REAL ESTATE
3 νέες τάσεις στο ελληνικό real estate – Πώς αλλάζει η αγορά γραφείων και εμπορικών χώρων
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΣχεδόν κοσμογονικές αλλαγές έχει φέρει η πανδημία στην αγορά real estate στην Ελλάδα. Τρεις είναι οι νέες μεγάλες τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν μετά το πέρας της πανδημίας και αφορούν όλα τα είδη ακινήτων, όπως δείχνει και η πρόσφατη έκθεση της Cerved Property Services, που δραστηριοποιείται στο χώρο της συμβουλευτικής real estate.
Νέα σύγχρονα βιοκλιματικά κτίρια γραφείων συγκεντρώνουν τη ζήτηση και λόγω μικρής προσφοράς οι τιμές είναι σημαντικά αυξημένες ενώ στους εμπορικούς χώρους (καταστήματα) η νέα τάση αφορά την διαπραγμάτευση των ενοικίων τους ως ποσοστό του τζίρου τους.
Όσον αφορά τα logistics, παρουσιάζονται σημαντικές προοπτικές τόσο για την ικανοποίηση της υπάρχουσας ζήτησης από το εσωτερικό (για παράδειγμα την διεκπεραίωση των online παραγγελιών) αλλά και το εξωτερικό.
Κτίρια γραφείων
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι μέσες τιμές γραφειακών χώρων κατέγραψαν αύξηση της τάσης του 4,2 % σε σχέση με το 2018. Είναι άξιο αναφοράς, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ότι το 74% των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία έχουν τοποθετήσεις σε γραφειακούς χώρους.
Η αγορά αυτή πάντως θα χρειασθεί να επαναξιολογηθεί όταν οι επιχειρήσεις, μετά την πανδημία Covid-19, επανέλθουν σtην ομαλότερη λειτουργία. Εάν το ποσοστό της τηλεργασίας παραμείνει υψηλό θα τεθούν νέοι κανόνες στην αγορά και στον τρόπο λειτουργίας των γραφείων. Όμως στην κατηγορία των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών θα υπάρχει σταθεροποίηση των τιμών των αποδόσεων και των μισθωμάτων, λόγω της έλλειψης σύγχρονων γραφειακών χώρων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η πανδημία επέφερε σταδιακά διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Έτσι στο επίπεδο των 27 χωρών μελών της ΕΕ το ποσοστό τηλεργασίας, προ Covid-19, βρισκόταν μόλις στο 5,4% ενώ με την εξέλιξη της πανδημίας το ποσοστό αυτό αυξήθηκε εντυπωσιακά.
Επίσης σημαντική επίπτωση στην αγορά γραφειακών χώρων μπορεί να επιφέρει το γεγονός ότι ποσοστό 26% των εταιρειών που εφάρμοσαν την εξ αποστάσεως εργασία θα την επεκτείνουν σε όλους τους εργαζομένους μετά την ολοκλήρωση του κύκλου αυτής της πανδημίας.
Ήδη έρευνα για την αγορά γραφειακών χώρων προτάσει ότι μία εταιρεία με 250 απασχολούμενους σε τηλεργασία θα αποταμιεύσει περί τα 30.000 ευρώ μόνον απο τα μειωμένα μισθώματα που θα καταβάλει για τα γραφεία της.
Κατά το 2020 καταγράφηκαν νέες μακροχρόνιες μισθώσεις 70.000-80.000 τ.μ. Αναφορικά με τα νέα πράσινα πρότυπα λειτουργίας των κτιρίων παρατηρείται μειωμένη προσφορά χώρων με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των μισθωμάτων. Όσον αφορά την εκτίμηση για το 2021 η προσθήκη νέων βιοκλιματικών γραφειακών χώρων θα προσεγγίσει τα 90.000 τ.μ.
Κατά το 2020 η ζήτηση για παλαιότερης τεχνολογίας κτίρια γραφείων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή με αποτέλεσμα οι ελεύθεροι πρός ενοικίαση γραφειακοί χώροι, στην ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής, να φθάσουν στο 8,6% επι του συνόλου των διαθέσιμων χώρων για επαγγελματική χρήση.
Εν τούτοις σε ζώνες με σημαντική συγκέντρωση ποιοτικών χώρων γραφείων όπως ο άξονας γύρω από την Λεωφόρο Κηφισίας έως την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων η διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων προς ενοικίαση περιορίσθηκε στο 6,76%. Αντίθετα σε κτίρια με πιο σύγχρονα πρότυπα κατασκευής τους οι ελεύθεροι προς ενοικίαση χώροι δεν ξεπέρασαν το 5%.
Οι αποδόσεις γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας και στους βασικούς άξονες συγκέντρωσης γραφείων έχουν σταθεροποιητικές τάσεις και κινήθηκαν κατά κανόνα στο 7%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις καταγράφηκαν χαμηλότερες αποδόσεις.
Εμπορικοί χώροι
Στα νέα δεδομένα της αγοράς εμπορικών χώρων λόγω της πανδημίας αρκετές εταιρείες με καταστήματα σε προβεβλημένα σημεία λιανικής διαπραγματεύονται την προσαρμογή των μισθωμάτων που πληρώνουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Το νέο μάλιστα μοντέλο που τείνει να επικρατήσει είναι οι μισθώτριες εταιρείες να διαπραγματεύονται τα μισθώματα ως ποσοστό του κύκλου εργασιών τους.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι σταδιακές on line αγορές έχουν διαμορφώσει μία έντονα ανοδική τάση η οποία έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών δικτύων σε σχέση πριν από την εφαρμογή των lockdowns.
