Σε κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να εξελιχθεί η νέα γενιά δικτύων 5G και οι αυξημένες δυνατότητες συνδεσιμότητας που προσφέρει. Δεν είναι τυχαίο ότι, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διεθνές επενδυτικό “μπαράζ”, που σχετίζεται με την τεχνολογία 5G. Νέα έκθεση της GSMA εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως, επενδύουν επί του παρόντος περίπου $160 δις ετησίως (capex) για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων τους.
Τα δίκτυα επόμενης, πέμπτης, γενιάς έχουν ήδη δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες σε επιχειρήσεις, καταναλωτές, την ίδια την οικονομία. Εκτιμάται ότι η τεχνολογία 5G μπορεί να εισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ πρόσθετη αξία $2,2 τρις τα επόμενα 15 χρόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το 2025, το 15% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής θα εξυπηρετείται από δίκτυα 5G, ενώ σε απόλυτα μεγέθη ο αριθμός των συνδέσεων θα έχει φθάσει το 1,4 δις. Έως τότε, το 5G θα καλύπτει περίπου το 30% των συνδέσεων σε αγορές, όπως η Κίνα και η Ευρώπη και το ήμισυ περίπου του συνόλου στις ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι μόνο φέτος, άλλες 16 μεγάλες αγορές αναμένεται να ενεργοποιήσουν δίκτυα 5G, μετά από τις πρώτες εκκινήσεις σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ το 2018. Παρά τη ραγδαία αύξηση του 5G, τα υφιστάμενα δίκτυα 4G θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των παγκόσμιων συνδέσεων έως το 2025 – από 43% πέρυσι.
Χρήστες του Διαδικτύου
H έκθεση της GSMA, που παρουσιάστηκε το MWC2019 στη Βαρκελώνη, κάνει και εκτιμήσεις για το τοπίο της συνδεσιμότητας παγκοσμίως έως το 2025. Έτσι, εκτιμά ότι έως τότε, ο αριθμός των παγκόσμιων συνδέσεων του Ίντερνετ θα τριπλασιαστεί στα 25 δις. Σχεδόν ευθέως ανάλογη με την παγκόσμια αύξηση της διείσδυσης του Διαδικτύου είναι και η άνοδος της δημοτικότητας του mobile internet. Σύμφωνα με την έκθεση, 1,4 δις άνθρωποι, παγκοσμίως, θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το κινητό Διαδίκτυο τα επόμενα επτά χρόνια. Αυτό, θα αυξήσει συνολικά τον αριθμό των συνδρομητών mobile internet διεθνώς στα 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025 (πάνω από το 60% του πληθυσμού).
Συνεισφορά
Η έκθεση υπογραμμίζει συνολικά το ρόλο των κινητών επικοινωνιών στο παγκόσμιο οικονομικό οικοσύστημα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κινητές τεχνολογίες και υπηρεσίες παρήγαγαν το 4,6% του ΑΕΠ παγκοσμίως πέρυσι, εισφέροντας $3,9 τρις. Η συνεισφορά αυτή προβλέπεται να αυξηθεί σε $4,8 τρις (4,8% του ΑΕΠ) έως το 2023. Ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών στήριξε σχεδόν 32 εκατ. θέσεις εργασίας το 2018 (άμεσα και έμμεσα) και συνέβαλε σημαντικά στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα, με περισσότερα από $500 δις που προέκυψαν από τη γενική φορολογία.
Πηγή: sepe.gr