Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Τα μεγάλα έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας που θα μας απασχολήσουν το 2019

Newsroom

Published

on

Όπως έχει ήδη γραφτεί και όπως μαρτυρούν οι εξελίξεις ήδη από την αρχή της νέας χρονιάς, το 2019 είναι ένα πολλά υποσχόμενο έτος για την ανάταση των κατασκευών και την δρομολόγηση μεγάλων έργων και στον κλάδο της Ενέργειας. Αν και η χώρα βρίσκεται προ τριών εκλογικών αναμετρήσεων, αρχής γενομένης (ενδεχομένως) από την Άνοιξη, πολλά έργα έχουν πετύχει υψηλό βαθμό ωρίμανσης καθιστώντας την υλοποίησή τους θέμα χρόνου έπειτα από μακρά αναμονή.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ενεργειακά έργα κομβικής σημασίας βρίσκονται ήδη σε κατασκευή ή μόλις ένα βήμα πριν την κατασκευαστική τους φάση, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα σημαντικά έργα υποδομής, που θα συμβάλουν δραστικά στην ανάδειξη της χώρας στον πολυπόθητο ενεργειακό κόμβο που συζητείται τόσο έντονα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εκτόπισμα που θα έχει στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, το ypodomes.com εστιάζει στα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικής ενέργειας που θα μας απασχολήσουν φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές δεδομένου του μεγάλου κατασκευαστικού τους αντικειμένου.

Αναφερόμενοι στις μεγάλες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ξεκινάμε από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων. Έργα που έχουν πάρει το δρόμο τους και έχουν «βρει ρυθμό», δεδομένου ότι η Α’ φάση των καλωδιακών συνδέσεων έχει ολοκληρωθεί ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκεται πλέον και η Β΄Φάση, προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών διασυνδέσεων Λιβαδιού (Εύβοια)-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου. Ανάδοχος κοινοπραξία για το πρώτο έργο είναι η Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor ενώ για το δεύτερο η Prysmian. Η NARI Group Corporation επελέγη ως ανάδοχος για την κατασκευή του Υποσταθμού 150 KV στη Νάξο. 

Με τον διαγωνισμό για τη Γ’ Φάση της διασύνδεσης (με προϋπολογισμό 111 εκατ. ευρώ) να έχει επίσης ολοκληρωθεί με ανάδοχο τη Nexans, η εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η Γ’ Φάση, που έχει επισπευσθεί κατά 2 ολόκληρα χρόνια, περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου ενισχυτικού καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, με στόχο την πλήρη εξασφάλιση της απαιτούμενης αξιοπιστίας ηλεκτροδότησης των διασυνδεδεμένων νησιών σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες.

Ένα σημείο-ορόσημο που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της χρονιάς που μας πέρασε δίνοντας δυνατή «πάσα» για τις κατασκευαστικές εξελίξεις μέσα στο 2019, ήταν η συμβασιοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα ενεργειακά project της χώρας, της περίφημης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου ή αλλιώς της «μικρής» διασύνδεσης Κρήτης που αφορά την πρώτη καλωδιακή σύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η εν λόγω διασύνδεση, με συνολικό κόστος 384 εκατ. ευρώ, θα κατακτήσει το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο ενώ αναμένεται να καλύψει το 1/3 της ζήτησης ρεύματος της μεγαλονήσου. 

Για το πρώτο κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου  ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία Fulgor έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ, για το δεύτερο κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης η εταιρεία Prysmian Powerlink έναντι 125,9 εκατ. ευρώ ενώ για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο, η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια  με 41,09 εκατ. ευρώ.

Έπειτα από άκαρπες προσπάθειες εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης με τον Euroasia Interconnector για την υλοποίηση της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με προϋπολογισμό που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ ίδρυσε την εταιρεία ειδικού σκοπού «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection», με μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, ανακοινώνοντας μάλιστα πως έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις με τους βασικούς κατασκευαστές (υποθαλάσσια καλώδια, σταθμοί μετατροπής), οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία. Σημειώνεται ότι τόσο ο ΑΔΜΗΕ, όσο και ο Euroasia δηλώνουν έτοιμοι για την εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών (για το ίδιο έργο) σε πολύ σύντομο χρόνο.

