ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λιγότερες πωλήσεις κινητών και ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2018

Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΤο 2018 πουλήθηκαν στη χώρα μας λιγότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και λιγότερα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα από ό,τι το 2017, ενώ για το 2019 αναμένεται νέα μείωση στις πωλήσεις τους.
Στην ελληνική αγορά διατέθηκε το 2018 μικρότερος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά 1% σε σχέση με το 2017, ενώ φέτος αναμένεται μεγάλη μείωση 23%. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα πωλήθηκαν το περασμένο έτος 412.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αριθμός που εκτιμάται ότι θα μειωθεί στους 317.000 το 2019.
Οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) δέχτηκαν το 2018 ισχυρό πλήγμα, με την αξία της αγοράς τους να μειώνεται κατά 46,1% και να διαμορφώνεται σε 110 εκατ. ευρώ. Η εικόνα για το 2019 θα είναι και πάλι αρνητική, με την αναμενόμενη πτώση ωστόσο να περιορίζεται στο 21% και την αξία αγοράς να αγγίζει τα 87 εκατ.
Αντίθετα, ισχυρή ανάπτυξη σημειώθηκε το 2018 στις πωλήσεις smartphones με μεγάλη οθόνη (phablets), που έφθασαν τα 188 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 50,6%. Οι θετικές επιδόσεις θα συνεχιστούν και το 2019, με άνοδο 14,6% και αξία αγοράς 215 εκατ. ευρώ.
Το 2018 διατέθηκαν στην ελληνική αγορά συνολικά 1,858 εκατομμύρια συσκευές τηλεφώνων, εκ των οποίων οι 788.000 ήσαν smartphones και εξ αυτών οι 491.000 phablets. Για το 2019 αναμένονται πωλήσεις 1,644 εκατ. συσκευών, εκ των οποίων οι 706.000 smartphones και εξ αυτών οι 527.000 phablets.
Οι σχετικές εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στην «Έρευνα για την Αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών» που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) ως μέλος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Τεχνολογία (European IT Observatory – ΕΙΤΟ).
Αντίθετοι δρόμοι για Πληροφορική-Τηλεπικοινωνίες
Αντίθετους δρόμους ακολούθησαν οι αγορές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα το 2018, με την πρώτη να εμφανίζει θετικό πρόσημο και τη δεύτερη αρνητικό. Συνολικά πάντως, εικόνα στασιμότητας εμφάνισε η ελληνική βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία το 2018 εμφάνισε οριακή μείωση 0,1% στην αξία της έναντι του 2017, ενώ και το 2019 αναμένεται να καταγράψει οριακή υποχώρηση κατά 0,4%.
Η εικόνα της αγοράς ΤΠΕ στην Ελλάδα παρουσιάζει εικόνα στασιμότητας από το 2007, με εξαίρεση το 2014, όταν είχε θετικές επιδόσεις, και το 2017, όταν παρέμεινε σταθερή. Η αξία της εγχώριας αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 5,515 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 αναμένεται να μειωθεί οριακά στα 5,493 δισ. ευρώ.
Η εικόνα στους δύο επιμέρους ‘πυλώνες’ του κλάδου διέφερε, με την αγορά Πληροφορικής να ενισχύεται κατά 2,5% το 2018, ενώ αναμένεται να εμφανίσει οριακή άνοδο 0,9% το τρέχον έτος. Η αξία της διαμορφώθηκε σε 1,778 δισ. ευρώ το 2018, ενώ για φέτος η πρόβλεψη είναι 1,761 δισ. Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε το 2018 η ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών, που υποχώρησε κατά 1,3% στα 3,737 δισ. ευρώ, ενώ και το 2019 αναμένεται οριακή υποχώρησή της κατά 0,1% στα 3,732 δισ. ευρώ.
Η ελληνική αγορά πληροφορικής
Την παγκόσμια τάση, που θέλει τις αγορές Υπηρεσιών Πληροφορικής και Λογισμικού να ακολουθούν ανοδική πορεία, αναμένεται να ακολουθήσει η ελληνική αγορά Πληροφορικής φέτος, τάση που υπήρξε και το 2018. Αντίθετη θα είναι η διαδρομή του τομέα Εξοπλισμού Πληροφορικής, που βρέθηκε το 2018 -και θα παραμείνει το 2019- σε αρνητική τροχιά, παρά τις καλές επιδόσεις της κατηγορίας των servers.
