Οι αριθμοί ορισμένες φορές δεν λένε την αλήθεια. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το κάνουν. Όπως αναφέρουν λοιπόν τα στοιχεία, οι εισηγμένες εταιρείες επένδυσης ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) προχώρησαν στη διάρκεια του 2018, σε απόκτηση ακινήτων αξίας 486,28 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά μόνο, η θυγατρική Real Estate εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, η Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ, υλοποίησε το περασμένο έτος επενδύσεις ύψους 285,6 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή που το 2017, η ίδια εταιρεία, είχε δαπανήσει για ανάλογους σκοπούς 71 εκατ. ευρώ.
Οι υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ με τις καλύτερες επιδόσεις, είχαν την εξής διακύμανση:
Grivalia: Επενδύσεις 144,3 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 140,5 εκατ. ευρώ το 2017
Trastor: Επενδύσεις 30,7 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 18,6 εκατ. ευρώ το 2017
Intercontinental International: Επενδύσεις 14,4 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 15,2 εκατ. ευρώ το 2017
Briq Properties: Επενδύσεις 11,3 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 1,9 εκατ. ευρώ το 2017
Υπάρχει λοιπόν, αναντίρρητα, μία ευνοϊκή συγκυρία για τις Real Estate επενδύσεις στη χώρα μας. Για την ακρίβεια ο κλάδος είναι ο μοναδικός που έχει τόσο έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς ελάχιστες είναι οι λοιπές επενδύσεις ανά την επικράτεια που αφορούν για παράδειγμα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, είτε γενικώς διαφορετικούς τομείς.
Η εθνική οικονομία βρίσκεται σε μία διαδικασία σταθεροποίησης. Όμως ακόμα δεν κινούμαστε στους βέλτιστους ρυθμούς. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά, με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2019, είχε μεγάλη πτώση στον κύκλο εργασιών. Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: «Γιατί παρότι η οικονομία δεν… πετάει, έχουμε τόσες πολλές επενδύσεις ακινήτων;». Η απάντηση είναι απλή. Πρώτον, διότι το Real Estate εξετάζει κυρίως τους μακροοικονομικούς δείκτες. Και η Ελλάδα στον πιο μακρινό αυτό ορίζοντα φαντάζει θελκτικός επενδυτικός προορισμός. Δεύτερον, διότι οι εταιρείες επένδυσης ακινήτων δύνανται να μισθώσουν ή να αγοράσουν κτίρια σε εξαιρετικά σημεία, των οποίων η αντικειμενική αξία έχει πέσει σημαντικά. Τρίτον, κομβικό ρόλο στην αύξηση των επενδύσεων Real Estate διαδραματίζει η αύξηση της ρευστότητας, ως αποτέλεσμα των ανοικτών πιστωτικών γραμμών από τις τράπεζες, καθώς και των ομολογιακών δανείων που έχουν εξασφαλίσει οι ΑΕΕΑΠ.
Παράλληλα, εξειδικευμένα στο κομμάτι των ξενοδοχειακών επενδύσεων, μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα προελαύνει. Το τουριστικό ρεύμα όλο και αυξάνεται, η αγορά νομοτελειακά θα τραβηχτεί προς τα πάνω από αυτή τη μεγάλη κινητικότητα, επομένως οι μεγάλες επενδύσεις έχουν το κατάλληλο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν. Διότι αυτό είναι το βασικό κίνητρο για κάθε επενδυτή. Το κέρδος. Άρα εφόσον οι συνθήκες σε μία χώρα ευνοούν την κερδοφορία, την ίδια στιγμή ευνοούν και συνολικά την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Χρήστος Δημόπουλος-bizness.gr