ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λιγότερες πωλήσεις κινητών και ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2018
Published
7 έτη agoon
By
NewsroomΤο 2018 πουλήθηκαν στη χώρα μας λιγότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και λιγότερα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα από ό,τι το 2017, ενώ για το 2019 αναμένεται νέα μείωση στις πωλήσεις τους.
Στην ελληνική αγορά διατέθηκε το 2018 μικρότερος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά 1% σε σχέση με το 2017, ενώ φέτος αναμένεται μεγάλη μείωση 23%. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα πωλήθηκαν το περασμένο έτος 412.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αριθμός που εκτιμάται ότι θα μειωθεί στους 317.000 το 2019.
Οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) δέχτηκαν το 2018 ισχυρό πλήγμα, με την αξία της αγοράς τους να μειώνεται κατά 46,1% και να διαμορφώνεται σε 110 εκατ. ευρώ. Η εικόνα για το 2019 θα είναι και πάλι αρνητική, με την αναμενόμενη πτώση ωστόσο να περιορίζεται στο 21% και την αξία αγοράς να αγγίζει τα 87 εκατ.
Αντίθετα, ισχυρή ανάπτυξη σημειώθηκε το 2018 στις πωλήσεις smartphones με μεγάλη οθόνη (phablets), που έφθασαν τα 188 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 50,6%. Οι θετικές επιδόσεις θα συνεχιστούν και το 2019, με άνοδο 14,6% και αξία αγοράς 215 εκατ. ευρώ.
Το 2018 διατέθηκαν στην ελληνική αγορά συνολικά 1,858 εκατομμύρια συσκευές τηλεφώνων, εκ των οποίων οι 788.000 ήσαν smartphones και εξ αυτών οι 491.000 phablets. Για το 2019 αναμένονται πωλήσεις 1,644 εκατ. συσκευών, εκ των οποίων οι 706.000 smartphones και εξ αυτών οι 527.000 phablets.
Οι σχετικές εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στην «Έρευνα για την Αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών» που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) ως μέλος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Τεχνολογία (European IT Observatory – ΕΙΤΟ).
Αντίθετοι δρόμοι για Πληροφορική-Τηλεπικοινωνίες
Αντίθετους δρόμους ακολούθησαν οι αγορές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα το 2018, με την πρώτη να εμφανίζει θετικό πρόσημο και τη δεύτερη αρνητικό. Συνολικά πάντως, εικόνα στασιμότητας εμφάνισε η ελληνική βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία το 2018 εμφάνισε οριακή μείωση 0,1% στην αξία της έναντι του 2017, ενώ και το 2019 αναμένεται να καταγράψει οριακή υποχώρηση κατά 0,4%.
Η εικόνα της αγοράς ΤΠΕ στην Ελλάδα παρουσιάζει εικόνα στασιμότητας από το 2007, με εξαίρεση το 2014, όταν είχε θετικές επιδόσεις, και το 2017, όταν παρέμεινε σταθερή. Η αξία της εγχώριας αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 5,515 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 αναμένεται να μειωθεί οριακά στα 5,493 δισ. ευρώ.
Η εικόνα στους δύο επιμέρους ‘πυλώνες’ του κλάδου διέφερε, με την αγορά Πληροφορικής να ενισχύεται κατά 2,5% το 2018, ενώ αναμένεται να εμφανίσει οριακή άνοδο 0,9% το τρέχον έτος. Η αξία της διαμορφώθηκε σε 1,778 δισ. ευρώ το 2018, ενώ για φέτος η πρόβλεψη είναι 1,761 δισ. Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε το 2018 η ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών, που υποχώρησε κατά 1,3% στα 3,737 δισ. ευρώ, ενώ και το 2019 αναμένεται οριακή υποχώρησή της κατά 0,1% στα 3,732 δισ. ευρώ.
Η ελληνική αγορά πληροφορικής
Την παγκόσμια τάση, που θέλει τις αγορές Υπηρεσιών Πληροφορικής και Λογισμικού να ακολουθούν ανοδική πορεία, αναμένεται να ακολουθήσει η ελληνική αγορά Πληροφορικής φέτος, τάση που υπήρξε και το 2018. Αντίθετη θα είναι η διαδρομή του τομέα Εξοπλισμού Πληροφορικής, που βρέθηκε το 2018 -και θα παραμείνει το 2019- σε αρνητική τροχιά, παρά τις καλές επιδόσεις της κατηγορίας των servers.
Μικρή μείωση 1,1% κατέγραψε η αξία της ελληνικής αγοράς Εξοπλισμού Πληροφορικής το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπεται νέα σημαντική πτώση 11,9%. Η αξία της διαμορφώθηκε το 2018 σε 492 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 θα περιοριστεί περαιτέρω στα 434 εκατ.
Οι επιδόσεις του Εξοπλισμού Πληροφορικής συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την υποτονική επίδοση των πωλήσεων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη χώρα μας. Το 2018, η αξία της αγοράς Η/Υ κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,6%, ενώ για το 2019 αναμένεται ισχυρή πτώση 17,9%. Η αγορά διαμορφώθηκε σε 233 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ φέτος θα κινηθεί στα επίπεδα των 192 εκατ.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι επιμέρους κατηγορίες της αγοράς (φορητοί και σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές) σημείωσαν πέρυσι -και αναμένεται να παρουσιάσουν και φέτος- αρνητικά πρόσημα. Μικτή είναι η εικόνα της αγοράς ταμπλετών (tablets) στην Ελλάδα, η οποία το 2018 πέτυχε αύξηση τζίρου 2,1%, ενώ αναμένεται το πρόσημο να γίνει αρνητικό κατά 8,7% το 2019.
