Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότερες πωλήσεις κινητών και ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2018

Newsroom

Published

on

Το 2018 πουλήθηκαν στη χώρα μας λιγότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και λιγότερα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα από ό,τι το 2017, ενώ για το 2019 αναμένεται νέα μείωση στις πωλήσεις τους.

Στην ελληνική αγορά διατέθηκε το 2018 μικρότερος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά 1% σε σχέση με το 2017, ενώ φέτος αναμένεται μεγάλη μείωση 23%. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα πωλήθηκαν το περασμένο έτος 412.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αριθμός που εκτιμάται ότι θα μειωθεί στους 317.000 το 2019.

Οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) δέχτηκαν το 2018 ισχυρό πλήγμα, με την αξία της αγοράς τους να μειώνεται κατά 46,1% και να διαμορφώνεται σε 110 εκατ. ευρώ. Η εικόνα για το 2019 θα είναι και πάλι αρνητική, με την αναμενόμενη πτώση ωστόσο να περιορίζεται στο 21% και την αξία αγοράς να αγγίζει τα 87 εκατ.

Αντίθετα, ισχυρή ανάπτυξη σημειώθηκε το 2018 στις πωλήσεις smartphones με μεγάλη οθόνη (phablets), που έφθασαν τα 188 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 50,6%. Οι θετικές επιδόσεις θα συνεχιστούν και το 2019, με άνοδο 14,6% και αξία αγοράς 215 εκατ. ευρώ.

Το 2018 διατέθηκαν στην ελληνική αγορά συνολικά 1,858 εκατομμύρια συσκευές τηλεφώνων, εκ των οποίων οι 788.000 ήσαν smartphones και εξ αυτών οι 491.000 phablets. Για το 2019 αναμένονται πωλήσεις 1,644 εκατ. συσκευών, εκ των οποίων οι 706.000 smartphones και εξ αυτών οι 527.000 phablets.

Οι σχετικές εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στην «Έρευνα για την Αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών» που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) ως μέλος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Τεχνολογία (European IT Observatory – ΕΙΤΟ).

 

Αντίθετοι δρόμοι για Πληροφορική-Τηλεπικοινωνίες

Αντίθετους δρόμους ακολούθησαν οι αγορές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα το 2018, με την πρώτη να εμφανίζει θετικό πρόσημο και τη δεύτερη αρνητικό. Συνολικά πάντως, εικόνα στασιμότητας εμφάνισε η ελληνική βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία το 2018 εμφάνισε οριακή μείωση 0,1% στην αξία της έναντι του 2017, ενώ και το 2019 αναμένεται να καταγράψει οριακή υποχώρηση κατά 0,4%.

Η εικόνα της αγοράς ΤΠΕ στην Ελλάδα παρουσιάζει εικόνα στασιμότητας από το 2007, με εξαίρεση το 2014, όταν είχε θετικές επιδόσεις, και το 2017, όταν παρέμεινε σταθερή. Η αξία της εγχώριας αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 5,515 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 αναμένεται να μειωθεί οριακά στα 5,493 δισ. ευρώ.

Η εικόνα στους δύο επιμέρους ‘πυλώνες’ του κλάδου διέφερε, με την αγορά Πληροφορικής να ενισχύεται κατά 2,5% το 2018, ενώ αναμένεται να εμφανίσει οριακή άνοδο 0,9% το τρέχον έτος. Η αξία της διαμορφώθηκε σε 1,778 δισ. ευρώ το 2018, ενώ για φέτος η πρόβλεψη είναι 1,761 δισ. Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε το 2018 η ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών, που υποχώρησε κατά 1,3% στα 3,737 δισ. ευρώ, ενώ και το 2019 αναμένεται οριακή υποχώρησή της κατά 0,1% στα 3,732 δισ. ευρώ.

 

Η ελληνική αγορά πληροφορικής

Την παγκόσμια τάση, που θέλει τις αγορές Υπηρεσιών Πληροφορικής και Λογισμικού να ακολουθούν ανοδική πορεία, αναμένεται να ακολουθήσει η ελληνική αγορά Πληροφορικής φέτος, τάση που υπήρξε και το 2018. Αντίθετη θα είναι η διαδρομή του τομέα Εξοπλισμού Πληροφορικής, που βρέθηκε το 2018 -και θα παραμείνει το 2019- σε αρνητική τροχιά, παρά τις καλές επιδόσεις της κατηγορίας των servers.

