Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Οι νέες ρυθμίσεις πρέπει να εστιάζουν στους εισοδηματικά και φοροδοτικά αδύναμους

Newsroom

Published

on

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επισημαίνει ότι τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. δείχνουν τις παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν ανέλθει στα 104,37 δις ευρώ, έχοντας προστεθεί 4,44 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο.

Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που βεβαιώθηκαν εντός του 2018, έφτασαν τα 10,94 δις ευρώ, ενώ έμειναν απλήρωτα τα 9,15 δις ευρώ, αλλά με τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα αυξημένες στα 5,55 δις ευρώ, από 5,1 δις ευρώ το 2017. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2019 μειώθηκε ο αριθμός των οφειλετών από 4,2 εκ. σε 4,06 εκ., κυρίως, λόγω ένταξης σε διάφορες ρυθμίσεις, αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις σε 1,16 εκ.

Το θεωρητικά «εισπράξιμο ποσό» των 86,26 δις ευρώ που περιλαμβάνει χρέη ΔΕΚΟ και άλλων επιχειρήσεων, η Α.Α.Δ.Ε. θα επιχειρήσει να το εισπράξει από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών, αλλιώς θα το προσθέσει στη δεξαμενή των 18,11 δις ευρώ «ανεπίδεκτων είσπραξης». Το 2019, αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις της εφορίας βρίσκονται επιπλέον 674.190 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, που χάνουν κάθε μήνα τη μάχη πληρωμής φόρων. Το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης είναι 9 στα 10 φυσικά πρόσωπα να έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ και 6 στις 10 επιχειρήσεις να έχουν βαρύ φορτίο οφειλών.

Η νέα ρύθμιση που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να δώσει οικονομική ανάσα σε περίπου 4 εκ. ΑΦΜ, που χρωστούν στην εφορία. Η πλειονότητα των οφειλετών, περίπου 3,85 εκ. έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έως 10.000 ευρώ και χρωστούν συνολικά 3,31 δις ευρώ, εκ των οποίων σε ρύθμιση βρίσκονται περίπου 873,8 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 40%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από 5.000 έως 10.000 ευρώ οφείλονται από 1,4 εκ. φορολογούμενους με τα χρέη να ανέρχονται σε 1,18 δις ευρώ και σε ρύθμιση να βρίσκονται τα 320 εκ. ευρώ.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι, έως 3.000 ευρώ φόρο εισοδήματος, οφείλουν 1,19 εκ., με το χρέος στα 503 εκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ρυθμιστεί τα 147,9 εκ. ευρώ. Από το σύνολο των 104,4 δις ευρώ, ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία το 2018, σε ρύθμιση έχουν υπαχθεί τα 3,6 δις ευρώ, δηλαδή μόλις το 3,4%, επιβεβαιώνοντας πως οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη μηνιαία καταβολή των δόσεων με αποτέλεσμα να χάνουν τις ρυθμίσεις χρεών.

Αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει ότι το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας, όπου θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία, θα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Το όριο θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο ορίζεται σε 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου, υπό τη προϋπόθεση το ανεξόφλητο ποσό του δανείου να υπερβαίνει το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας.

Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει και τα επιχειρηματικά δάνεια που προσκρούουν σε εγγυήσεις πρώτης κατοικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες είναι, για ένα άτομο ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.500 ευρώ, για ζευγάρι 21.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Όλα τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, θα υποβάλλονται σε μια πλατφόρμα, που με αντικειμενικά κριτήρια, θα αποφασίζει την υπαγωγή ή όχι κάποιου στο νέο πλαίσιο, ενώ θα είναι δυνατή και η παρακολούθηση του συνολικού δανεισμού σε όλες τις τράπεζες. Οι τράπεζες επιθυμούν την αναδρομική ισχύ του νέου νόμου για εκκρεμείς περιπτώσεις, ενώ όσοι επιθυμούν θα μπορούν να μεταπηδήσουν στο νέο πλαίσιο.

