Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

89 επιχειρήσεις έχουν ήδη στηριχθεί χρηματοδοτικά από το EquiFund

Newsroom

Published

on

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνουν μέχρι και το 4ο τρίμηνο του 2019, προκύπτει ότι 89 επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί από την πρωτοβουλία EquiFund και έχουν λάβει ποσά ανά περίπτωση από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι μερικά εκατομμύρια ευρώ – ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η κάθε επιχείρηση, για το αν έχει ανάγκη από κεφάλαια σποράς, εκκίνησης ή ανάπτυξης.

Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στις επιχειρήσεις αυτές έχει ξεπεράσει τα 96 εκατ. ευρώ.

Η πορεία έχει ακολουθήσει γεωμετρική πρόοδο, αφού το προηγούμενο έτος (2018) τα επενδυμένα κεφάλαια ανέρχονταν σε είκοσι εκατ. ευρώ, ενώ μόλις το προηγούμενο εξάμηνο (Ιούνιος 2019) εκτοξεύθηκαν σε 43 εκατ. ευρώ.

Αυτά αναφέρει σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ) ο Γιώργος Γιακουμάκης, Project Manager του European Investment Fund (EIF).

Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:

Η πρωτοβουλία

Το EquiFund αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και δημιουργήθηκε με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της εξέλιξης του τομέα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα.

Ο ανωτέρω σκοπός της πρωτοβουλίας επιτυγχάνεται με τη διοχέτευση κεφαλαίων από το EquiFund σε ενδιάμεσους χρηματοοικονομικούς φορείς, δηλαδή σε επιλεγμένες από το ΕΤαΕ ομάδες διαχείρισης, με την κατάλληλη τεχνογνωσία, οι οποίες στη συνέχεια προβαίνουν, με επαγγελματικό και ανεξάρτητο τρόπο, στην επιλογή των επιχειρηματικών σχημάτων και ιδεών που θα χρηματοδοτήσουν.

Η διαχείριση της πρωτοβουλίας ανατέθηκε αποκλειστικά στο ΕΤαΕ και το αρχικό κεφάλαιο που ορίστηκε να διοχετευτεί σε αυτήν ανήλθε στα 260εκ. ευρώ, 200εκ. από εθνικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) και 60εκ. από το ΕΤαΕ.

Η ανωτέρω αρχική δέσμευση των ΕΠΑνΕΚ/ΕΤαΕ αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την ανάπτυξη περαιτέρω προσπαθειών εκ μέρους των διαχειριστικών ομάδων των ταμείων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια και ιδιωτών επενδυτών. Ήδη δε με την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων, η πρωτοβουλία έχει αγγίξει τα 450εκ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Η πρωτοβουλία του EquiFund στηρίζει την επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που είναι εγγενές στον τομέα αυτού του είδους των επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει το ρίσκο που συνεπάγεται η επένδυση σε μια επιχείρηση που μόλις συστάθηκε ή σε μια επιχειρηματική ιδέα που δεν έχει δοκιμαστεί πλήρως στην αγορά ή σε ένα προϊόν που στηρίζεται στην καινοτομία και την έρευνα. Αλλά μόνο όταν η ιδέα, η ομάδα και το όλο εγχείρημα προδιαγράφονται βιώσιμα και προσοδοφόρα.