Από την άλλη, η ελληνική αγορά Υπηρεσιών Πληροφορικής ενισχύθηκε κατά 3,6% το 2018, ενώ το 2019 αναμένεται άνοδος 3,3%. Οι κλάδοι της εγχώριας οικονομίας που κατά κύριο λόγο επενδύουν σε Υπηρεσίες Πληροφορικής, είναι ο Χρηματοοικονομικός, οι Τηλεπικοινωνίες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δημόσιο και ο τομέας των Προσωπικών Καταναλωτικών Υπηρεσιών.
Ο τομέας Λογισμικού κινείται σταθερά ανοδικά την τελευταία διετία και θα κινηθεί ανάλογα και το 2019. Η αγορά Λογισμικού στην Ελλάδα διευρύνθηκε κατά 5,2% το 2018, ενώ το 2019 θα επεκταθεί εκ νέου κατά 3,1%, με την αξία αγοράς να διαμορφώνεται σε 282 εκατ. ευρώ πέρυσι και στα 293 εκατ. το τρέχον έτος.
Η αγορά Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα
Πορεία ανάλογη με αυτήν των τελευταίων ετών θα ακολουθήσει και το 2019 η ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα περιοριστεί ελαφρά φέτος, όπως είχε συμβεί και το 2018. Η αγορά Τηλεπικοινωνιών αναμένεται το 2019 να μειωθεί οριακά κατά 0,1%, με την αξία της στα 3,732 δισ. ευρώ.
Το 2018 ήταν κακή χρονιά για την αγορά Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών, η οποία μειώθηκε κατά 5,2% και διαμορφώθηκε στα 540 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος φέτος, με άνοδο 0,8% στα 545 εκατ. Θετικά για τις πωλήσεις Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών λειτουργούν οι επενδύσεις των παρόχων, είτε για την αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων δικτύων τους, είτε για τη δημιουργία ευρυζωνικών υποδομών επόμενης γενιάς.
Αντίθετα, η αγορά των συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα δέχεται από το 2017 ισχυρές πιέσεις, τάση που συνεχίστηκε το 2018 και θα συνεχισθεί και φέτος. Η αξία της αγοράς κινητών τηλεφώνων περιορίστηκε στα 315 εκατ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας πτώση 10,3%, ενώ το 2019 αναμένεται να βρεθεί στα 316 εκατ., ενισχυόμενη κατά 0,3%.
Η ελληνική εξαίρεση στην παγκόσμια αγορά
Χρονιά ανόδου αναμένεται να είναι το 2019 για την παγκόσμια αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία και το 2018 πέτυχε θετικό πρόσημο. Το 2019, η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ αναμένεται να διευρυνθεί κατά 3,2% έναντι του 2018, οπότε πέτυχε ανάπτυξη 4,1%. Σε απόλυτα μεγέθη, αυτές οι επιδόσεις μεταφράζονται σε αξία αγοράς 3,364 τρισ. ευρώ για το 2019, έναντι 3,261 τρισ. το 2018.
Ο παγκόσμιος χάρτης της βιομηχανίας ΤΠΕ είχε μόλις ένα αρνητικό πρόσημο το 2018, καθώς από τις συνολικά 35 αγορές που εξετάζονται μόλις σε μία, στην ελληνική, η αξία αγοράς υποχώρησε οριακά κατά 0,1%. Αλλά και για το 2019, η μόνη αγορά από τις 35, η οποία θα έχει οριακά αρνητικό πρόσημο 0,4%, αναμένεται να είναι η Ελλάδα.
“Πράσινο φως” για νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στην Ηγουμενίτσα
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μάνη – Πού θα γίνει
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
“Στα σκαριά” δέκα οικιστικές επενδύσεις για τον όμιλο AVAX – Ποιά άλλα μεγάλα έργα real estate δρομολογεί
3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο
Αυξήθηκαν κατά 8% οι τιμές πώλησης κατοικιών το 2025 – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΤτΕ
Γιατί οι off-market αγοραπωλησίες αποτελούν εναλλακτική επιλογή για υπερπολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο
Ποιό γνωστό πρώην βιομηχανικό κτίριο στο Ηράκλειο θα μεταμορφωθεί σε ξενοδοχείο 4 αστέρων
Ανοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα
3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
Ξεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο
Βρέθηκε επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ομόνοια – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur
12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές
Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
Προχωρά σταδιακά από τη Dimand το Votanikos Business Park στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα – Το 2027 η πρώτη παράδοση κτιρίου
“Πράσινο φως” για τη mega επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο – Τι θα περιλαμβάνει το νέο Hull Logistics Park
Κορυφαία προτεραιότητα της Noval η ολοκλήρωση του The Grid στο Μαρούσι – Ποιοί οι μισθωτές που έχουν ήδη “κλείσει”
Ανοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο
-
LOGISTICS3 εβδομάδες agoΝέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΞεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΒρέθηκε επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ομόνοια – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές





