ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
10 εκπρόσωποι της αγοράς μιλούν για την επίδραση της πανδημίας στην οικονομία
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΟι επιδράσεις της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο του 13ου συνεδρίου πιστωτικού κινδύνου της ICAP. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο, παρακολούθησαν online περισσότερα από 350 ανώτερα στελέχη και επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς, ενώ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων (ΠΑ.ΣΥ.Σ.ΔΙ.Κ.).
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανώτατο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, ανέλυσε το τοπίο της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας και του χρηματοοικονομικού τομέα, τονίζοντας την άμεση, αυτή τη φορά, αντίδραση της Ευρώπης στο δημοσιονομικό και οικονομικό κομμάτι της νέας αυτής κρίσης. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες, παρουσιάζοντας την αναγκαιότητα για εξάλειψη των NPE’s και βελτίωση των λειτουργιών του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο Richard Hunter, Global Group Head Corporate Ratings της Fitch Ratings, εστίασε στην επίδραση της πανδημίας στις επιχειρήσεις και στην παγκόσμια οικονομία, παρουσιάζοντας προβλέψεις ανάκαμψης της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και καταγράφοντας πως επηρεάστηκαν οι σημαντικότεροι κλάδοι από την πανδημία.
Η ομιλία του Markus Kuger, Chief Economist της Dun & Bradstreet, συνέχισε στο ίδιο αντικείμενο, και αφού μίλησε για την επιρροή της covid-19 στην παγκόσμια οικονομία, επικεντρώθηκε στην ανάλυση κινδύνου σε επίπεδο χώρας, παρουσιάζοντας εκτιμήσεις για το πως επηρεάστηκε η αξιολόγηση του ρίσκου των χωρών από την covid-19, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι περισσότερες χώρες έχουν υποβαθμιστεί. Τόνισε ότι κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση των κινδύνων τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με την Μυρτώ Κυριακίδου, εκτελεστική διευθύντρια Credit Risk Services της ICAP, και την επεξήγηση της όσον αφορά στα Credit Reports, τα δεδομένα που περιλαμβάνουν, τη σημασία τους και όσα πρέπει να γνωρίζει για αυτά ένας Senior Credit Analyst. Κατά την παρουσίασή της έδωσε κατευθύνσεις για τη χρήση των Credit Reports και την αποκωδικοποίηση των σκορ αξιολόγησης ενώ μίλησε και για τα προβλεπτικά μοντέλα σε περιόδους κρίσης.
Ο Πασχάλης Αντωνίου, Credit Risk Data Scientist της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσίασε τις εξελίξεις στην τεχνολογία και στο machine learning, αναπτύσσοντας τα κύρια πλεονεκτήματα, τις προκλήσεις αλλά και τις πρακτικές που μπορούν να εφαρμοσθούν στην ανάλυση πιστωτικού κινδύνου.
Στη συνέχεια ο Andrzej Osiński, πρόεδρος του ΔΣ της Bisnode Πολωνίας, αναφέρθηκε στη συμμόρφωση, τονίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των εσωτερικών διαδικασιών για Compliance και Supply Chain μέσω αξιοποίησης των δεδομένων και της τεχνολογίας. Κλείνοντας, μίλησε για το πώς η Dun&Bradstreet υποστηρίζει τις αγορές παρέχοντας υπηρεσίες που βελτιώνουν και επιταχύνουν την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αυτών.
Στο 3ο μέρος, η θεματολογία του συνεδρίου ξεκίνησε με την παρουσίαση του Παντελή Ξανθούλη, ΙΒΜ Data and AI Solution Expert της ΙΒΜ Ελλάδας και Κύπρου, που εστίασε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα στις λύσεις Artificial Intelligence (AI), machine learning αλλά και στις εσωτερικές διαδικασίες των οργανισμών. Επίσης, αναφέρθηκε στις τεχνολογίες (planning forecasting & continuity planning), που συμβάλλουν σημαντικά στη στρατηγική μείωσης των κινδύνων λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Λακασάς, πρόεδρος Olympia Electronics A.E., επικεντρώνοντας στον κίνδυνο εξαγωγικών πιστώσεων και αναφέροντας τα κύρια σημεία που επηρεάζουν τις συναλλαγές των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Συνεχίζοντας, στο πλαίσιο των προηγούμενων ομιλητών, τόνισε την σημασία της ενσωμάτωσης τεχνολογιών AI και αξιοποίηση των Big Data στην διαδικασία πιστωτικού ελέγχου.