Όπως έχει γίνει μάλιστα γνωστό, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνομιλίες και με τις 4 συστημικές τράπεζες οι οποίες επίσης ενδιαφέρονται για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, το οποίο σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ, μεγάλος μέρος των οποίων αφορά τη «μεγάλη» διασύνδεση.

Το έργο κρίνεται απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, εφόσον από το 2020 θα τεθούν σε ισχύ περιβαλλοντικοί περιορισμοί που θα σημάνουν την δραστική μείωση των  ρυπογόνων Σταθμών Παραγωγής που χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Δεδομένης της πίεσης χρόνου που υπάρχει πανταχόθεν σχετικά με το έργο πάντως, ο «λευκός καπνός» αναμένεται να φανεί μέσα στη χρονιά αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο εν τέλει θα υλοποιηθεί το έργο που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. 

Εξελίξεις όμως περιμένουμε και στο «μέτωπο» της αναβάθμισης της «ραχοκοκαλιάς» του Συστήματος Μεταφοράς προς την Πελοπόννησο με την ανάθεση των υποβρυχίων και υπόγειων καλωδιακών διασυνδέσεων 400 kV στην περιοχή Ρίου-Αντιρρίου (τμήμα του λεγόμενου «Διαδρόμου Α») σε Fulgor και Ελληνικά Καλώδια, ενός εμβληματικού έργου ύψους 105 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, ξεκίνησαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον «Διάδρομο Β» (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική), με ορίζοντα πλήρους ολοκλήρωσης το 2024. Για τις εναέριες Γραμμές Μεταφοράς, (έργο ύψους 32,7 εκατ. ευρώ) μάλιστα κατατέθηκαν 3 προσφορές το προηγούμενο διάστημα από 3 ενδιαφερόμενα σχήματα ενώ για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου (προϋπολογισμού 32,7 εκατ. ευρώ) εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 6 συμμετέχοντες στις αρχές της χρονιάς.

Ενδεικτική της δυναμικής που διαμορφώνεται στο πεδίο των επενδύσεων σε νέα ενεργειακά έργα είναι και η μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ, ύψους 255 εκατ. ευρώ, μιας από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Περισσότερα από 7 χιλ. χιλιόμετρα νέων υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα κατασκευαστούν, με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βελτίωση της αξιοπιστίας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

Στα της ΔΕΗ, ο λιγνιτικός σταθμός, «Πτολεμαΐδα 5» στη Βόρεια Ελλάδα, ένα τεράστιο ενεργειακό project ύψους 1,39 δισ. ευρώ έχει φτάσει πλέον στο μέσο περίπου της κατασκευαστικής φάσης. Η νέα μονάδα υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί σε λειτουργία μεταξύ των τελών του 2020 και των μέσων του 2021.

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement Macon
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL20 ώρες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ20 ώρες ago

Εγκρίθηκε έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στην Πάρο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
LOGISTICS20 ώρες ago

“Πράσινο φως” για το νέο κέντρο logistics της ΜΑΚΙΟΣ στον Ασπρόπυργο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Μεσσηνία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club - Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα mega αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ της Premia Properties – Σε ποιούς 5 τομείς θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Rocca a Mare Heraklion - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Ανοίγει το 2025 στην Κρήτη το πρώτο ξενοδοχείο Handwritten Collection της Accor στην Ελλάδα – Πού θα βρίσκεται

Premia Properties
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Σε μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών προχώρησε η PREMIA Properties

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Ρόδο

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Piraeus Retail Park - Φωτό: Trade Estates
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ7 ημέρες ago

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Τα έργα στο Μινιόν - Φωτό: POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κύμη Ευβοίας - Πηγή: ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL20 ώρες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

IKOS Olivia - Πηγή: SANI / IKOS
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Mega deal Goldman Sachs – SANI / IKOS – Πώς θα δημιουργηθεί το πρώτο Ikos Grand Resort στη Χαλκιδική

Το νέο retail park στο Ηράκλειο Κρήτης - Πηγή: Trade Estates
LOGISTICS3 εβδομάδες ago

Τα 2+2 μεγάλα έργα της Trade Estates – Πότε ανοίγει το επόμενο νέο εμπορικό πάρκο Top Parks στην Κρήτη

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

5 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία στα Ιόνια Νησιά – Δείτε σε ποιά νησιά θα γίνουν

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL20 ώρες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα real estate στο Ελληνικό – “Σηκώθηκε” και άλλο ο Riviera Tower

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Γορτυνίας 7 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη τα έργα για μια ακόμη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Άρτης 13 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).