Μικρή μείωση 1,1% κατέγραψε η αξία της ελληνικής αγοράς Εξοπλισμού Πληροφορικής το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπεται νέα σημαντική πτώση 11,9%. Η αξία της διαμορφώθηκε το 2018 σε 492 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 θα περιοριστεί περαιτέρω στα 434 εκατ.
Οι επιδόσεις του Εξοπλισμού Πληροφορικής συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την υποτονική επίδοση των πωλήσεων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη χώρα μας. Το 2018, η αξία της αγοράς Η/Υ κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,6%, ενώ για το 2019 αναμένεται ισχυρή πτώση 17,9%. Η αγορά διαμορφώθηκε σε 233 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ φέτος θα κινηθεί στα επίπεδα των 192 εκατ.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι επιμέρους κατηγορίες της αγοράς (φορητοί και σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές) σημείωσαν πέρυσι -και αναμένεται να παρουσιάσουν και φέτος- αρνητικά πρόσημα. Μικτή είναι η εικόνα της αγοράς ταμπλετών (tablets) στην Ελλάδα, η οποία το 2018 πέτυχε αύξηση τζίρου 2,1%, ενώ αναμένεται το πρόσημο να γίνει αρνητικό κατά 8,7% το 2019.
Από την άλλη, η ελληνική αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής ενισχύθηκε κατά 3,6% το 2018, ενώ το 2019 αναμένεται άνοδος 3,3%. Οι κλάδοι της εγχώριας οικονομίας που κατά κύριο λόγο επενδύουν σε Υπηρεσίες Πληροφορικής, είναι ο Χρηματοοικονομικός, οι Τηλεπικοινωνίες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δημόσιο και ο τομέας των Προσωπικών Καταναλωτικών Υπηρεσιών.
Ο τομέας Λογισμικού κινείται σταθερά ανοδικά την τελευταία διετία και θα κινηθεί ανάλογα και το 2019. Η αγορά Λογισμικού στην Ελλάδα διευρύνθηκε κατά 5,2% το 2018, ενώ το 2019 θα επεκταθεί εκ νέου κατά 3,1%, με την αξία αγοράς να διαμορφώνεται σε 282 εκατ. ευρώ πέρυσι και στα 293 εκατ. το τρέχον έτος.
Η αγορά Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα
Πορεία ανάλογη με αυτήν των τελευταίων ετών θα ακολουθήσει και το 2019 η ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα περιοριστεί ελαφρά φέτος, όπως είχε συμβεί και το 2018. Η αγορά Τηλεπικοινωνιών αναμένεται το 2019 να μειωθεί οριακά κατά 0,1%, με την αξία της στα 3,732 δισ. ευρώ.
Το 2018 ήταν κακή χρονιά για την αγορά Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών, η οποία μειώθηκε κατά 5,2% και διαμορφώθηκε στα 540 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος φέτος, με άνοδο 0,8% στα 545 εκατ. Θετικά για τις πωλήσεις Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών λειτουργούν οι επενδύσεις των παρόχων, είτε για την αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων δικτύων τους, είτε για τη δημιουργία ευρυζωνικών υποδομών επόμενης γενιάς.
Αντίθετα, η αγορά των συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα δέχεται από το 2017 ισχυρές πιέσεις, τάση που συνεχίστηκε το 2018 και θα συνεχισθεί και φέτος. Η αξία της αγοράς κινητών τηλεφώνων περιορίστηκε στα 315 εκατ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας πτώση 10,3%, ενώ το 2019 αναμένεται να βρεθεί στα 316 εκατ., ενισχυόμενη κατά 0,3%.
Η ελληνική εξαίρεση στην παγκόσμια αγορά
Χρονιά ανόδου αναμένεται να είναι το 2019 για την παγκόσμια αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία και το 2018 πέτυχε θετικό πρόσημο. Το 2019, η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ αναμένεται να διευρυνθεί κατά 3,2% έναντι του 2018, οπότε πέτυχε ανάπτυξη 4,1%. Σε απόλυτα μεγέθη, αυτές οι επιδόσεις μεταφράζονται σε αξία αγοράς 3,364 τρισ. ευρώ για το 2019, έναντι 3,261 τρισ. το 2018.
Ο παγκόσμιος χάρτης της βιομηχανίας ΤΠΕ είχε μόλις ένα αρνητικό πρόσημο το 2018, καθώς από τις συνολικά 35 αγορές που εξετάζονται μόλις σε μία, στην ελληνική, η αξία αγοράς υποχώρησε οριακά κατά 0,1%. Αλλά και για το 2019, η μόνη αγορά από τις 35, η οποία θα έχει οριακά αρνητικό πρόσημο 0,4%, αναμένεται να είναι η Ελλάδα.

