ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yπερκαλύπτει τους κοινοτικούς στόχους το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Published

on

Παρουσιάστηκε χτες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο βρίσκεται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ενέργειας, κος Γιώργος Σταθάκης, κατά την εισήγησή του, «για πρώτη φορά στα χρονικά η Ελλάδα αποκτά μακρόπνοο ενεργειακό σχεδιασμό».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασαν χτες οι κκ. Γιώργος Σταθάκης, Σωκράτης Φάμελλος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, Μιχάλης Βερροιόπουλος, η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου  όχι μόνο θα ικανοποιήσει αλλά θα υπερκαλύψει τις δεσμεύσεις της χώρας για συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εμπεριέχοντας παράλληλα ένα ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 32,7 δισ. ευρώ.

Οι 3 κεντρικοί πυλώνες του ΕΣΕΚ, σύμφωνα με τον Υπουργό είναι:

– Η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2030, με αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% της συνολικής κατανάλωσης, που συνεπάγεται 57% στην παραγωγή ενέργειας από 29% σήμερα), περιορισμό του ειδικού βάρους του λιγνίτη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο

– Η εξοικονόμηση ενέργειας σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, με στόχο να επιτυγχάνεται ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, 1,5% σε ετήσια βάση

– Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ουσιαστικά με ενίσχυση των πολιτικών που υπάρχουν ήδη και φυσικά επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών, ειδικά των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, στην ενέργεια

Κατά τη χθεσινή συζήτηση ο κος Σταθάκης σχολίασε ότι πλέον κλείνει ένας σημαντικός κύκλος που αφορά στη δρομολόγηση ή ολοκλήρωση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών (αγωγών, διασυνδέσεων κ.ά.), προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι την ερχόμενη εβδομάδα «πέφτουν» οι υπογραφές για τη συμβασιοποίηση της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σύντομα έπεται νέα προκήρυξη εξοικονόμησης ενέργειας για 50 χιλ. νοικοκυριά καθώς και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση σε δημόσια κτήρια, βιομηχανικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών.

Σχετικά με τη «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, η οποία αναμένεται μετά το 2022, ο κος Σταθάκης φάνηκε αισιόδοξος για άρση των αδιεξόδων στις συνομιλίες που αφορούν τον τρόπο υλοποίησης του έργου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ κατέστησε σαφές ότι η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού δεν πρόκειται να κινδυνεύσει καθώς σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί λύση για την ηλεκτροδότησή του, έστω και με προσωρινή παράταση των ωρών λειτουργίας των συμβατικών μονάδων. Πρόσθεσε δε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική μελέτη της ΡΑΕ.

Η διαβούλευση για το ΕΣΕΚ συνεχίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?p=9704 μέχρι τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018.

 

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement

TRENDING