Συνέντευξη παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Λάμπρο Σταυρόπουλο. Διαβάστε τι απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός στις ερωτήσεις που αφορούσαν την εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα και την πορεία ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας.
Η χώρα διανύει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Έχετε το βαρύ χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας. Ελπίζετε ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη υπό αυτές τις συνθήκες;
Ανάκαμψη υπάρχει και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει σοβαρά. Δεν είναι όση θα θέλαμε και απαιτείται για να πεισθούν οι αγορές ότι έχουμε υπερβεί οριστικά την κρίση. Όμως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν. Χρειαζόμαστε προφανώς χρόνο για να ολοκληρωθούν με συνέπεια οι διαδικασίες θεσμικής αναμόρφωσης που προωθεί η κυβέρνηση και βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα και εκκρεμότητες δεκαετιών.
Όμως αυτές οι δομικές εκκρεμότητες δεν είναι ορφανές. Έχουν πατρότητα. Κι αυτή ανήκει σε όσους σήμερα ομνύουν καθημερινά στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που όταν βρίσκονταν στην ηγεσία δεν τις έκαναν και τώρα υπόσχονται να τις κάνουν κρατώντας ένα μαγικό ραβδί.
Σε συνθήκες απουσίας πολιτικής σταθερότητας πώς είναι δυνατόν έτσι να υπάρξει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον;
Το ότι το 2019 είναι χρονιά εκλογών είναι γνωστό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Προφανώς σε όλες τις Δημοκρατικές χώρες γίνονται εκλογές και προφανώς οι επενδυτές λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το προεκλογικό κλίμα και κάνουν και τις προβλέψεις τους για το ενδεχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Μιλώντας όμως για την Ελλάδα, δεν νομίζω ότι η προοπτική των εκλογών το φθινόπωρο του 2019 θα αποτρέψει κάποιον επενδυτή να τοποθετηθεί στην Ελλάδα.
Δεν βοηθά και ο διεθνής περίγυρος –εξελίξεις στην Ιταλία, τουρκικές απειλές για ΑΟΖ και Αιγαίο κλπ. Σας προβληματίζει η κατάσταση αυτή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο στις αγορές;
Προφανώς ο διεθνής περίγυρος γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος. Όμως τρόπος να μπούμε σε γυάλινη σφαίρα δεν υπάρχει. Οφείλουμε να κάνουμε σωστές επιλογές ώστε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τα παράθυρα ευκαιρίας που πάντα υπάρχουν. Ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους. Όμως μιλώντας για διεθνή περίγυρο, μιλάμε για συσχετισμούς δύναμης. Άρα για την ανάγκη συμμαχιών και ισχυροποίησης της θέσης μας. Εδώ λοιπόν, έχουμε δύο μεγάλες επιλογές.
Μία η επιλογή είναι η Ελλάδα που επιδιώκει συμμαχίες και είναι μέσα στις διαδικασίες διαμόρφωσης λύσεων και συμμαχιών. Και η άλλη, η κλειστοφοβική λογική του απομονωτισμού και της αναπόλησης των αρχαίων μεγαλείων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται την πρώτη, που εκφράζεται σήμερα στη συμφωνία των Πρεσπών και στη νηφάλια και ρεαλιστική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της προοπτικής επίλυσης του Κυπριακού.