Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η mega τουριστική επένδυση στην Αργολίδα απέναντι από την Ύδρα.
Το έργο με την ονομασία ART RESIDENCES είναι συνολικής έκτασης 301.488,39 τ.μ. και προβλέπει τη θεσμοθέτηση ζώνης ανάπτυξης “Μικτής Χρήσης” με επιμέρους χρήσεις «Τουρισμού – Αναψυχής» και «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού», διαμορφώνοντας έναν προορισμό υψηλής αισθητικής και βιωσιμότητας.
Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει δύο τμήματα
● Νότιο Τμήμα (Τμήμα Α): ζώνη “Τουρισμού – Αναψυχής” με ξενοδοχειακή μονάδα 5*, εξοπλισμένης με υποδομές υψηλών προδιαγραφών και πρότυπο “Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό”.
● Βόρειο Τμήμα (Τμήμα Β): Πρότυπο “Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό”.
Η ανάπτυξη αφορά ξενοδοχειακή εγκατάσταση 5*, συνολικής δυναμικότητας 476 κλινών καθώς και 229 παραθεριστικών κατοικιών.
Σημειώνεται ότι η επένδυση της εταιρείας PLEPI LAND DEVELOPMENT LTD έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων/
Επίσης. μετά από διαβούλευση με τοπικούς φορείς, το επενδυτικό σχέδιο μετονομάστηκε σε “ART RESIDENCES”, όρος που θα χρησιμοποιείται για το έργο στο παρόν κείμενο.
Το προφίλ της επένδυσης και το προτεινόμενο ΕΣΧΑΣΕ
Το προς αξιοποίηση ακίνητο αποτελείται από δύο όμορες Εκτάσεις συνολικού εμβαδού 301.488 τ.μ. οι οποίες χωρίζονται από την επαρχιακή οδό Κρανιδίου-Ερμιόνης-Γαλατά.
Ως γενική χρήση γης για το σύνολο της Έκτασης καθορίζεται η “Μικτή Χρήση” της περ.Β5 αρθρ.11 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152Α).
Ειδικότερα, το προτεινόμενο ΕΣΧΑΣΕ λόγω του μεγέθους και των ειδικότερων χαρακτηριστικών του, περιλαμβάνει δύο γενικές χρήσεις γης οι οποίες αναπτύσσονται με βάση την πολεοδομική τους λειτουργία σε ειδικότερες “Ζώνες Υποδοχής” για λόγους ορθολογικής διαχείρισης, προστασίας και οργάνωσης του ακινήτου. Έτσι, στα δύο τμήματα του ακινήτου διαμορφώνονται τρεις ζώνες υποδοχής με χρήσεις γης Τουρισμού – Αναψυχής και Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό όπως περιγράφεται αναλυτικότερα παρακάτω:
Το Τμήμα Α εμβαδού 100.348 τ.μ. χωρίζεται σε δύο ζώνες υποδοχής:
● Ζώνη Ι: χρήση Τουρισμού – Αναψυχής συνολικής έκτασης 50.000 τ.μ.
●Ζώνη ΙΙ: χρήση Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό συνολικής έκτασης 50.348 τ.μ.
Το Τμήμα Β εμβαδού 201.140 τ.μ. αποτελείται από μία μόνο ζώνη:
● Ζώνη ΙII: χρήση Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό συνολικής έκτασης 201.140 τ.μ.
Art Residences, Αργολίδα – Πηγή: ΣΜΠΕ / Υπουργείο Ανάπτυξης
Στις παραπάνω ζώνες επιτρέπονται οι εξής χρήσεις γης:
Για τη Ζώνη Ι με τη χρήση “Τουρισμού – Αναψυχής”:
α) Τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κτλ.),
β) Ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, υδροθεραπευτήρια κτλ.),
γ) Τουριστικοί λιμένες, όπως μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών,
δ) Κατοικία,
ε) Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών,
στ) Καζίνα,
ζ) Κοινωνική πρόνοια,
η) Αθλητικές εγκαταστάσεις,
θ) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις,
ι) Θρησκευτικοί χώροι,
ια) Περίθαλψη,
ιβ) Χώροι συνάθροισης κοινού,
ιγ) Εστίαση,
ιδ) Αναψυκτήρια,
ιε) Κέντρα διασκέδασης, αναψυχής,
ιστ) Στάθμευση (κτίρια – γήπεδα),
ιζ) Εγκαταστάσεις εκθεσιακών χώρων,
ιη) Ελικοδρόμιο,
ιθ) Κάθε άλλη συναφής χρήση, η οποία δεν μεταβάλλει το γενικό προορισμό του ακινήτου
Για τις Ζώνες ΙΙ και ΙΙΙ με τη χρήση “Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού”:
α) παραθεριστική κατοικία
β) τουριστικοί λιμένες (μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών)
γ) περίθαλψη
δ) ξενοδοχεία
στ) αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, γυμναστήρια κ.λπ.)
ζ) κέντρα αναζωογόνησης (spa)
η) εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής
θ) εμπορικά καταστήματα
ι) χώροι συνάθροισης κοινού.
