Το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού κρίνεται από τα πλέον κομβικά της νέας κυβέρνησης που σχηματίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αποτελεί έναν κλάδο που τροφοδοτεί σταθερά και με πολλά έσοδα την ελληνική οικονομία.
Σε μεγάλο βαθμό, η κυβέρνηση της ΝΔ κι εν προκειμένω ο νέος Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός Μάνος Κόνσολας, καλούνται να λάβουν τη σκυτάλη από την απερχόμενη ηγεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου και να ολοκληρώσουν μερικές στρατηγικής σημασίας κινήσεις. Κι αυτό, προκειμένου τα νούμερα που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις τουριστικές ροές, συνολικά, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο άμεσο και προσεχές μέλλον.
Υποδομές – Ένα βήμα παραπέρα από τον τουρισμό ήλιου-θάλασσας
Ο τομέας των υποδομών συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό. Όπως έχει διαπιστωθεί, όσον αφορά τον τουρισμό, οι υποδομές είτε είναι καθαρά ξενοδοχειακές (σ.σ. διαμονής, καταλυμάτων κτλ.), είτε αφορούν χώρους πολυτελείας όπως υποδοχής γιοτ, αυξάνουν το λεγόμενο capacity στην αγορά. Μεγαλώνουν δηλαδή το εύρος, τη διάσταση, τη χωρητικότητά της.
Παράλληλα, καίριο κρίνεται το ζήτημα των υποδομών που αφορούν την προώθηση θεματικών προϊόντων, όπως χαρακτηριστικά καθίστανται οι ιαματικές πηγές και τα γήπεδα γκολφ, τομείς που η Ελλάδα παρουσιάζει ποσοτικό έλλειμμα. Ο τουρισμός ήλιου-θάλασσας συνιστά σήμα κατατεθέν του διατιθέμενος ελληνικού προϊόντος. Είναι προφανές, ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση σε αυτήν την κατηγορία. Ωστόσο, συνάμα, κρίνεται απαραίτητο να πάει ένα βήμα μπροστά κι ο θεματικός τουρισμός. Οι μορφές του οποίου, μπορούν να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις
Ήδη στην Αθήνα και τα μεγάλα νησιά, μόνο λίγες δεν είναι οι μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα. Ο ρυθμός αυτός πρέπει όχι απλά να διατηρηθεί, αλλά και να αυξηθεί την επόμενη τετραετία. Οι καινούργιες επενδύσεις δεν φέρνουν απλώς νέα καταλύματα, αλλά ακόμη περισσότερο ενισχύουν την απασχόληση. Απασχόληση όχι μόνο για όσους δουλεύουν στις μονάδες που δημιουργούνται, αλλά και για εκείνους που εργάζονται κατά τις κατασκευές των έργων.
Μάλιστα η αλυσίδα συμφέροντος συνεχίζεται, καθώς αυξάνοντας την απασχόληση και δημιουργώντας νέα ξενοδοχεία σε κάποια περιοχή, αυξάνεται αυτομάτως και η τοπική οικονομία. Είτε αυτό αφορά παραγωγούς που τυχόν προμηθεύουν αγαθά στις ξενοδοχειακές μονάδες, είτε σχετίζεται με τις ροές τουριστών που αυξάνονται στις εκάστοτε περιοχές. Επομένως το όφελος αποτυπώνεται, την ίδια στιγμή, και στην εθνική οικονομία.
Χρήστος Δημόπουλος-bizness.gr