Ο σχεδιασμός

Η πρωτοβουλία του EquiFund αποτελεί πλέον παράδειγμα καλής πρακτικής στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την υποστήριξη χρηματοοικονομικών εργαλείων. Σε αυτό συνετέλεσε η ιδιαίτερη, στοχευμένη προσοχή και επιμέλεια, με τις οποίες περιβλήθηκε η όλη πρωτοβουλία ήδη από τα αρχικά στάδια του σχεδιασμού της και πριν ακόμη την έναρξη της διαδικασίας της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες διαχειριστικές ομάδες.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που σηματοδότησε την έναρξη της πρωτοβουλίας ήταν (όπως άλλωστε εξακολουθεί να είναι) η ανάληψη ουσιαστικής δέσμευσης για την επιτυχία του εγχειρήματος από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Εξίσου σημαντική όμως υπήρξε – και εξακολουθεί να είναι – η υποδειγματική συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο ΕΤαΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμόδιων φορέων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν να επιτευχθούν σε χρόνο ρεκόρ τόσο το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της συμφωνίας χρηματοδότησης ανάμεσα στο ΕΤαΕ και την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η έναρξη της διαδικασίας της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Η όλη πρωτοβουλία σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, καθ’Α όσον η ύπαρξη του χρηματοδοτικού κενού στον τομέα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα ήταν μία από τις διαπιστώσεις της εκ των προτέρων αξιολόγησης που εκπονήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, πριν δηλαδή ακόμη την ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εργαλείων. Επιπρόσθετα, το ίδιο το ΕΤαΕ αξιολόγησε την αγορά και αναγνώρισε και αυτό την ύπαρξη του κενού αυτού και το μέγεθός του.

Ο σχεδιασμός της πρωτοβουλίας έθεσε το γενικό πλαίσιο των επενδυτικών σκοπών που θα έπρεπε να εξυπηρετήσει, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες αλλά και τις άλλες δράσεις της ευρύτερης στόχευσης των συναρμόδιων φορέων. Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η εταιρική διακυβέρνηση του σχήματος εμπιστεύεται την επενδυτική δραστηριότητα και τις επενδυτικές επιλογές σε διαχειριστικές ομάδες, οι οποίες επιλέγονται από το ΕΤαΕ. Το ΕΤαΕ μέσω της διαδικασίας της πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων αξιολογεί τις προτάσεις και τα σχήματα, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες αξιολόγησης που αυτό τηρεί σε όλες τις ανάλογες εργασίες του και πάντοτε με βάση τους εσωτερικούς του κανονισμούς. Στη συνέχεια, οι επιλεγμένες από το ΕΤαΕ διαχειριστικές ομάδες έχουν την αποκλειστική ευχέρεια να προβούν οι ίδιες στην αξιολόγηση των προτάσεων και των επιχειρηματικών εγχειρημάτων και τελικώς στην επιλογή αυτών, στις οποίες θα επενδύσουν. Το ΕΤαΕ παρακολουθεί το έργο των διαχειριστικών ομάδων και αναφέρεται για την πρόοδο της όλης πρωτοβουλίας στην επιτροπή παρακολούθησης της ελληνικής κυβέρνησης (Ανώτατο Συμβούλιο). Η ανωτέρω δομή εξασφαλίζει τα εχέγγυα, ότι η επενδυτική δραστηριότητα θα είναι ανεμπόδιστη και ανεξάρτητη. Πράγματι, ο ανωτέρω σχεδιασμός είχε ως αποτέλεσμα η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων να προσελκύσει διαχειριστικές ομάδες υψηλών προδιαγραφών, να δώσει θετικό μήνυμα στην αγορά, ώστε να διευκολύνει τις ομάδες αυτές στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών και βεβαίως να κινητοποιήσει επιχειρηματίες, ώστε να απευθυνθούν στις ομάδες.

Βεβαίως να αναφερθεί, ότι σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των ανωτέρω αποτελεσμάτων διαδραμάτισε και το κανονιστικό πλαίσιο των ΕΔΕΤ για την παρούσα προγραμματική περίοδο. Ενδεικτικά, θα πρέπει να αναφερθούν δύο στοιχεία του: αφενός η δυνατότητα των ΕΔΕΤ να υποστηρίζουν τα επενδυτικά σχήματα και μετά το τέλος της προγραμματικής περιόδου, ακολουθώντας την κοινή πρακτική τέτοιων σχημάτων που έχουν διάρκεια δέκα ετών, αφετέρου η δυνατότητά τους να προσφέρουν στους ιδιώτες επενδυτές ευνοϊκούς όρους κατά την διανομή των τυχόν αποδόσεων, προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο επενδυτές που ίσως να μην αναλάμβαναν σε άλλη περίπτωση το σχετικό ρίσκο.

Η στόχευση

Το EquiFund είναι μια πρωτοβουλία μοναδικού εύρους και βάθους. Ξεκίνησε διαθέτοντας τα απαιτούμενα κεφάλαια για να συμπληρώσει το χρηματοδοτικό κενό του τομέα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα. Είναι μια πρωτοβουλία που καλύπτει όλη την χώρα, τους περισσότερους τομείς της οικονομίας και όλα τα στάδια επιχειρηματικής ωρίμανσης μιας επιχείρησης – από την σύστασή της μέχρι και την ανάπτυξή της, ως και την ανάπτυξη ήδη υφισταμένων επιχειρήσεων. Ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας ήταν η στήριξη και πάλι των νεοφυών εταιριών (start-ups), οι οποίες και αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της επιχειρηματικότητας (το παράθυρο της πρωτοβουλίας με την ονομασία Early Stage). Και φυσικά υπάρχει και η στόχευση σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια ανάπτυξης (το παράθυρο Growth). Όμως παραλλήλως το EquiFund εισήγαγε την ενίσχυση επιχειρηματικών εγχειρημάτων και σε πρωθύστερο στάδιο, με κεφάλαια σποράς (seed capital), μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer) και επιχειρηματικής επιτάχυνσης (accelerators) (το παράθυρο Innovation). Ειδικά για την μεταφορά τεχνολογίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καινοτομία βασίζεται τις περισσότερες φορές στην έρευνα και ξεκινάει μέσα σε ένα εργαστήριο. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να υποβοηθήσει την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και να φέρει καινούργιες καινοτόμες επιχειρήσεις στη ζωή. Ευελπιστούμε ότι η πρωτοβουλία θα συμβάλει, στο μέτρο που της αναλογεί, στην ανάσχεση του διαβόητου πλέον braindrain.

Η διαδικασία

Το ΕΤαΕ με βάση τους εσωτερικούς του κανονισμούς και διαδικασίες επέλεξε τις πλέον κατάλληλες διαχειριστικές ομάδες, στις οποίες και ανέθεσε τη διαδικασία επιλογής και επένδυσης σε επιχειρηματικά σχέδια και ιδέες.

Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη μέσω ανοιχτής πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΤαΕ στις 28.12.2016. Συμπληρωματικά έγγραφα με λίστες ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικώς με την πρόσκληση αναρτήθηκαν στην ίδια ιστοσελίδα στις 13.02.2017. Η πρόσκληση απευθυνόταν σε υποψηφίους που θα ενδιαφέρονταν να υποβάλλουν προτάσεις για οποιονδήποτε από τους τομείς της «καινοτομίας», των «νεοφυών» ή της «ανάπτυξης» για οποιοδήποτε, δηλαδή, από τα τρία παράθυρα στόχευσης της πρωτοβουλίας.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων ορίσθηκε η 1η Μαρτίου 2017.

Όπως προκύπτει από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε υπήρξε εντονότατο: υποβλήθηκαν 48 συνολικά αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε προτάσεις σύστασης διαχειριστικών ομάδων που αντιπροσώπευαν κεφάλαια συνολικού ύψους 1,7 δις ευρώ περίπου.

Η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης ήταν άμεση και η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε ξεχωριστά για κάθε παράθυρο.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης διενεργήθηκαν από το άκρως εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΤαΕ, σύμφωνα με τα κριτήρια που έθετε η πρόσκληση και κατά τη συνήθη διαδικασία που προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί του ΕΤαΕ και ανέδειξαν ως τελικώς επιλεγείσες εννέα διαχειριστικές ομάδες, η επιλογή των οποίων έτυχε της έγκρισης του Δ.Σ. του ΕΤαΕ, σύμφωνα πάντοτε με τους εσωτερικούς του κανονισμούς.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνουν μέχρι και το 4ο τρίμηνο του 2019, προκύπτει ότι ογδόντα εννέα επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί από την πρωτοβουλία και έχουν λάβει ποσά ανά περίπτωση από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι μερικά εκατομμύρια ευρώ – ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η κάθε επιχείρηση, για το αν έχει ανάγκη από κεφάλαια σποράς, εκκίνησης ή ανάπτυξης.

Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στις επιχειρήσεις αυτές έχει ξεπεράσει τα ενενήντα έξι εκατ. ευρώ.

Η πορεία έχει ακολουθήσει γεωμετρική πρόοδο, αφού το προηγούμενο έτος (2018) τα επενδυμένα κεφάλαια ανέρχονταν σε είκοσι εκατ. ευρώ, ενώ μόλις το προηγούμενο εξάμηνο (Ιούνιος 2019) εκτοξεύθηκαν σε σαράντα τρία εκατ. ευρώ.

Η υποστήριξη Έρευνας και Τεχνολογίας

Έχουν υποστηριχθεί επιχειρηματικές προσπάθειες που κάνουν πράξη την εμπορική αξιοποίηση ερευνητικής δραστηριότητας από τους ίδιους τους ερευνητές. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αλλά και σε χημικά και προηγμένα υλικά, ενέργεια και βιοεπιστήμες.

Έως τώρα, το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της πρωτοβουλίας έχει συμπεριλάβει στις τάξεις του επιστήμονες από μια πληθώρα ακαδημαϊκών και ερευνητικών Ιδρυμάτων, όπως το Τεχνολογικό Πάρκο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το ΤΕΙ Κρήτης, το ΤΕΙ Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος και το επιχειρηματικό του πάρκο, Λεύκιππος.

Η μόχλευση

Στα χρήματα που επενδύονται από τα ταμεία υπάρχει ήδη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Περισσότεροι από 150 επενδυτές συνέδραμαν την πρωτοβουλία, ενισχύοντας τα επενδυτικά σχήματα. Επί του παρόντος, πέραν του ΕΠΑνΕΚ και του ΕΤαΕ, στους επενδυτές – οι οποίοι δεν είναι μόνο εγχώριοι – συγκαταλέγονται κυρίως μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές, που δείχνουν εμπιστοσύνη στα επενδυτικά σχήματα που επιλέγονται από το ΕΤαΕ. Πέραν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επένδυσαν στα funds (στα ταμεία, δηλαδή, κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που υποστηρίζονται από το EquiFund) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD) αλλά και η Παρευξείνια Τράπεζα (BSTDB). Επίσης, επένδυσαν το ΕΤΕΑΝ και ελληνικές τράπεζες. Το σύνολο των επενδυτών συμπεριλαμβάνει φυσικά πρόσωπα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Όμως, υπάρχει και μια επιπρόσθετη μόχλευση, μια μόχλευση σε άλλο επίπεδο: κάθε επένδυση που πραγματοποιείται από οποιοδήποτε από τα funds ενέχει την δυναμική, λόγω του θετικού μηνύματος που δίνει στις αγορές, να προσελκύσει και άλλους επενδυτές, πέραν αυτών του EquiFund, που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην επένδυση. Έχει παρατηρηθεί έως τώρα στην πράξη, ότι κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται από τους πόρους των ΕΔΕΤ μέσω της πρωτοβουλίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιστοιχεί σε περίπου 4,5 ευρώ συνολικών επενδύσεων προς τις επιχειρήσεις αυτές.

Η γεωγραφική κάλυψη

Η γεωγραφική κατανομή των επενδεδυμένων κεφαλαίων φαίνεται να ακολουθεί την πληθυσμιακή κατανομή. Περισσότερο από το ένα δεύτερο των μέχρι τώρα επενδεδυμένων κεφαλαίων έχουν κατευθυνθεί στην Αττική. Όμως, επιχειρηματικά εγχειρήματα έχουν υποστηριχθεί σε πολλές περιφέρειες με επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από το EquiFund να έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τα Χανιά και το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά.

