Με μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ολοκληρώθηκε ο μεγαλύτερος αγροδιατροφικός διαγωνισμός Trophy – Τροφή Challenge, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», αναδεικνύοντας τους νικητές των τριών κατηγοριών.
«Εμείς είμαστε με αυτούς που τολμάνε, αυτούς που ρισκάρουν» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», Έφη Λαζαρίδου κατά την τοποθέτησή της. Χαρακτήρισε «ατμομηχανές» τα αγροδιατροφικά προϊόντα σημειώνοντας πως «όλες οι τελευταίες μελέτες καταδεικνύουν τόσο τη συνεισφορά τους στο ΑΕΠ της χώρας όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Πρόσθεσε επίσης ότι κατά την οικονομική κρίση που έπληξε την ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία «τα αγροδιατροφικά προϊόντα ήταν πρωταθλητές ειδικά στις εξαγωγές» υπογραμμίζοντας πως «από τα 18 πιο εξαγωγικά προϊόντα τα 13 ήταν αγροδιατροφικά».
Παράλληλα η κ. Λαζαρίδου μίλησε για μια νέα επένδυση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της προγραμματικής μελέτης και αφορά τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας Τροφίμων Θερμοκοιτίασης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων. Υπογράμμισε πως ανάλογα κέντρα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και σημείωσε «το ευρωπαϊκό δίκτυο τέτοιων δομών που υποστηρίζουν όχι μόνο την αγροδιατροφή αλλά όλους τους κλάδους μόνο για το 2019 περισσότερες από 19.000 επιχειρήσεις, οι οποίες κατάφεραν να «σηκώσουν» 1,2 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση, με τις μισές από αυτές να είναι νεοφυείς».
Από τη πλευρά του ο ιδρυτής του Industry Disruptors Game Changers, Μιχάλης Στάγκος έκανε λόγο για ένα νέο αγροδιατροφικό περιβάλλον που υπάρχει στη χώρα μας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο ανοίγει «νέους ορίζοντες» στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Στη συνέχεια μίλησε για τη σπουδαιότητα του διεθνούς διαγωνισμού Future Agro-challenge καθώς εκεί όσες εταιρίες βρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ιδέες αλλά και ευκαιρίες, και αυτό γιατί θα πραγματοποιήσουν ραντεβού με αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού αλλά και με επενδυτές.
Για μια «κρίση που δε φανταζόμασταν ποτέ» μίλησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Εύα Πολυζωγοπούλου αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού, συμπληρώνοντας πως «έχει ανατρέψει σχέδια όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για όλο τον πλανήτη».
Μιλώντας για το 3ετές πρόγραμμα του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος τόνισε ότι έχει ως στόχο να υποστηρίξει «το όραμα των νέων στην Ελλάδα να εισάγουν καινοτόμες λύσεις στον αγροτικό τομέα και στην ουσία να βοηθήσουν την χώρα να προοδεύσει» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Μεγάλος υποστηρικτής του προγράμματος δήλωσε ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ με μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα. Όπως επισήμανε το πρόγραμμα «προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει ήδη συγκριτικό πλεονέκτημα». Υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού από την χώρα μας έχει ήδη ανεβάσει την φήμη τη Ελλάδας και τόνισε πως με την «υγειονομική κρίση πίσω μας, ένας από τους κύριους στόχους της πρεσβείας είναι να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». Παράλληλα ανέφερε ότι είναι πεπεισμένος πως «οι ελληνικές start ups, και ειδικά αυτές στον αγροδιατροφικό τομέα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία και των ελληνικών εξαγωγών, προωθώντας τη μεσογειακή διατροφή, η οποία πλέον είναι ένα παγκόσμιο “brand”».
Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός αποτελούνταν από τρία μέρη, με το πρώτο να αφορά επιχειρηματικές προτάσεις σχετικά με την επεξεργασία και ποιότητα τροφίμων (Food-Tech Startups), το δεύτερο τις ιδέες που αφορούν τον πρωτογενή τομέα (Agri-Tech Startups) και το τρίτο τις προτάσεις που αφορούν είτε τον πρωτογενή τομέα είτε την επεξεργασία και ποιότητα τροφίμων και βρίσκονται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης (Agri-Tech & Food-Tech Ideas).
Συνολικά στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 73 ομάδες από 17 νομούς της χώρας και από αυτές 30 πέρασαν στο διήμερο bootcamp, όπου δέχτηκαν εντατική εκπαίδευση από μέντορες.
Στην κατηγορία Agri-Tech Start-up νικητής αναδείχθηκε η εταιρία Eliminatore, ενώ στην κατηγορία Food-Tech Start-up την πρώτη θέση πήρε η εταιρία Nanoplasmas Private Company, με την κάθε μια να παίρνει και χρηματικό έπαθλο ύψους 8.500 ευρώ. Τέλος, στην κατηγορία Agri-Tech & Food-Tech Idea, νικητής ήταν η εταιρία City Veg η οποία θα λάβει και το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ.
Παράλληλα, οι νικητές των κατηγοριών Agri-Tech Start-up και Food-Tech Start-up θα λάβουν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι μιας εβδομάδας στα ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Rutgers στις Η.Π.Α., όπου θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με ερευνητές, επιχειρηματίες και επενδυτές, ενώ έλαβαν και απ’ ευθείας συμμετοχή στον τελικό του παγκόσμιου αγροδιατροφικού διαγωνισμού Future Agro-challenge.
Αντίστοιχα, ο νικητής της κατηγορίας Agri-Tech & Food-Tech Idea εκτός του χρηματικού επάθλου, θα λάβει το απαραίτητο mentoring στους τομείς της πνευματικής ιδιοκτησίας, των λογιστικών και των φοροτεχνικών καθώς και σχετικά με την εμπορική εφαρμογή της ιδέας.
Σημειώνεται, ότι ο διαγωνισμός “Trophy – Τροφή Challenge” υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά”, υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και την υποστήριξη των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC).
Μέγας δωρητής του ευρύτερου προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και του διαγωνισμού «Trophy – Τροφή Challenge» ήταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Χορηγοί της φετινής διοργάνωσης ήταν η πρεσβεία των Η.Π.Α. και οι εταιρείες BAYER, BASF και Tuvunu. Τα μη χρηματικά έπαθλα τα προσέφεραν η VODAFONE Business, η δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής, ο εθελοντικός οργανισμός ΚΕΜΕΛ και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων RSM Greece.