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην πόλη της Καλαμάτας – Σε ποιό σημείο θα γίνει

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Άνδρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

The Ellinikon: δείτε που ακριβώς θα γίνουν όλα τα μεγάλα έργα – Σε ποιά σημεία θα γίνουν τα ξενοδοχεία και malls

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

Δρομολογείται επένδυση για νέο ξενοδοχείο στην Πάτμο

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Λήμνο

The Ellinikon: 14 εργοτάξια σε πλήρη εξέλιξη – Από το 2027 παραδίδονται οι πρώτες οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις

Ποιές είναι οι νέες τάσεις και οι hot περιοχές για επενδύσεις σε κατοικίες στην Αττική

Προς πώληση 3 ακίνητα γραφείων σε Αμπελοκήπους και Μαρούσι – Πού βρίσκονται οι ιδιοκτησίες

Σε ελκυστικό προορισμό στην αγορά εξοχικής κατοικίας μετατρέπεται η Ελλάδα – Ποιό το προφίλ των επενδυτών και από ποιές χώρες προέρχονται

Σε νέο εμπορικό πόλο θα μεταμορφωθεί από το Σκλαβενίτη το πρώην εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη

5 νέες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε ακίνητα στην οδό Σταδίου – Ποιές εταιρείες επενδύουν και ποιά κτίρια αξιοποιούνται

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

Άνοιξε στην Κρήτη το πρώτο παραθαλάσσιο 5άστερο resort της JW Marriott στη Μεσόγειο

Ολοκληρώνεται το 2026 η επένδυση στο ιστορικό Μέγαρο Αθηνογένους στη Σταδίου

[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο του 2026 το νέο IKOS Kissamos – Τι θα περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project

Στην Ομόνοια το πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου Ruby στην Ελλάδα – Πώς θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της Intercontinental

The Ellinikon: δείτε που ακριβώς θα γίνουν όλα τα μεγάλα έργα – Σε ποιά σημεία θα γίνουν τα ξενοδοχεία και malls

Ολοκληρώνονται 3 έργα “πράσινων” γραφείων της Noval στο Μαρούσι το 2025 – Δείτε ποιά κτίρια “μεταμορφώνονται”

“Στα σκαριά” η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση Hills & Sea στην Κέα – Ποιά γνωστή εταιρεία επενδύει

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

[VIDEO] The Ellinikon: και επίσημα το νέο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα ο ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα στον “πράσινο” ουρανοξύστη κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ
TRENDING
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 εβδομάδα ago
Σε νέο εμπορικό πόλο θα μεταμορφωθεί από το Σκλαβενίτη το πρώην εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago
5 νέες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε ακίνητα στην οδό Σταδίου – Ποιές εταιρείες επενδύουν και ποιά κτίρια αξιοποιούνται
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago
Άνοιξε στην Κρήτη το πρώτο παραθαλάσσιο 5άστερο resort της JW Marriott στη Μεσόγειο
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago
Ολοκληρώνεται το 2026 η επένδυση στο ιστορικό Μέγαρο Αθηνογένους στη Σταδίου