Η Σταματίνα Παντελαίου, διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP παρουσίασε τα κυριότερα συμπεράσματα έρευνας της ICAP για τις επιδράσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία. Αξιοσημείωτο ποσοστό των εταιρειών (37,3%) δεν διαφοροποίησαν την πιστωτική τους πολιτική, όμως ένας σημαντικός αριθμός αυτών έχει προβεί σε μείωση του ορίου και του χρόνου πίστωσης που παρέχει, ενώ οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι σημαντικότερες πηγές ανησυχίας για τις εταιρείες λόγω της covid-19, αφού όπως φαίνεται το 75% των επιχειρήσεων είχαν διακόψει τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του lockdown. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκαν ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου η εξασφάλιση ρευστότητας και η μείωση δαπανών κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των επιχειρήσεων.
Οι παρουσιάσεις, ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του Μιχάλη Σαμωνά, Group CFO, ΣΙΔΜΑ ΑΕ, αναφορικά με τις βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας και παρουσίασης θεμάτων Ρίσκου προς την Διοίκηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι εταιρείες δεν εστιάζουν στα μακροχρόνια κόστη των ανασφάλιστων ζημιών που μπορεί να έχουν μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη τους, ενώ τόνισε την κρισιμότητα της σύνδεσης των κινδύνων με τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης.
You may like
-
Κάλεσμα στη Σαουδική Αραβία για τουρισμό και επενδύσεις στην Ελλάδα
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
-
Στην Ευρωβουλή το ζήτημα αποπληρωμής των Ελλήνων ξενοδόχων από την TUI
-
Ποιές περιοχές της Ελλάδας έχουν περισσότερες κλίνες μέσω Airbnb – HomeAway από ότι στα ξενοδοχεία
-
40 εκ. ευρώ από το Marathon Fund για χρηματοδότηση ελληνικών startups τεχνολογίας
-
Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας – Ποιά τα οφέλη
Νέο ξενοδοχειακό κατάλυμα “στα σκαριά” στο Κολυμβάρι Χανίων – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια
Νέα οικιστική επένδυση στο πρώην ακίνητο της Ιονίου Σχολής στη Φιλοθέη δρομολογεί η AVAX Development
Σε δημόσια διαβούλευση το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της DNA Hospitality στη Σέριφο – Τι περιλαμβάνει η επένδυση
“Πράσινο φως” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Ίο – Πώς προχωρά η τουριστική επένδυση της Stamania Enterprises
Σε μεταβατική περίοδο η PRODEA – Τι σημαίνει η αναμόρφωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της και ποιά έργα προχωρά
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Συνεχίζει τις επενδύσεις στη Χαλκιδική ο όμιλος SANI/IKOS – Τα νέα έργα επέκτασης και ανακαίνισης σε Porto Sani και Sani Beach και το νέο IKOS Kassandra των 400 εκατ. ευρώ
Επεκτείνεται στο real estate η Intracom – Το mega έργο στο Ελληνικό και οι τουριστικές επενδύσεις σε Μαρούσι, Βούλα και Κυκλάδες
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
Τέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι
Νέο έργο επέκτασης γνωστού ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο “στα σκαριά”
Από το 2027 ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης νέων IKEA στην Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές εστιάζει ο Όμιλος Φουρλή
“Στα σκαριά” νέα οικιστικά projects από τη Zafido σε Πειραιά και Ταύρο – Ποιά έργα παραδίδονται έως το 2028
Νέα άδεια για ξενοδοχειακό συγκρότημα διαμονής προσωπικού στα Κύθηρα
Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΤέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες agoΝέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
-
RESIDENTIAL5 ημέρες agoΠώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΜε νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι








