Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Φραγκογιάννης: ανάκαμψη μέσα από επενδύσεις στην πράσινη κυκλική οικονομία

Newsroom

Published

on

Την σημασία της ανάκαμψης μέσα από επενδύσεις πράσινης κυκλικής οικονομίας, που θα οδηγούν σε μείωση της ρύπανσης με βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στις τοποθετήσεις του στο 7ο ετήσιο «Green Energy Investments Forum» και στο 13ο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, που διοργάνωσε το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του ΕΚΠΑ, με την ιδιότητα του συντονιστή του BSEC-Green Energy Network και του αποκλειστικού κόμβου (Hub) του United Nations Academic Impact (UNAI) για την προώθηση του 7ου στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης (SDG7) που αφορά την «Καθαρή και Οικονομικά Προσιτή Ενέργεια».

«Ο δρόμος προς τα εμπρός για την ελληνική οικονομία δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εναλλακτικές πηγές με πράσινο αποτύπωμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης, σημειώνοντας ότι γι΄ αυτό το λόγο «η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας της». Υπογράμμισε δε, ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια και την καινοτομία, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνεχή βελτίωση της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κατάστασης στη χώρα». Βασική μας προτεραιότητα, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είναι η πλήρης απεξάρτηση από τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έως το 2028.

«Οι εθνικές πολιτικές βιώσιμης ανάκαμψης για να ξεπεραστεί η κρίση αυτή τη στιγμή, εν μέσω πανδημίας, δεν είναι επαρκείς, γι΄ αυτό και πρέπει να συνδυάζονται με προσπάθειες ενίσχυσης της διακρατικής πολυμερούς συνεργασίας με όλους τους δυνατούς και αμοιβαία επωφελείς τρόπους», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε δε, ότι «ο ΟΣΕΠ είναι το πιο κατάλληλο όχημα στην προώθηση της εποικοδομητικής και παραγωγικής συνεργασίας ανάμεσα στα 12 κράτη-μέλη του στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου».

Ο κ. Φραγκογιάννης διευκρίνισε ακόμα, ότι «στη μετα-Covid εποχή, η προσπάθειά μας για ψηφιακή ολοκλήρωση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια ανανεωμένη δέσμευση να υιοθετήσουμε την πράσινη ανάπτυξη». «Η ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και φιλικών προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικών ζητημάτων σε κάθε στάδιο της χάραξης πολιτικής μας, έχει ύψιστη σημασία» προσέθεσε. Υπό το πρίσμα αυτό, εστίασε στη σημασία της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για ένα σχέδιο δράσης ενίσχυσης της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων, με τη μετάβαση σε μια καθαρή κυκλική οικονομία και ταυτόχρονα την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας με ταυτόχρονη μείωση της ρύπανσης, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ουδέτερο κλίμα στην Ευρώπη έως το 2050. Συμφωνία, που όπως είπε, «θα ωθήσει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορονοϊού, μετατρέποντας τις πράσινες προκλήσεις σε ευκαιρίες καινοτομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας της». «Περισσότερο από το 30% του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης» αποσαφήνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «εκτός από τις επιχορηγήσεις των 19 δισ. ευρώ που διατίθενται στην Ελλάδα από το Ταμείο, προβλέπονται επίσης δάνεια 12,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό, οι κύριοι άξονες που προτείνει η Ελλάδα να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε οικιστικά και άλλα κτίρια, ηλεκτρικές διασυνδέσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ηλεκτροδότηση, μέτρα προστασίας της φύσης, αποξήρανση, χωρικό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.

Επιπλέον, ο κ. Φραγκογιάννης προσέθεσε, ότι η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης Επενδύσεων ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Greek Green Funds» για επιχειρηματικά κεφάλαια και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στους τομείς της παραγωγής και της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών εξοικονόμησης ενέργειας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Πρόγραμμα που αναμένεται να αποφέρει επενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ.

«Είναι σίγουρο ότι οι χώρες μας αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα που απαιτούν κοινή και συντονισμένη δράση, για σήμερα και την επόμενη μέρα» σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι «η διακρατική, πολυμερής συνεργασία μας σε διεθνές επίπεδο είναι το κλειδί». Ολοκληρώνοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ΟΣΕΠ μάς παρέχει μια χρήσιμη πλατφόρμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, καθώς αρχίζουμε να προετοιμάζουμε τον εαυτό μας για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας και να εισάγουμε τα απαραίτητα σχέδια ανάκαμψης, για να φέρουμε βιώσιμη πρόοδο και ευημερία σε όλα τα κράτη μέλη του και τους πολίτες του».

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments
REAL ESTATE18 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Δημόσια Πρόταση της Prodea Investments – Στο 112% η ζήτηση

Ξενία Καρτερού - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ22 ώρες ago

Σε νέα “εποχή” περνά και το Ξενία Καρτερού στο Ηράκλειο – Σε ποιά εταιρεία εκμισθώθηκε το ακίνητο προς αξιοποίηση για 40 χρόνια

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο – Που θα γίνει

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Σχοινούσα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Σχοινούσα

Η επένδυση στην Β' Ακτή Βούλας - Πηγή: Athens Beach Club / PILA Studio
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Ολοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα

Μάνη - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων “στα σκαριά” στη Μάνη – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

“Καλπάζει” στην Ελλάδα η αγορά πολυτελών κατοικιών άνω του 1 εκατ. ευρώ – Ποιές περιοχές κρατούν τα “σκήπτρα”

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Γραφεία στην Αττική: Η αγορά δύο – και τριών – ταχυτήτων, τα «πράσινα» κτίρια και η επιστροφή της ζήτησης

Το νέο Paradise Resort Evia, a Member of Radisson Individuals - Πηγή: Radisson
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Άνοιξε το νέο παραθαλάσσιο resort της Radisson στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται και γιατί η Radisson “ψηφίζει” Εύβοια

Αργολική Ριβιέρα - Πηγή: Canva Pro
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Οι νέοι χάρτες της εξοχικής κατοικίας – Σε ποιές 3 περιοχές στρέφεται το ενδιαφέρον στην ηπειρωτική Ελλάδα

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς

Το Μέγαρο ΤΑΝΠΥ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Ποιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει

Πηγή: Alpha Bank
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Προχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων

Η επένδυση στην Β' Ακτή Βούλας - Πηγή: Athens Beach Club / PILA Studio
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Ολοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα

Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Οι 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται σε κέντρο Αθήνας και Γλυφάδα

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890