ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ξενοδοχείο και εντός του τεχνολογικού πάρκου ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη – Τι περιλαμβάνει το master plan

Published

on

Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη - Φωτό: ThessINTEC

Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και θεματικό πάρκο με ενυδρείο προβλέπονται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το μεγάλο έργο του τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας ThessINTEC έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε τη ΣΜΠΕ προς διαβούλευση, σε ένα ακόμη βήμα για την αδειοδότηση του έργου.

Στη μελέτη που αφορά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που θα καθορίσει τις χρήσεις που θα μπορούν να λάβουν χώρα στην έκταση, αναφέρονται και οι προβλέψεις του επενδυτικού σχεδίου για τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν.

Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται, εκτός από κτίρια γραφείων, εργαστηρίων και παραγωγικών εγκαταστάσεων, και χρήσεις αναψυχής και τουρισμού, συμπεριλαμβανομένου ξενοδοχείου αλλά και ενυδρείου.

Επίσης, στην έκταση 757 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί και χώρος αναψυχής / πάρκο, ενώ θα δημιουργηθούν και περιπατητικές / ποδηλατικές διαδρομές κατά μήκος της παραλίας.

Σημειώνεται ότι η έκταση βρίσκεται στην περιοχή της Περαίας, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, και ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

Τι θα περιλαμβάνει το ThessINTEC

Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ορίζονται 3 ζώνες στις οποίες καθορίζονται οι επιτρεπόμενες Γενικές Κατηγορίες Χρήσεων Γης:

Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.

Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχείο και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).

Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Πιό συγκεκριμένα, τα κτίρια των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων προτείνεται να δομηθούν στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της έκτασης.

Στο νότιο και δυτικό τμήμα του ακινήτου προβλέπεται να δημιουργηθεί ο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας εντός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού έκτασης περί τα 90 στρεμμάτων.

Ξενοδοχειακή εγκατάσταση και εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής (ενυδρείο) προτείνεται να χωροθετηθούν στη βόρεια και ανατολική πλευρά του ακινήτου ενώ στο νότιο κεντρικό και ανατολικό τμήμα αυτού προτείνεται να χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις υποστηρικτικών υποδομών όπως αποθήκες, χώροι μηχανολογικού εξοπλισμού και χώροι ενεργειακής και τεχνικής υποδομής.

Στην κεντρική περιοχή του ακινήτου, στην προέκταση του σημείου εισόδου στο νότιο τμήμα του, προτείνεται η δημιουργία πλατείας καθώς και εγκαταστάσεις αναψυκτηρίου και εστίασης για εξυπηρέτηση τόσο των εργαζομένων στο Τεχνολογικό Πάρκο όσο και των χρηστών του Κοινόχρηστου Χώρου Υπερτοπικής Κλίμακας.

Σημειώνεται ότι σε όλο το μήκος στο βόρειο τμήμα του ακινήτου και σε απόσταση 30 μ. από την γραμμή αιγιαλού προτείνεται ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος για τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών καθώς και χώρων πρασίνου.

Τα επόμενα βήματα της επένδυσης

To Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για την επένδυση θα πρέπει να εγκριθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, για το οποίο γίνεται πρώτα πρόταση από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οκονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στη συνέχεια μπορεί να ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία για τα συγκεκριμένα έργα.

Εντός του 2022 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές μελέτες και να έχει προχωρήσει η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής που απαιτεί ο ν. 3982/2011 περί Επιχειρηματικών Πάρκων.

Το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις:

  • στην Α’ φάση θα γίνει το σύνολο των έργων υποδομών στην έκταση και το 10% των κτιρίων. Η φάση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 με την εγκατάσταση των πρώτων startups. Για τα έργα της φάσης αυτής έχει ήδη βρεθεί χρηματοδότηση κατά 60% (50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και 10% από ιδιώτες).
  • στη Β’ φάση θα ολοκληρωθεί το έργο με το σύνολο των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 70 εκ. ευρώ.

Το ιστορικό του έργου

Το Μάιο του 2020, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Δήμας μετέβησαν στην Θεσσαλονίκη, όπου ανατέθηκε στον υφυπουργό Ανάπτυξης το project management του ThessIntec ώστε να ξεπεραστούν όλα τα ζητήματα που είχαν προκύψει για την ολοκλήρωση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς.

Άμεσα μεταβιβάστηκε η έκταση, 760 στρεμμάτων, από το ΤΑΙΠΕΔ στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των όρων μεταβίβασης και των χρονικών περιθωρίων.

Τον Ιούλιο νομοθετήθηκε η σύσταση της εταιρείας ThessIntec Α.Ε και προβλέφθηκε ο κοινωφελής και μη-κερδοσκοπικός χαρακτήρας της. Παράλληλα θεσπίστηκαν μια σειρά φορολογικών κινήτρων για δωρεές που αφορούν το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Στόχος ήταν μέχρι την ΔΕΘ να έχει υπογραφεί το καταστατικό της εταιρείας ώστε να ξεκινήσει επίσημα η συγκέντρωση κεφαλαίου για την έναρξη της Α’ φάσης ανάπτυξης της υποδομής. Πράγματι τον Αύγουστο υπεγράφη το καταστατικό της ΕΑΝΕΠ ThessINTEC ΑΕ, σύμφωνα με το οποίο μετέχουν με ποσοστό 58% ιδιώτες και 42% φορείς του δημόσιου.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την ΕΑΝΕΠ ThessINTEC πάνω από 70 σημαντικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας και ορισμένες από το εξωτερικό, καθώς επίσης ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).