Το υψηλό κόστος για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών καθυστερεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου της υγείας. Τουλάχιστον ένας στους δύο επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης (56%) υποστηρίζει ότι το κόστος της τεχνολογίας είναι αυτό, που καθυστερεί τον οργανισμό τους από το να γίνει πλήρως ψηφιακός. Στο μεταξύ, ένας στους δέκα επαγγελματίες του τομέα της υγείας πιστεύει ότι η πολυπλοκότητα της είναι αυτή, που παρεμποδίζει την περαιτέρω διείσδυση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη.
Συνολικά, αν και η υγεία είναι από τους τομείς που έχουν πολλά να περιμένουν από την τεχνολογία, μέχρι σήμερα η διείσδυσή της στο χώρο είναι μάλλον αργή, ειδικά σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες τάσεις. Για παράδειγμα, οι τεχνολογίες ρομποτικής, εικονικής πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης – σύμφωνα με νέα έρευνα της Deloitte – χρησιμοποιούνται σήμερα από ελάχιστες επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, λιγότεροι από ένας τους δέκα επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν σήμερα ρομποτική (7%), εικονική πραγματικότητα (3%) και τεχνητή νοημοσύνη (3%).
Μάλιστα, το 35% των επαγγελματιών του χώρου της υγείας εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια, πριν ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται γίνει πλήρως ψηφιακός. Επιπλέον, συνολικά, μόνο το 38% των ερωτηθέντων από την έρευνα αναφέρει ότι είναι ενήμερο για την ψηφιακή στρατηγική των οργανισμών τους.
Οφέλη
Η έρευνα της Deloitte επισημαίνει τα βήματα, που απαιτούνται, για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτά σχετίζονται με τη βελτίωση των βασικών τεχνολογικών υποδομών, τη βελτίωση της αποθήκευσης δεδομένων και της πρόσβασης στα δεδομένα υγείας, την καθιέρωση ισχυρών ρυθμίσεων για τη διαχείριση των δεδομένων και τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού. Για παράδειγμα, μόνο το 55% του προσωπικού αισθάνεται επαρκώς εκπαιδευμένο και μόλις το 7% θεωρεί τον εαυτό του ως “εμπειρογνώμονα” σε θέματα τεχνολογίας.
Η έρευνα υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις στις βασικές τεχνολογίες, που απαιτούνται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. “Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η πρώτη επαφή των ασθενών με την υγειονομική περίθαλψη είναι πιθανό να είναι πλήρως ψηφιακή. Ορισμένες καινοτόμες τεχνολογίες παρέχουν, ήδη, λύσεις σε κλινικά περιβάλλοντα”, αναφέρει η έρευνα.
“Η ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη θα διευκολύνει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις σχετικές υπηρεσίες πιο γρήγορα, παρέχοντας στο προσωπικό τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών”, αναφέρουν οι αναλυτές της Deloitte.
Οι ίδιοι σχολιάζουν: “Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού θα απαιτήσει μια ριζική αλλαγή στην κουλτούρα και το πνεύμα των ηγετών της υγειονομικής περίθαλψης”.
Πηγή: Sepe.gr