Στη Ζώνη Ι, έκτασης 50 στρ., τοποθετείται πολυτελής ξενοδοχειακή εγκατάσταση πέντε αστέρων και δυναμικότητας 164 δωματίων (476 κλίνες), η οποία διαρθρώνεται κατά μήκος δύο βασικών αξόνων κίνησης που συνδέουν την επαρχιακή οδό με την παραλιακή ζώνη. Βασικός στόχος του σχεδιασμού είναι η αποφυγή δημιουργίας ενός ή περισσότερων μεγάλων και συμπαγών κτιριακών όγκων που θα αποτελούσαν στοιχεία ξένα προς την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου και θα επιβάλλονταν/δέσποζαν στο τοπίο. Έτσι, ο όγκος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος διασπάται και οργανώνεται σαν ένα μικρό “χωριό” με πυκνώσεις και αραιώσεις μικρότερων κτιριακών όγκων συνολικής επιφάνειας δόμησης 10.000 τ.μ. οι οποίοι ενοποιούνται με χώρους πρασίνου, πλατείες, μονοπάτια, κήπους και υπαίθριους χώρους αναψυχής, με σκοπό την εναρμόνιση του συγκροτήματος με το φυσικό περιβάλλον.
Η παράκτια Ζώνη ΙΙ συνολικής επιφάνειας 50 στρ. έχει χωριστεί σε ανεξάρτητα οικόπεδα, πάνω στα οποία και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του καθενός, έχουν ενδεικτικά σχεδιαστεί 29 παραθεριστικές κατοικίες, συνολικής επιφάνειας δόμησης 10.000 τ.μ. Εδώ χωροθετούνται οι μεγαλύτερες τυπολογίες με επιφάνεια 285 τ.μ έως 600 τ.μ. (τριών με έξι υπνοδωματίων) οι οποίες διατάσσονται σε ανεξάρτητα-ρυμοτομημένα οικόπεδα από 600 τ.μ έως 2000 τ.μ., με τρόπο ώστε να κυριαρχεί το φυσικό περιβάλλον έναντι του δομημένου, να μεγιστοποιούνται οι θεάσεις όλων των κατοικιών προς της θάλασσα και ταυτόχρονα να αυξάνεται η ιδιωτικότητα των χρηστών.
Η χωροθέτηση των παραθεριστικών κατοικιών εντός της Ζώνης ΙΙΙ του βόρειου τμήματος της Έκτασης, συνολικής επιφάνειας 201 στρ. πραγματοποιείται με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου και του υπάρχοντος ελαιώνα. Σκοπός του σχεδιασμού της ζώνης αυτής είναι η ένταξη των κατοικιών μέσα στον ελαιώνα και η ανάδειξή του ως κυρίαρχο στοιχείο φύτευσης και διαμόρφωσης των αδόμητων χώρων. Η διαταξη και αρχιτεκτονική μορφολογία των 200 κατοικιών συνολικής επιφάνειας δόμησης 40.000 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένου και ενός κτιρίου 150 τ.μ. κοινόχρηστων χρήσεων) ακολουθείτις αρχές της Ζώνης ΙΙ, ήτοι μεγάλοι πράσινοι χώροι, πισίνες, θέες, ιδιωτικότητα, πέτρα, πράσινα δώματα κτλ. Ωστόσο, η ζώνη αυτή περιλαμβάνει και μικρότερες σε μέγεθος τυπολογίες, ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων, οι οποίες οργανώνονται σε γειτονιές που απλώνονται αμφιθεατρικά στο τοπίο. Οι οικιστικές αυτές μονάδες περιβάλλονται από ελαιώνες και αξιοποιούν στο μέγιστο τη θέα που προσφέρει η περιοχή προς τη θάλασσα.
Ένα γραμμικό πάρκο υπαίθριων χώρων αναψυχής, γυμναστικής, εκθέσεων τέχνης, περιπάτου, στοιχείων νερού, πλατωμάτων διαλογισμού, ευεξίας και σύνδεσης με τη φύση αποτελεί τη “ραχοκοκαλιά” της ζώνης αυτής που διατρέχει κεντρικά την έκταση και συνδέει οργανικά τις γειτονιές του τμήματος αυτού με το ξενοδοχειακό συγκρότημα προς το νότο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες τοποθετούνται στο βορειότερο άκρο της Ζώνης ΙΙΙ. Η οργάνωση των περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών του τμήματος αυτού οργανώνεται έτσι ώστε να δημιουργεί μια αρμονική σύνδεση και με το υπάρχον Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο. Τέλος, κατά μήκος του δυτικού ορίου της ζώνης αυτής δημιουργείται άλλος ένας γραμμικός άξονας πρασίνου και περιπάτου κατά μήκος του υδατορέματος με σκοπό την προστασία και ανάδειξή του φυσικού του χαρακτήρα.
Μαρίνα και υδροπλάνα
Η πρόσβαση στο ακίνητο δια θαλάσσης πρόκειται να πραγματοποιείται μέσω της δημιουργίας Τουριστικού Λιμένα σε κατάλληλη θέση της παραλιακής περιοχής του ακινήτου. Στο δυτικό άκρο της παραλιακής ζώνης του Τμήματος Α προβλέπεται η δημιουργία μικρής κλίμακας λιμένα σκαφών αναψυχής ο οποίος θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης τόσο για το εν λόγω ακίνητο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή επέμβασης. Πρόσβαση στο τμήμα αιγιαλού-παραλίας το οποίο θα εξυπηρετεί τον τουριστικό λιμένα θα δίνεται μέσω του εσωτερικού οδικού δικτύου της επένδυσης ενώ ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί ο περιορισμός της οδικής κυκλοφορίας εντός της μαρίνας και η ενίσχυση της κυκλοφορίας πεζών και ελαφρών οχημάτων.
Η χωροθέτηση ενός σταθμού υδροπλάνων στα πλαίσια του τουριστικού λιμένα θα συμβάλει στην προώθηση φιλικότερων προς το περιβάλλον μεταφορών, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα της επένδυσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής επέμβασης με γειτονικούς προορισμούς που υποεξυπηρετούνται ακτοπλοΪκώς.