Μικρή μείωση 1,1% κατέγραψε η αξία της ελληνικής αγοράς Εξοπλισμού Πληροφορικής το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπεται νέα σημαντική πτώση 11,9%. Η αξία της διαμορφώθηκε το 2018 σε 492 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 θα περιοριστεί περαιτέρω στα 434 εκατ.

Οι επιδόσεις του Εξοπλισμού Πληροφορικής συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την υποτονική επίδοση των πωλήσεων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη χώρα μας. Το 2018, η αξία της αγοράς Η/Υ κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,6%, ενώ για το 2019 αναμένεται ισχυρή πτώση 17,9%. Η αγορά διαμορφώθηκε σε 233 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ φέτος θα κινηθεί στα επίπεδα των 192 εκατ.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι επιμέρους κατηγορίες της αγοράς (φορητοί και σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές) σημείωσαν πέρυσι -και αναμένεται να παρουσιάσουν και φέτος- αρνητικά πρόσημα. Μικτή είναι η εικόνα της αγοράς ταμπλετών (tablets) στην Ελλάδα, η οποία το 2018 πέτυχε αύξηση τζίρου 2,1%, ενώ αναμένεται το πρόσημο να γίνει αρνητικό κατά 8,7% το 2019.

Από την άλλη, η ελληνική αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής ενισχύθηκε κατά 3,6% το 2018, ενώ το 2019 αναμένεται άνοδος 3,3%. Οι κλάδοι της εγχώριας οικονομίας που κατά κύριο λόγο επενδύουν σε Υπηρεσίες Πληροφορικής, είναι ο Χρηματοοικονομικός, οι Τηλεπικοινωνίες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δημόσιο και ο τομέας των Προσωπικών Καταναλωτικών Υπηρεσιών.

Ο τομέας Λογισμικού κινείται σταθερά ανοδικά την τελευταία διετία και θα κινηθεί ανάλογα και το 2019. Η αγορά Λογισμικού στην Ελλάδα διευρύνθηκε κατά 5,2% το 2018, ενώ το 2019 θα επεκταθεί εκ νέου κατά 3,1%, με την αξία αγοράς να διαμορφώνεται σε 282 εκατ. ευρώ πέρυσι και στα 293 εκατ. το τρέχον έτος.

 

Η αγορά Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Πορεία ανάλογη με αυτήν των τελευταίων ετών θα ακολουθήσει και το 2019 η ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα περιοριστεί ελαφρά φέτος, όπως είχε συμβεί και το 2018. Η αγορά Τηλεπικοινωνιών αναμένεται το 2019 να μειωθεί οριακά κατά 0,1%, με την αξία της στα 3,732 δισ. ευρώ.

Το 2018 ήταν κακή χρονιά για την αγορά Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών, η οποία μειώθηκε κατά 5,2% και διαμορφώθηκε στα 540 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος φέτος, με άνοδο 0,8% στα 545 εκατ. Θετικά για τις πωλήσεις Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών λειτουργούν οι επενδύσεις των παρόχων, είτε για την αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων δικτύων τους, είτε για τη δημιουργία ευρυζωνικών υποδομών επόμενης γενιάς.

Αντίθετα, η αγορά των συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα δέχεται από το 2017 ισχυρές πιέσεις, τάση που συνεχίστηκε το 2018 και θα συνεχισθεί και φέτος. Η αξία της αγοράς κινητών τηλεφώνων περιορίστηκε στα 315 εκατ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας πτώση 10,3%, ενώ το 2019 αναμένεται να βρεθεί στα 316 εκατ., ενισχυόμενη κατά 0,3%.

 

Η ελληνική εξαίρεση στην παγκόσμια αγορά

Χρονιά ανόδου αναμένεται να είναι το 2019 για την παγκόσμια αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία και το 2018 πέτυχε θετικό πρόσημο. Το 2019, η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ αναμένεται να διευρυνθεί κατά 3,2% έναντι του 2018, οπότε πέτυχε ανάπτυξη 4,1%. Σε απόλυτα μεγέθη, αυτές οι επιδόσεις μεταφράζονται σε αξία αγοράς 3,364 τρισ. ευρώ για το 2019, έναντι 3,261 τρισ. το 2018.