Οι αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη έφτασαν συνολικά τις 220.000, εκ των οποίων οι 135.000 προσφυγές, εκκρεμούν. Από τις 85.000 που εκδικάστηκαν, οι 52.433 ολοκληρώθηκαν με 42.000 δημοσιευμένες αποφάσεις και οι υπόλοιπες έχουν ματαιωθεί ή συμβιβαστεί. Οι νέες αιτήσεις ανέρχονται σε 12.500 και συνεχίζονται με αυξητικούς ρυθμούς, αφού από τα 62,1 δις ευρώ στεγαστικά δάνεια τα 27,4 δις ευρώ είναι «κόκκινα». Από αυτά, τα 11,9 δις ευρώ ή το 43% έχουν ήδη καταγγελθεί και βρίσκονται υπό καθεστώς δικαστικής προστασίας, ενώ τα υπόλοιπα 15,5 δις ευρώ ή το 57% είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Οι τράπεζες εξέτασαν όλα τα σενάρια και κατέληξαν πως τα νέα όρια είναι ανάλογα του προηγούμενου νόμου. Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς για έγκριση, ώστε να νομοθετηθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, επισημαίνει: «…για άλλη μία φορά τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν το γεγονός, οι λίγοι να χρωστούν τα πολλά και οι πολλοί τα λίγα, τόσο στην εφορία, όσο και στις τράπεζες. Το ερώτημά μας είναι εάν τα νέα όρια για την πρώτη κατοικία θέτουν εκτός προστασίας αδύναμες κοινωνικά ομάδες και εάν διατηρούν το ύψος των δανείων, αντί να λειτουργούν ως “κόφτες” σε όσους τη δικαιούνται. Οι νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανείων που δρομολογούνται, θα πρέπει να εστιάζουν στους αποδεδειγμένα, εισοδηματικά και φοροδοτικά αδύναμους οφειλέτες, προστατεύοντας παράλληλα τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες…»

 

Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Sitia Bay Resort - Πηγή: ΙΚΤΙΝΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 ώρες ago

Υπεγράφη η συμφωνία ΙΚΤΙΝΟΣ – CBE CAPITAL για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Σητεία

Άποψη της Αράχωβας - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Eurokinissi
REAL ESTATE13 ώρες ago

Ποιά κατηγορία ακινήτων στην Ελλάδα παραμένει “ευκαιρία” με 50% χαμηλότερες τιμές από τα επίπεδα ρεκόρ του 2008

ΜΙΝΙΟΝ - Πηγή: DIMAND
REAL ESTATE14 ώρες ago

Έτος δημιουργίας νέας αξίας το 2026 για τη Dimand – Από ποιά μεγάλα έργα real estate θα κάνει exit φέτος και το 2026

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Πηγή: Canva
LOGISTICS14 ώρες ago

Ολοκληρώνεται το 2027 η νέα μεγάλη επένδυση logistics της Diakinissis στη Δυτική Αττική – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

City Hotel Thessaloniki - Πηγή: TOR Hotel Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση ανακαίνισης του City Hotel στη Θεσσαλονίκη

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Στο 1,9 δισ. ευρώ η αξία των υπό διαχείριση assets της PRODEA – Τι διευκρινίζει για τις πρόσφατες πωλήσεις ακινήτων και συμμετοχών

Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Εγκρίθηκε η απορρόφηση 3 θυγατρικών από την Trade Estates – Ποιές εταιρείες συγχωνεύονται

PLAY Theatrou - Πηγή: Israel Canada Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο Isla Brown στην Αθήνα – Πώς επεκτείνεται η Israel Canada στην Ελλάδα μέσω των Brown Hotels

Agora Modiano - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Αλλαγή “σελίδας” για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξει εκ νέου το 2026 ανανεωμένη

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν

Η ανανεωμένη Στοά Αρσακείου - Πηγή: Legendary Food
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν

Little Athens Project, Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

The Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls

ViOS Autograph Psychiko - - Πηγή: ViOS
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1

Agora Modiano - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Αλλαγή “σελίδας” για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξει εκ νέου το 2026 ανανεωμένη

Sokio Piraeus, BW Premier Collection - Πηγή: Sokio Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αττική και Μύκονο η Best Western – Στόχος ο διπλασιασμός των ξενοδοχείων της στην Ελλάδα έως το 2030

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για το έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αιτωλοακαρνανία – Με ποιές αλλαγές προχωρά η επένδυση

Το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια που θα αξιοποιηθεί - Πηγή: The Prosperity Group
RESIDENTIAL7 ημέρες ago

Αλλάζει “χέρια” το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιά εταιρεία από την Κύπρο θα υλοποιήσει την μεγάλη επένδυση με κατοικίες και μουσείο

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).