Η συνέχεια

Υπενθυμίζεται ότι η επενδυτική περίοδος των υφιστάμενων ταμείων δε μπορεί να ξεπεράσει το έτος 2023. Μετά το 2023 και για μια περίοδο 4 ετών, θα γίνονται συμπληρωματικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει χρηματοδότηση πριν το 2023.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο των ΕΔΕΤ, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται για την καινούργια προγραμματική περίοδο, είναι δυνατή η περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοβουλίας EquiFund για τη μελλοντική ανάπτυξη πρόσθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Τα εργαλεία αυτά μπορεί να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα ήδη υπάρχοντα (των οποίων η κυρίως επενδυτική δραστηριότητα θα έχει ολοκληρωθεί) ή να είναι νέα που απευθύνονται σε καινούργιους τομείς / προτεραιότητες. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της τελικής επιλογής θα εξαρτάται από τα αρχικά κεφάλαια που θα διατεθούν και από τις ανάγκες της αγοράς.

Πέρα από τους αριθμούς

Το συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο, καθώς αναφερόμαστε σε αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα, που χωρίς την πρωτοβουλία αυτή πιθανώς δεν θα ετύγχαναν χρηματοδότησης και κατά συνέπεια δεν θα επιβίωναν ή δεν θα επέλεγαν τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά εργασίας.

Οι επιχειρήσεις εξασφάλισαν τα κεφάλαια αλλά και την τεχνική υποστήριξη σε ορισμένες περιπτώσεις για να πετύχουν το επόμενο επιχειρηματικό τους βήμα: να προσεγγίσουν καινούργιες αγορές, να διευρύνουν το πελατολόγιό τους σε υπάρχουσες, να τελειοποιήσουν το πρωτότυπό τους ή να αναπτύξουν το προϊόν τους. Να μεγαλώσουν σε εμπειρία αλλά και σε προσωπικό.

Υπήρξαν περιπτώσεις που μετά την επένδυση των ταμείων οι επιχειρήσεις πέτυχαν την συγκέντρωση επιπρόσθετων κεφαλαίων σε μεταγενέστερο στάδιο με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών του εξωτερικού αυξάνοντας την ίδια στιγμή και την αποτίμησή τους.

Δημιουργείται ένα βήμα για να εισέλθει η Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Οι Έλληνες δυνητικοί επιχειρηματίες εμπνέονται από τις επιτυχημένες περιπτώσεις χρηματοδότησης.

Έλληνες του εξωτερικού εγκαθιστούν τμήματα των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα

Mια άλλη διάσταση του αντίκτυπου που είχε το EquiFund στην ελληνική αγορά: αυτή της διεύρυνσης της κοινότητας των ατόμων που σχετίζονται με τη διαχείριση τέτοιων ταμείων. Με το EquiFund υποστηρίχθηκαν όχι μόνο υφιστάμενες διαχειριστικές ομάδες αλλά και καινούργιες, ελπιδοφόρες ομάδες που σχηματίστηκαν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πρωτοβουλίας. Επίσης, υποστηρίχθηκαν υφιστάμενες ομάδες που όμως ενισχύθηκαν σημαντικά με συνεργασίες εντός και εκτός της χώρας. Υπήρξαν ομάδες που αναπτύχθηκαν περαιτέρω και υποδέχτηκαν καινούργια στελέχη, μεγαλώνοντας έτσι τον πληθυσμό των ατόμων που ασχολούνται με τον τομέα αυτό.

Η παρακαταθήκη

Ένας μεγαλύτερος αριθμός διαχειριστικών ομάδων θα βρίσκεται – μετά το πέρας της επενδυτικής δραστηριότητας των υφιστάμενων funds – σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ανάμεσα σε αυτούς και του ΕΤαΕ.

Επιχειρήσεις δημιουργούνται και αναπτύσσονται.

Επαφές όλων αυτών των παραγόντων με τις αγορές του εξωτερικού παγιώνονται.

Σχέσεις εμπιστοσύνης θεμελιώνονται.

