ΔΙΕΘΝΗ

Ύφεση 11% προβλέπεται για την 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Published

on

Η βρετανική οικονομία, που παλεύει να συνεχίσει να ανακάμπτει από την κατάρρευση της λόγω του lockdown, αναπτύχθηκε με βραδύτερο του αναμενόμενου ρυθμό 1,1% τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο, ακόμα και πριν από την επιβολή των τελευταίων περιορισμών στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% τον Σεπτέμβριο.

Την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15,5% –επίδοση ρεκόρ– συγκριτικά με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ONS.

Αυτό όμως δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τη βουτιά σχεδόν κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου κατά την οποία η χώρα μπήκε για πρώτη φορά σε καραντίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πιθανόν να συρρικνωθεί κατά 11% το 2020 πριν αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις πάνω από 7% το 2021.

Ωστόσο, έκτοτε η είδηση για ένα πιθανώς αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COVID-19 ενίσχυσε τις ελπίδες ότι η ανάκαμψη τα επόμενης χρονιάς θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για να περιοριστεί η εξάπλωση της COVID-19 πιθανόν επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξη μετά τον Σεπτέμβριο.

«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία μας ανέκαμπτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά άρχισε να επιβραδύνεται προς το φθινόπωρο», ανέφερε ο Σουνάκ σε ανακοίνωση. «Τα βήματα που αναγκαστήκαμε να κάνουμε έκτοτε για να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού σημαίνουν ότι η ανάπτυξη πιθανόν επιβραδύνθηκε περαιτέρω από τότε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

TRENDING