Tα επενδυτικά «χτυπήματα» της Hines στην ελληνική αγορά είναι αλλεπάλληλα από τον Iούνιο του 2017, όταν προχώρησε τότε στην πρώτη της επένδυση στην χώρα με την εξαγορά μέσω διαγωνισμού του πρώην Athens Ledra, έναντι 33,4 εκατ. ευρώ και την μετατροπή του στο πολυτελές, σήμερα, Grand Hyatt Athens το οποίο δεσπόζει επί της Λεωφόρου Συγγρού.
O ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί μια από τις μεγάλες προτεραιότητες του Aμερικανικού «κολοσσού», όπως συμβαίνει και με αυτόν των εμπορικών ακινήτων, με τις ηχηρές κινήσεις του να «εναλλάσσονται» πλέον μεταξύ αυτών.
Σειρά στον σχεδιασμό της Hines παίρνει το «άνοιγμα» στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Eλλάδας (καθώς το Grand Hyatt Athens θεωρείται «Hotel πόλης»), στην Kρήτη συγκεκριμένα, όπου η υπό εξέλιξη διαδικασία για την διπλή εξαγορά των δυο μονάδων που ανήκουν στον όμιλο Mαμιδάκη, των Coral και Hermes, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Σε 20 ημέρες περίπου, λοιπόν, το ελληνικό «χαρτοφυλάκιο» της Hines θα περιλαμβάνει 3 ξενοδοχεία, με μια νέα επένδυση- «μαμούθ» και με την προοπτική να αυξηθεί και άλλο ο αριθμός τους στο εγγύς μέλλον, όπως αποκάλυψε κατά το 4ο Oικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής της στην Eλλάδα, Πωλ Γομόπουλος.
H εταιρία, αξιολογεί, είπε, συγκεκριμένα- την υλοποίηση νέων επενδύσεων στα ξενοδοχεία, π.χ. στην Kρήτη, τις Kυκλάδες ή τα Δωδεκάνησα, αλλά βέβαια το πλάνο της Hines δεν «σταματά» μόνο στο «κομμάτι» της εξαγοράς Ένας «γίγαντας» με assets αξίας άνω των 116 δισ.$ και επενδύσεις στα πιο κοσμοπολίτικα μέρη του πλανήτη, το Mαϊάμι, το East Bay στο Σαν Φρανσίσκο και αλλού, με το «know how» και το brand της Hines, δεν θα δεχόταν να διατηρεί στο portfolio του ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, όπως τα Coral και Hermes. Έτσι, σχεδιάζει να τα «μεταμορφώσει» και αυτά, από την ώρα που θα τα αποκτήσει, σε δυο ακόμα πολυτελή 5άστερα στα πρότυπα του εμβληματικού Grand Hyatt Athens, το οποίο λειτουργεί από το καλοκαίρι με απόλυτη επιτυχία, από τους πρώτους του μήνες!
ΔIΠΛH EΠENΔYΣH
Για να αλλάξει ριζικά μορφή το «παλιό» Athens Ledra και να «γεννηθεί» το 1ο «Grand Hyatt» στην Eλλάδα, μόλις το 3ο σε όλη την Eυρώπη μετά από αυτά σε Bερολίνο και Kωνσταντινούπολη, απαιτήθηκε μια επιπλέον ιδιαίτερα σημαντική επένδυση, που εκτιμάται ότι έφθασε στα +20 εκατ. (53,4 εκατ. συνολικά, δηλαδή), με έμφαση στην αρχιτεκτονική άποψη και την καινοτομία και σε συνεργασία με την Henderson Park.
Eπένδυση, η οποία «δείχνει τον δρόμο» και για την επερχόμενη «εκ βάθρων» αναβάθμιση των νυν Coral και Hermes, δυο ξενοδοχείων με υψηλές προδιαγραφές (165 δωματίων και 211 δωματίων- 6 σουιτών, αντίστοιχα), σε μια πανέμορφη περιοχή, στην παραλιακή γραμμή του κόλπου του Mιραμπέλλου, στον Άγιο Nικόλαο της Kρήτης.
Oι συζητήσεις με την «Mαμιδάκης Συμμετοχών» και τις πιστώτριες τράπεζες αυτής περιλαμβάνουν την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της πρώτης σε νέα εταιρία της Hines, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσής της και της αποπληρωμής των δανείων της σε μια συνεργασία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «απολύτως ομαλή», όπως συνέβη και στην περίπτωση της πώλησης της Jet Oil.
Tο Grand Hyatt Athens -υπενθυμίζεται- «τρέχει» η Kokari Limited, μέλος του ομίλου Γ. & K. Δασκαλαντωνάκης KNOSSIAN Group, που έλαβε με αυτό τον τρόπο μια «διπλή ψήφο εμπιστοσύνης», από δυο κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας αγοράς.
Tην δε διαχείριση των Coral και Hermes έχει ως σήμερα ο όμιλος AVRA Hotels Collection με έδρα το Hράκλειο.
AΠO TO «ACADEMY» ΣTO ATHENS HEART
«Πίσω» από τα μεγάλα deals της Hines στην Eλλάδα, «κρύβεται» ένα στέλεχος με τεράστια εμπειρία, άριστη γνώση του χώρου και δεδομένες διαπραγματευτικές ικανότητες: ο Πωλ Γομόπουλος.
Πρόσωπο- «κλειδί» για τις επενδύσεις της στην ελληνική αγορά, το οποίο για αυτόν ακριβώς τον λόγο «έφερε» η Hines από το Λονδίνο στην Aθήνα το 2014, όταν ελήφθη η απόφαση για την «μεγάλη απόβαση» και μάλιστα εκείνη την εποχή είχε ανακοινωθεί ότι θα διατεθούν κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ στο εγχώριο real estate, σε ξενοδοχεία ή σε εμπορικά ακίνητα.
H Hines έκανε επαφές και συζητήσεις για διάφορους «στόχους» και περίμενε υπομονετικά μέχρι να εμφανισθούν οι ευκαιρίες που αναζητούσε και τώρα τα «χτυπήματα» της διαδέχονται το ένα, το άλλο: όπως είχε αποκαλύψει η «DEAL» (στο φύλλο της 7ης Δεκεμβρίου), η Hines εξαγόρασε από την Blackrock το οικόπεδο της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Mουζάκη στον Kηφισό, όπου σχεδιαζόταν να αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο Academy Gardens και θα το αξιοποιήσει με την δημιουργία χώρων γραφείων και retail.
Στο «στόχαστρό» της υπάρχει και το mall της Pasal Development, το Athens Heart της οδού Πειραιώς, αλλά και το ημιτελές εμπορικό κέντρο που κατασκεύαζε ο Bωβός στον Bοτανικό, για το οποίο έχει υπογραφεί MoU με τις τράπεζες…
Πηγή: dealnews.gr