Στις 2 μεγάλες προκλήσεις, τη βιωσιμότητα και το ESG στην αγορά ακινήτων αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της PwC Greece, στο περιθώριο του συνεδρίου του Capital.gr και του Forbes Greece για το real estate.
Συγκεκριμένα, στις δυο μεγάλες προκλήσεις που θα έρθει αντιμέτωπη η αγορά των ακινήτων τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε η κα Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, Real Estate Director της PwC Greece. Όπως δήλωσε:
«Δύο είναι οι σοβαρές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η αγορά ακινήτων αυτή τη στιγμή. Και θεωρώ ότι τόσο οι επενδυτές όσο και οι κατασκευαστές και οι χρήστες, αυτές τις δύο -προκλήσεις- θα πρέπει να τις λάβουν σοβαρά υπόψη τους και ότι προβληματίζονται ήδη αρκετοί οργανισμοί γύρω από αυτά. Η πρώτη είναι η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους και το margin που σου επιτρέπει -αυτή- να βγάλεις στο τέλος, με την ολοκλήρωση μιας επένδυσης.
Το δεύτερο, όμως, θέμα, με το οποίο ασχολούνται όλοι -και καλά κάνουν διότι θεωρώ ότι είναι το μέλλον του real estate- είναι το artificial intelligence (τεχνητή νοημοσύνη) σε όλους τους τομείς. Είτε είναι στον τομέα της παρακολούθησης των έργων, είτε είναι στον τομέα της κατασκευής, στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων, ακόμα και σε σημεία τα οποία ‘αγγίζουν’ τους χρήστες, τους μισθωτές θα έλεγα, ειδικά των επαγγελματικών ακινήτων. Μια σωστή καταγραφή, μια σωστή παρακολούθηση, η σωστή και η κατάλληλη σήμανση κινδύνων θεωρώ ότι προστατεύει όλες τις πλευρές, και την πλευρά των επενδυτών και την πλευρά των χρηστών, από ατοπήματα, από μελλοντικούς κινδύνους, και γενικότερα προστατεύει και τις αξίες των ακινήτων που, εν τέλει, αυτό είναι που όλοι επιδιώκουμε να προστατεύσουμε».
Τη σημασία του παράγοντα βιωσιμότητας και ESG στην αγορά ακινήτων τόνισε ο κ. Δ. Σακίπης, Director, Sustainability and Climate Change της PwC Greece.
«Νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι πλέον παράγοντες οι οποίοι αφορούν στη βιωσιμότητα, παράγοντες ESG, έρχονται να επηρεάσουν οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα. Έτσι συμβαίνει και με τα κτίρια, στον βαθμό στον οποίο θέματα τα οποία σχετίζονται με την ενεργειακή κατανάλωση, με το ανθρακικό αποτύπωμα, με θέματα κοινωνικά, όπως έχει να κάνει το well-being κατά την διαδικασία του occupation ενός κτιρίου, αποκτούν σημαντική αξία και για τους υποψήφιους αγοραστές αλλά και για επενδυτές. Καλούμαστε όλοι να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στο να βελτιώσουμε αυτήν ακριβώς την επίδραση των κτιρίων.
Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, η επενδυτική κοινότητα, πλέον καλούνται οι ίδιες να βελτιώσουν την ESG επίδοση του χαρτοφυλακίου τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, δημιουργούμε μια σειρά από απαιτήσεις, μια σειρά από υποχρεώσεις προς τους πελάτες τους, άρα προς όλες τις επιχειρήσεις στο ευρύτερο real estate, ώστε με τη σειρά τους να μπορέσουν να μετασχηματιστούν. Να μετασχηματίσουν, λοιπόν, αυτό το οποίο κατά κύριο λόγο δημιουργούν, τα κτίρια.
Είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα το οποίο καλείται ο κλάδος να πετύχει, προκειμένου να μπορέσει και να μετασχηματιστεί αλλά και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις οι οποίες έρχονται».