Με τα τρέχοντα δεδομένα περί το 20% των πωλήσεών τους εν γένει εμπορικών επιχειρήσεων πραγματοποιούνται μέσω Διαδικτύου και το 80% μέσω της φυσικής παρουσίας των πελατών στα καταστήματά τους. Παρόλα αυτά μόλις το 20% επι του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων έχουν αναπτύξει εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου.
Εγκαταστάσεις logistics
Η πανδημία επέφερε σημαντική στροφή των καταναλωτικών συνηθειών προς τις αγορές μέσω διαδικτύου. Επιπρόσθετα η σταδιακή ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην Αν.Μεσόγειο προκάλεσε ισχυρή ζήτηση από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους για την μεταφορά, αποθήκευση και διανομή των προϊόντων τους στην χώρα μας.
Κατά το 2019 οι μισθωμένοι χώροι logistics έφθασαν τα 245.000 τ.μ έναντι 241.000 τ.μ κατά το 2018. Το Θριάσειο συγκεντρώνει το 68% της ζήτησης για μισθωμένους χώρους logistics με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι κατά το 2020 προστέθηκαν νέοι χώροι 100.000 τ.μ ενώ στο 2021 αναμένεται να εγκατασταθούν άλλα 100.000 τμ χώρων αποθήκευσης.
Οσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους χώρους logistics αυτό δεν προέρχεται μόνον από τους θεσμικούς επενδυτές της ευρύτερης αγοράς ακινήτων αλλά και τις μεγάλες εγχώριες και πολυεθνικές εταιρείες.
You may like
-
Αγορά κατοικίας: οι νέες τάσεις στις τιμές πώλησης κατοικιών στα Νότια Προάστια της Αθήνας το 2026
-
Από το Κεφαλάρι και την Πολιτεία έως την Εκάλη και τις οικογενειακές γειτονιές της Κηφισιάς – Τι δείχνουν οι τάσεις για αγορά κατοικίας ανά περιοχή
-
Αγορά κατοικίας: οι αγοραστές ή οι πωλητές ακινήτων βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση το 2026;
-
Ενοίκια: που κινούνται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας το 2026 – Δείτε παραδείγματα
-
Σε τι επίπεδα κινούνται τα ενοίκια κατοικιών στην Θεσσαλονίκη το 2026 – Ποιές οι τελευταίες τάσεις
-
Πόσα ακίνητα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers στην Ελλάδα – Πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για προσιτή στέγη
Νέο ξενοδοχείο στα “σκαριά” στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης – Τι περιλαμβάνει το έργο
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Δρυό της Πάρου
Πολεοδομικό “πράσινο φως” για τη νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στο Λιτόχωρο
Επεκτείνεται στην Κρήτη η Hilton – Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο ÉRA Hotel Heraklion στο κέντρο της πόλης
Προς αξιοποίηση ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ κοντά στην Ομόνοια – Τι αφορά ο διαγωνισμός
Αγορά κατοικίας: οι νέες τάσεις στις τιμές πώλησης κατοικιών στα Νότια Προάστια της Αθήνας το 2026
Διπλή διάκριση για το Elounda Hills στα International Property Awards 2026
Θετικά προχωρά το 2026 για τα τέσσερα εμπορικά κέντρα της Lamda Development σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Ποιό mall ξεχώρισε σε επιδόσεις
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην πόλη της Κω
“Στα σκαριά” τρία νέα ξενοδοχεία DoubleTree by Hilton στην Ελλάδα – Ποιες άλλες επενδύσεις προχωρά η Nova Constructions
The Ellinikon: παραδόθηκε ο πρώτος εμπορικός χώρος στη Riviera Galleria – Πώς προχωρά το The Ellinikon Mall
Σε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
Πώς θα αναβιώσει και θα γίνει 5άστερο το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελικών» στη Λιβαδειά
Προχωρά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Athenaeum InterContinental
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ερμού – Ποια εταιρεία προχωρά την επένδυση
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ηλεία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Πώς αλλάζουν την αγορά κατοικίας στον Πειραιά οι δύο μεγάλες οικιστικές επενδύσεις – Ποιές εταιρείες επενδύουν
Τι αλλάζει στο Project VORIA στο Μαρούσι με την ωρίμανση του σχεδιασμού – Πώς αναδιοργανώνεται το νέο 5άστερο ξενοδοχείο MGallery
Νέο αδειοδοτικό βήμα για τη μεγάλη επένδυση της Intracom στα Κουφονήσια – Τι σχεδιάζει στο Άνω Κουφονήσι
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο στην Καλλιθέα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το νέο mega mall στο The Ellinikon
[VIDEO] Εγκαινιάστηκε το νέο Wyndham Residences στη Μαρίνα Ζέας – Τι αφορούσε η επένδυση 25 εκατ. ευρώ
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
TRENDING
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 ημέρα agoThe Ellinikon: παραδόθηκε ο πρώτος εμπορικός χώρος στη Riviera Galleria – Πώς προχωρά το The Ellinikon Mall
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΠώς θα αναβιώσει και θα γίνει 5άστερο το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελικών» στη Λιβαδειά
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΠροχωρά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Athenaeum InterContinental
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ερμού – Ποια εταιρεία προχωρά την επένδυση








