά ζητήματα αρμοδιοτήτων που επέφερε ο Νόμος 3891/2010.

3. Την υλοποίηση στο πλαίσιο του επιχειρησιακού του προγράμματος, ενός ανεπτυγμένου σχεδίου δράσης για την συντήρηση και την ανάπτυξη των σταθμών με σημαντικό προϋπολογισμό και διάθεση ίδιων πόρων.

4. Την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού του να εξυπηρετεί τους επιβάτες σε όλα τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν, παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητες αυτές στη διεθνή σιδηροδρομική πρακτική αποτελούν αντικείμενο των παρόχων σιδηροδρομικού έργου.

Τελειώνοντας τα “καρφιά” πέφτουν βροχή αναφορικά με την παντελή απουσία επενδύσεων από την “Ιταλική” ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται “ο μόνος στη χώρα που

πραγματοποιεί επενδύσεις και συμβάλει αποτελεσματικά στην αλλαγή της πραγματικότητας προς ένα καλύτερο αύριο είναι ο δημόσιος χώρος με τη συμβολή της πολιτείας”.

Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement

TRENDING