Στις 49,4 μονάδες έκλεισε τον Ιούνιο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Ύπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) τιμή υψηλότερη από τις 41,1 μονάδες του Μαΐου και υπέδειξε σημαντικά βραδύτερη συρρίκνωση των συνολικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα σε σύγκριση με το ναδίρ του Απριλίου.
Σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit, η ασθενέστερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της βραδύτερης μείωσης της παραγωγής. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν οριακός και ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, πριν ενταθεί η επιδημία COVID-19.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες επεσήμαναν, στο πλαίσιο της έρευνας, αύξηση της παραγωγής, η αύξηση συνδέθηκε γενικότερα με την επαναλειτουργία των εργοστασίων και των πελατών. Ωστόσο, οι προοπτικές για εξασθενημένη ζήτηση των πελατών οδήγησαν σε περαιτέρω γενικότερη μείωση.
Η ασθενέστερη μείωση των νέων παραγγελιών συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση της ζήτησης, καθώς ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι απέκτησαν νέους πελάτες. Ωστόσο, η μικρή μείωση ήταν σε πλήρη αντίθεση με την έντονη αύξηση που παρατηρήθηκε στην αρχή του έτους, πριν κλιμακωθεί η επιδημία. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν επίσης οριακά τον Ιούνιο, με τον ρυθμό μείωσης να εξασθενεί καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι πελάτες από το εξωτερικό άνοιξαν και πάλι.
Η ασθενέστερη ζήτηση των πελατών και το πολύμηνο κλείσιμο των εταιρειών οδήγησαν πολλές εταιρείες στη συνεχόμενη μείωση των θέσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους λόγω της ύπαρξης πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού. Ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε έντονα, μολονότι με ασθενέστερο ρυθμό.
Οι ελπίδες για επιστροφή των νέων παραγγελιών σε προπανδημίας επίπεδα, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η απόκτηση νέων πελατών αύξησαν τα επίπεδα αισιοδοξίας μεταξύ των Ελλήνων κατασκευαστών, η πρώτη ένδειξη θετικού κλίματος μετά τον Φεβρουάριο. Ο βαθμός εμπιστοσύνης ήταν ελαφρά κάτω από το μέσο όρο που επί μακρόν καταγράφεται στην ιστορία της έρευνας, ωστόσο παρέμεινε αισθητά κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στο 2020.
Η χαμηλότερη ζήτηση για εισροές και η εξασθενημένη αγοραστική δραστηριότητα μεταξύ των κατασκευαστών επέφερε περαιτέρω μείωση της επιβάρυνσης κόστους. Η έντονη υποχώρηση των τιμών εισροών ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών πώλησης για τέταρτο συνεχή μήνα. Οι εταιρείες έκαναν εκπτώσεις με σκοπό να προσελκύσουν νέους πελάτες και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους.
Τέλος, τα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων εξακολούθησαν να μειώνονται τον Ιούνιο, καθώς οι εταιρείες τα χρησιμοποίησαν για να καλύψουν τις ανάγκες των παραγγελιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