Ο παγκόσμιος χάρτης της βιομηχανίας ΤΠΕ είχε μόλις ένα αρνητικό πρόσημο το 2018, καθώς από τις συνολικά 35 αγορές που εξετάζονται μόλις σε μία, στην ελληνική, η αξία αγοράς υποχώρησε οριακά κατά 0,1%. Αλλά και για το 2019, η μόνη αγορά από τις 35, η οποία θα έχει οριακά αρνητικό πρόσημο 0,4%, αναμένεται να είναι η Ελλάδα.

Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Καλαμάτα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ22 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην πόλη της Καλαμάτας – Σε ποιό σημείο θα γίνει

Άνδρος - Φωτογραφία αρχείου - EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Άνδρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

H Marina Galleria στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS24 ώρες ago

The Ellinikon: δείτε που ακριβώς θα γίνουν όλα τα μεγάλα έργα – Σε ποιά σημεία θα γίνουν τα ξενοδοχεία και malls

Τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει στο Μαρούσι η Dimand - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ24 ώρες ago

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Δρομολογείται επένδυση για νέο ξενοδοχείο στην Πάτμο

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Λήμνο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

The Ellinikon: 14 εργοτάξια σε πλήρη εξέλιξη – Από το 2027 παραδίδονται οι πρώτες οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις

Riviera Tower - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Ποιές είναι οι νέες τάσεις και οι hot περιοχές για επενδύσεις σε κατοικίες στην Αττική

Πηγή: Alpha Real Estate Services
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Προς πώληση 3 ακίνητα γραφείων σε Αμπελοκήπους και Μαρούσι – Πού βρίσκονται οι ιδιοκτησίες

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE5 ημέρες ago

Σε ελκυστικό προορισμό στην αγορά εξοχικής κατοικίας μετατρέπεται η Ελλάδα – Ποιό το προφίλ των επενδυτών και από ποιές χώρες προέρχονται

To πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Φωτό: EUROKINISSI /ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 εβδομάδα ago

Σε νέο εμπορικό πόλο θα μεταμορφωθεί από το Σκλαβενίτη το πρώην εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη

To νέο Bob W Stadiou 54 - Πηγή: BLEND Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

5 νέες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε ακίνητα στην οδό Σταδίου – Ποιές εταιρείες επενδύουν και ποιά κτίρια αξιοποιούνται

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

JW Marriott Crete Resort & Spa - Πηγή: Marriott / SWOT Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Άνοιξε στην Κρήτη το πρώτο παραθαλάσσιο 5άστερο resort της JW Marriott στη Μεσόγειο

To Μέγαρο Αθηνογένους στη Σταδίου - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται το 2026 η επένδυση στο ιστορικό Μέγαρο Αθηνογένους στη Σταδίου

Το νέο IKOS Kissamos - Πηγή: LinkedIn/Ανδρέας Ανδρεάδης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο του 2026 το νέο IKOS Kissamos – Τι θα περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project

Το πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου Ruby στην Ελλάδα, στην Ομόνοια - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Στην Ομόνοια το πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου Ruby στην Ελλάδα – Πώς θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της Intercontinental

H Marina Galleria στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS24 ώρες ago

The Ellinikon: δείτε που ακριβώς θα γίνουν όλα τα μεγάλα έργα – Σε ποιά σημεία θα γίνουν τα ξενοδοχεία και malls

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνονται 3 έργα “πράσινων” γραφείων της Noval στο Μαρούσι το 2025 – Δείτε ποιά κτίρια “μεταμορφώνονται”

Hills & Sea Kea Resort - Πηγή: Inmo Parck Invest
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση Hills & Sea στην Κέα – Ποιά γνωστή εταιρεία επενδύει

Τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει στο Μαρούσι η Dimand - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ24 ώρες ago

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Ellinikon: και επίσημα το νέο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα ο ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα στον “πράσινο” ουρανοξύστη κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Το project Nea Polis στο Περιγιάλι Καβάλας - Πηγή: Όμιλος Κουρτίδη
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).