Το οικοσύστημα, λοιπόν, διευρύνεται και ωριμάζει. Και βρίσκεται στο σημείο να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό, να αποτελέσει ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο στις προσπάθειες προώθησης της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό από τους Έλληνες της διασποράς, να εμπνεύσει τους Έλληνες επιχειρηματίες και να θέλξει αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Η επένδυση στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL4 ώρες ago

Επεκτείνει την παρουσία της στο Ελληνικό με νέα επένδυση 100 εκατ. ευρώ η Ten Brinke – Τι αφορά η νέα “συμμαχία” με τη Centric

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ώρες ago

Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο – Πού θα γίνει

Το νέο κτίριο γραφείων MOB1 της Hellenic Properties στο Μαρούσι - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ8 ώρες ago

Ολοκληρώνεται το έργο γραφείων της Hellenic Properties στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι – Ποιές ακόμη επενδύσεις σε γραφεία υλοποιεί

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ8 ώρες ago

Ποιά αλυσίδα supermarket αναζητά ακίνητα για νέα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα

Η οδός Αισχύλου στην περιοχή του Ψυρρή - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 ώρες ago

Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η Fattal – Σε ποιό γνωστό δρόμο θα γίνουν

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
RESIDENTIAL8 ώρες ago

Φοιτητική κατοικία: τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι για την εύρεση στέγης – Ενοίκια και διαθεσιμότητα τα μεγαλύτερα προβλήματα

Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Δύο νέα διατηρητέα κτίρια σε Πατησίων και Πειραιά απέκτησε η Μπλε Κέδρος

Μάνη - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μάνη

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο – Δείτε πού θα γίνει

Το ακίνητο στην οδό Χάρητος 3 στο Κολωνάκι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ποιό ακίνητο θα μετατραπεί σε νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι

Το ακίνητο στην οδό Γρ. Λαμπράκη 136 στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο δρομολογείται στο κέντρο του Πειραιά – Σε ποιόν κεντρικό δρόμο θα γίνει

Το νέο κτίριο με seviced apartments στην οδό Πειραιώς και Γερανίου - Πηγή: Blend Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο serviced apartments της Blend Development στην Ομόνοια – Ποιό γνωστό κτίριο μεταμορφώθηκε σε κατοικίες

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Το οικιστικό έργο Aura Residential στο The Ellinikon - Πηγή: Aura Residential
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Σε αδειοδοτική διαδικασία η μεγάλη οικιστική επένδυση Aura Residential στο The Ellinikon – Τι θα περιλαμβάνει και ποιές εταιρείες επενδύουν

Το Κτήμα Τατοΐου από ψηλά - Φωτό: Λ. Μάλαμας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Παράταση για το μεγάλο διαγωνισμό για το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά γνωστή εταιρεία real estate θα δηλώσει “παρών”

Το ακίνητο της Hellenic Properties στη Λεωφόρο Συγγρού - Πηγή: Hellenic Properties
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Σε εξέλιξη το mega οικιστικό έργο της Hellenic Properties στη Συγγρού – Ποιά άλλα έργα για κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία σχεδιάζει

Το ημιτελές ξενοδοχείο στην Αγία Μαρίνα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Από την Ella Resorts το νέο resort της Αττικής – Ποιό γνωστό εγκαταλελειμένο ακίνητο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με ιστορία θα μετατραπεί σε 5άστερο ξενοδοχείο

Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου στο Καρπενήσι - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Σε τροχιά αναβάθμισης το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου στην Ευρυτανία με τη δημιουργία ξενοδοχείου

Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Νέο “κύμα” ξενοδοχειακών συναλλαγών στην Ελλάδα – Οι 6 σημαντικότερες αγοραπωλησίες ξενοδοχείων το τελευταίο 3μηνο

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

Το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Η νέα επένδυση Voria στο Μαρούσι - Όμιλος Regency
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι

Το νέο συγκρότημα κατοικιών και supermarket της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες - Πηγή: Google Maps
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE2 μήνες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).